Vijesti za mjesec: Juni 2006

1234

01/07/06 - POČINJU EVROPSKA EKIPNA PRVENSTVA ZA JUNIORE

Od 02.-04.07.2006.godine se igraju prvi kvalifikacioni mečevi ekipnog evropskog prvenstva za juniore i juniorke u konkurenciji do 14 godina.

U Izmiru, Turska nastupa naša juniorska selekcija u sastavu Ema Burgić, Jelena Simić i Sabrina Aljukić. Selektor je Nebojša Radetić.U Sieni, Italija nastupa juniorska selekcija u sastavu Derviš Šutković, Alen Salibašić i Adi Malićbegović. Selektor je Tvrtko Bulić.
Danas u 18,00 sati će biti obavljen žrijeb u našim kvalifikacionim grupama.

1234

26/06/06 - ITALIJA: I. Gorčić uspješno krenuo

Nakon što je u posljednji tren ipak direktno upao u glavni dio turnira, naš teniser lagano prebrodio prvu prepreku

Napokon još jedna pobjeda! Ismar Gorčić je na turniru (nagradni fond 10.000 dolara) koji se igra u italijanskom gradu Castelfranco, u 1. kolu bio bolji od domaćeg predstavnika Luce Rovette, koji je stigao iz kvalifikacija. Rezultat je bio 6:3, 6:4 za našeg igrača. (mh)

1234

27/06/06 - PRIJAVLJEN SASTAV DAVIS CUP REPREZENTACIJE

Danas je obavljena prijava sastava Davis cup reprezentacije Bosne i Hercegovine za takmičenje u III grupi Euro-Afričke zone, čiji je domaćin ove godine Teniski savez Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci.

Ekipu sačinjavaju: Ivan Dodig, Aleksandar Marić, Siniša Marković i Bojan Vujić (selektor-igrač). Selektor reprezentacije, Bojan Vujić će na pripreme, koje će biti organizovane u Banjoj Luci, od 10.07. ove godine pozvati još 3 igrača: Aldina Šetkića, Igora Račića i Zlatana Kadrića.
U današnjoj izjavi za medije, selektor Vujić je istakao da je cilj ove reprezentacije plasman u II grupu i zbog toga ništa ne prepuštamo slučaju. Nadam se da ćemo za nastup imati sedam spremnih igrača, koji će biti okosnica reprezentacije i u narednoj godini, kada bi u slučaju plasmana u II grupu, igrali tri meča u terminima kada igra i Svjetska grupa.

1234

27/06/06 - ISTANBUL: Vrijedna pobjeda A. Marića

Naš Davis cup reprezentativac nastavlja sa lijepim nastupima na međunarodnoj sceni, ovaj put na futuresu u najvećem gradu Turske

Nakon što je uspješno odradio kvalifikacije, Aleksandar Marić je u 1. kolu istanbulskog futuresa, koji se igra za nagradni fond od 10.000 dolara, pobijedio Gordana Peraneca (Hrvatska). Da je to vrijedan rezultat pokazuju sljedeći podaci - Peranec je 572. igrač svijeta i 7. nosilac ovog turnira, a naš teniser se tek vratio na ATP rang-listu i trenutno je 1377. (mh)

1234

26/06/2006 - JASMIN ADEMOVIC I HARISA DELIC - SENIORSKI PRVACI BiH

Jucer je u Sirokom Brijegu zavrseno Seniorsko prvenstvo BiH. Kod seniora najbolji je bio petnaestogodisnji Jasmin Ademovic a kod seniorki Harisa Delic.

Ademovic je nakon ubjedljive pobjede od 6/0 3/0 pr. nad Tvrtkovicem u polufinalu , u finalu bio bolji od Begica rezultatom 2/6 7/5 6/0.
Harisa Delic je u finalu savladala Maru Zovko 6/2 6/3.

1234

25/06/06 - S. Martinović osvojila i Davos!

Naša sjajna internacionalka nastavlja seriju nepobjedivosti - danas je u Švicarskoj, na ITF turniru, ostavrila 10. uzastopnu pobjedu i uzela novu titulu

Nema sumnje, Sandra Martinović igra najbolji tenis u svojoj karijeri. Podaci su neumoljivi - do ove godine je osvojila tri titule, a u posljednjih 14 dana još dvije. Slično je i sa napretkom na WTA rang-listi, gdje je tek ove godine ušla u top 400, a sada ima realne šanse i za top 300.
Dakle, danas je Martinović u finalu pobijedila Tatianu Malek (Njemačka), 1. nositeljicu i trenutno 283. igračicu svijeta, rezultatom 1:6, 6:4, 6:2.
Naredne sedmice Sandra brani lanjsku titulu u Padovi (Italija), uz značajnu razliku - sada je to turnir sa nagradnim fondom od 25.000 dolara, a naša igračica je dobila pozivnicu. (mh)

1234

22/06/06 - BEOGRAD: Dodig u četvrtfinalu

Naš reprezentativac je bio siguran protiv predstavnika Austrije, a za polufinale igrat će protiv Italijana

Ivan Dodig je bio ubjedljiv u 2. kolu futuresa koji se igra u Beogradu za nagradni fond od 10.000 dolara. Svoga protivnika, Christopha Steinera, iz Austrije, je pobijedio u dva seta - 7:6(2), 6:3.
Za polufinale će igrati protiv Tomassa Sanne, predstavnika Italije, koji je danas iznenadio 2. nositelja Stefana Wiespeinera (Austrija).
Naš teniser je bio uspješan i u konkurenciji parova. On i Makedonac Predrag Rusevski, 4. nositelji, bili su bolji od Švicaraca Mathieua Guenata i Frederica Nussbauma u dva seta 6:3, 6:1. (mh)

1234

22/06/06 - FORT WORTH (USA): Stradala i 3. nositeljica

Helena Bešović već svojim prvim ovogodišnjim nastupom na internacionalnoj teniskoj sceni pokazuje da može puno

Druga prepreka sjajnoj Heleni Bešović je bila Nicole Kriz, teniserka iz Australije, koja je trenutno 533. na WTA rang-listi i 3. nositeljica na ovom turniru. Naša igračica je bila bolja rezultatom 6:3, 4:6, 6:4 i tako se plasirala u četvrfinale futuresa koji se u za nagradni fond od 10.000 dolara igra u teksaškom gradu Fort Worthu, i to na tvrdoj podlozi.
Podsjećamo, Bešović već godinama veoma dobro igra u američkoj studentskoj ligi, a ovoga ljeta će, po prvi put u posljednjih 4-5 godina odigrati seriju ITF turnira. (mh)

1234

22/06/06 - DAVOS: Nova pobjeda S. Martinović

Naša sjajna internacionalka pokazuje da je ušla u dobru formu - danas je lagano pobijedila za četvrtfinale Davosa

Današnja protivnica Sandre Martinović je bila Hinterseer Vroni, predstavnica Njemačke, koja je u glavni turnir stigla iz kvalifikacija. Naša teniserka je bila ubjedljiva, dobila je u dva seta (6:2, 6:4).
U četvrfinalu će igrati takođe protiv Njemice Carmen Klaschke (8. nositeljice i 542. na svjetskoj rang-listi. (mh)

1234

21/06/06 - FORT WORTH (USA): Helena Bešović prošla 1. kolo

Naša teniserka, koja je posljednjih godina sjajno nastupala u američkoj univerzitetskoj ligi, igra svoj prvi ovogodišnji ITF turnir

Helena Bešović je na startu ITF turnira, koji se igra u Fort Worthu, u američkoj saveznoj državi Teksas, za nagradni fond od 10.000 dolara, pobijedila kvalifikantkinju iz Argentine Mariu Victoriu Dominu rezultatom 6:1, 2:6, 6:2. Inače, naša igračica je za nastup na ovom turniru dobila pozivnicu.
Podsjećamo, svoj posljednji nastup na nekom od ITF turnira Helena je imala prošlog septembra, u Meksiku, kada je za plasman u četvrtfinale (ali kroz kvalifikacije) osvojila 2,25 bodova. Dakle, nakon ovog boda u Teksasu, Heleni će trebati još samo jedan turnir da bi se ponovo vratila na svjetsku rang-listu. (mh)