BJKC 2022: PRVO MJESTO ZA BH TENISERKE (BIH-MAROKO 2-0)

1234
Seniorska ženska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine je osvojila prvo mjesto i ostvarila veliki uspijeh na ovogodišnjem turniru III E/A Grupe "Billie Jean King Cup" takmičenja koje se održalo u Ulcinju (Crna Gore) od 6 do 11 juna. BH teniserke su došle na turnir u dobroj takmičarskoj formi, te su uz mini pripreme i treninge koje su imale tokom sedmice  zadržale visoki kvalitet igre u cilju osvajanja prvog mjesta, koje bi ih dovelo do  plasmana u viši rang "Billie Jean King Cup" takmičenja u kojem bi se takmičile u narednoj sezoni.
Cilj je ostvaren, seniorska ženska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine je na jedinog zvaničnog ženskog ekipnog svjetskog teniskom prvenstvu "Billie Jean King Cup 2022" osvojila prvo mjesto i izborila plasman u drugu grupu E/A "Billie Jean King Cup" takmičanja na kojem će nastupiti u narednoj 2023 takmičarskoj godini.
Ovaj veliki rezultatski uspjeh naše djevojke su ostvarile ubjedljivim pobjedamama protiv selekcija Nigerije i Crne Gore u grupnoj fazi turnira, te pobjedom u finalnom meču nad reprezentacijom Maroka.
U susretima u grupi protiv reprezentacija Nigerije i Crne Gore,  bosanskohercegovačke teniserke su svojim protivnicama prepustile svega četiri gema u pet odigranih mečeva. Ova statistika pokazuje da su naše djevojke bile, kao i uvijek maksimalno motivisane kada se igra za reprezentaciju i državu Bosnu i Hercegovinu.
U finalnom susretu sa teniserkama iz Maroka nastavljena je pobjedonosna serija bh igračica. Prva na teren izašla je Nefisa Berberović, koja je za protivnicu imala Yasminu Kabbaj.Nefisa je svoj meč okončala  rezultatom 6/1, 7/5, te na taj način donijela prvi bod i vodstvo od 1-0 za Bosnu i Hercegovinu. U drugom meču Dea Herdželaš je igrala protvi Aya El Aouni. Dea je rutinskom pobjedom od 2-0 po setovima (6/2, 6/4) osvojila drugi bod za Bosnu i Hercegovinu, za konačni rezultat BiH-Maroko 2-0.
Maksimalan rezultatski učinak na ovogidšnjem "Billie Jean King Cup" takmičenju sa pravom daju nadu da teniska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine ima budućnost, te da će u narednim godinama ranking ove reprezentacije ići uzlaznom putanjom.
BH teniska reprezentacija je nastupila u sastavu: Dea Herdželaš, Nefisa Berberović, Suana Tucaković i Anastasija Ignjatić. Selektor reprezentacije je Kenan Maličbegović, a kondicioni trener Dejan Rađenović.
 
BRAVO DJEVOJKE
 
#Tenis BiH #Billie Jean Cup #Number1