Vijesti za mjesec: Mart 2009

1234

ŽDRIJEB DAVIS CUP

Danas je u Tunisu obavljen ždrijeb III Grupe Evropafricke zone Davis Cup-a. Reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u grupi B zajedno sa reprezentacijama Norveške, Namibije i Andore. Takmičenje pocinje sutra kada se naša reprezentacija sastaje sa reprezentacijom Namibije.

Danas je u Tunisu obavljen ždrijeb III Grupe Evropafricke zone Davis Cup-a. Reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u grupi B zajedno sa reprezentacijama Norveške, Namibije i Andore. Takmičenje pocinje sutra kada se naša reprezentacija sastaje sa reprezentacijom Namibije.

1234

Davis Cup reprezentacija doputovala u Tunis

Jučer poslije podne, Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine je doputovala u Tunis, gdje će se od 01. do 05.aprila takmičiti u III Grupi Evroafričke zone. Nakon uspješnog nastupa naših igrača na ATP Challengeru u Sarajevu, raspoloženje u ekipi je odlično i svi željno iščekuju sutrašnji ždrijeb i prvog protivnika u srijedu u 10,00 h (po BH vremenu 11,00 h).

1234

SAOPEN09: Austrijanac opet koban!

Sarajevo (BiH, 30.000 eura +H, tvrda podloga, dvorana) - četvrtfinale: (WC) Ismar Gorčić -(6) Andreas Haider-Maurer (AUT) 5:7, 1:6

Nažalost, Ismar Gorčić nije uspio produžiti niz pobjeda na sarajevskom čelendžeru na tri, a krivac je Austrijanac Andreas Haider-Maurer, 6. nositelj, koji je dan ranije izbacio i Aldina šetkića. Odmah se mora istaknuti da u petak naš teniser nije bio previše raspoložen za igru, a da je njegov protivnik, trenutno 265. igrač svijeta, odigrao veoma dobro.

Do 5:5 oba tenisera su držali svoj servis, a onda je Gorčić na momenat popustio, napravio i jednu duplu servis pogrešku, a Austrijanac je iskoristio prvu i jedinu break priliku i - osvojio set. U drugom setu se Ismar držao u prvih nekoliko gemova, kada je nastojao i napraviti break. Prilika je bilo, ali se Haider-Maurer uspješno izvlačio iz tog pritiska, te brzo uzvratio i poveo 4:1. Tu prednost je, do kraja meča, rutinerski održavao i došao do pobjede. (mh)
1234

ITALIJA: Zuzana bila prejaka

Latina-Nascosa (10.000, zemlja) - četvrtfinale: (5) Sandra Martinović - (3) Zuzana Ondraskova (CZE) 2:6, 1:6.

Naša reprezentativka Sandra Martinović, 5. nositeljica turnira, nije uspjela izboriti svoje prvo ovogodišnje polufinale. Zaustavila ju je u četvrtfinalu challengera u italijanskom gradu Latina-Nascosa (10.000) iskusna Čehinja, 3. nositeljica Zuzana Ondraskova, svojevremeno top 100 igračice, a sada 183. na WTA rang-listi. Rezultat (2:6, 1:6) pokazuje da nije bilo neizvjesnosti. (mh)

1234

HRVATSKA: Pobjede Ademovića i Raspudića

Rovinj (10.000, zemlja) - Kvalifikacije - 1. kolo: Jasmin Ademović - Sven Lalić 6:1, 6:2, Franjo Raspudić - Leonard Ivić (CRO) 3:6, 6:4, 7:6(3), Aladin šarganović - Otakar Lucak (CZE) 3:6, 1:6.

U kvalifikacijama za drugi od tri hrvatska futuresa (10.000, zemlja), koji se u okviru tradicionalne Istarske rivijere održava u Rovinju, nastupili su naša četiri tenisera, a nastup u 2. kolu izborila su dvojica. Voljom žrijeba, bh. derbi su odigrali naši juniori Jasmin Ademović i Sven Lalić, a mnogo sigurniji je bio Sarajlija (6:1, 6:2). Franjo Raspudić je igrao protiv starog znanca Leonarda Ivića (CRO) i pobijedio iako je zaostajao set, a odluka je pala u tirbreaku - 3:6, 6:4, 7:6(3). Aladin šarganović je pružio solidan otpor Čehu Otakaru Lucaku (3:6, 1:6), koji će u narednoj rundi biti protivnik Ademoviću. Raspudić će igrati protiv Australca Marka verrytha, 1410. igrača svijeta, koji je danas iznenadio 4. nositelja Rumuna Paul-Mihai Puscasua, 872. na ATP ljestvici.

1234

SAOPEN09: Ismar Gorčić se ne šali!

Sarajevo (BiH, 30.000 eura +H, tvrda podloga, dvorana) - 2. kolo: (WC) Ismar Gorčić - Andis Juska (LAT) 7:5, 6:4; (WC) Aldin šetkić - (6) Andreas Haider-Maurer (AUT) 6:3, 2:6, 1:6

Trebali smo dugo čekati, ali smo na kraju ipak dočekali - i u petak će na sarajevskom čelendžeru igrati bh. predstavnik. Tu radost nam je priredio Ismar Gorčić, teniser koji je, do ove godine, najbliži pobjedi u Zetri bio još 2003. godine, tj. na prvom izdanju ovog turnira. Tada je izgubio maratonac - 7:6(6), 4:6, 6:7(4) - protiv Rusa Igora Kunitsyna, sada 37, a tada 129. igrača svijeta. Ismar je danas u 2. kolu u dva seta (7:5, 6:4) savladao Latvijca Andisa Jusku, 299. igrača svijeta, i tako zabilježio svoj najbolji rezultat u karijeri - ulazak u četvrtfinale nekog od čelendžera.

Možda danas Gorčić nije pružio igru kao juče protiv Snobela, ali je sav posao obavio mnogo brže. Prvi set se umalo prelomio u osmom gemu, kada je Juska zaredao sa duplim greškama, a naš teniser to iskoristio i napravio break, ali ga nije uspio potvrditi. Ipak, pri rezultatu 6:5, Ismar je došao do još jedne break prilike te je odmah iskoristio, što je ujedno bila i set lopta. U drugome setu su oba igrača imali problema sa prvim servisom, ali breaka nije bilo, a kada se desio bio je to ujedno i meč poen za našeg tenisera (4:6). Inače, ova pobjeda Gorčiću donosi 13 bodova i osigurava napredak od oko 80 pozicija na narednoj ljestvici ATP-a.
Nažalost, takav podvig nije uspio napraviti i Aldin šetkić. On je dobro počeo meč protiv 6. nositelja Austrijanca Andreasa Haider-Maurera, dobio prvi set, ali onda ipak osjetno popustio i izgubio - 6:3, 2:6, 1:6. U prvom setu je šetkić break napravio u drugom gemu i onda tu prednost sačuvao do kraja, s tim da je iskoristio tek četvrtu set loptu. U narednom setu je naš teniser imao break loptu kod 2:2, ali je Austrijanac odolio, te odmah napravio prvi break, a onda kod 2:5 i drugi. U odlučujućem setu nije bilo nikakve neizvjesnosti - Austrijanac je poveo sa 0:5, a Aldinu je dozvolio tek da izbjegne neugodnu nulu. (mh)
1234

SAOPEN09: Briljantna partija I. Gorčića!

Sarajevo (BiH, 30.000 eura +H, tvrda podloga, dvorana) - 1. kolo: (WC) Ismar Gorčić - (2) Pavel Snobel (CZE) 6:7(3), 6:3, 6:1; Dubl - četvrtfinale: (WC) Mirza Bašić / Ivan Dodig (BiH/CRO) - (1) James Auckland / Rogier Wassen (GBR/NED) 6:4, 2:6, 10:8

Današnja završnica 1. kola čelendžera BH Telecom Indoor 2009 (30.000 eura +H, tvrda podloga, dvorana) donijela je još jednu veliku radost svim teniskim fanovima u BiH, a priredio ju je Sarajlija Ismar Gorčić. On je odigrao fenomenalan meč protiv 2. nositelja Pavela Snobela, iz Češke, 174. igrača svijeta (najbolji je bio 154.), i još jednom pokazao svu relativnost rankinga kao jedinog mjerila kvaliteta igrača. Jer danas je igrao 718. protiv 174. igrača svijeta i najkraće kazano - nadigrao ga!

1234

ITALIJA: Sandri i druga pobjeda

Latina-Nascosa (10.000, zemlja) - 2. kolo: (5) Sandra Martinović - Dia Evtimova (BUL) 6:3, 6:4.

U 2. kolu challengera u italijanskom gradu Latina-Nascosa (10.000) Sandra Martinović, 5. nositeljica turnira, bila je mnogo sigurnija nego na startu turnira. Bugarka Dia Evtimova nije uspjela pružiti ozbiljniji otpor našoj teniserki i morala se zadovoljiti sa tri osvojena gema u prvom i jedan više u drugom setu. Za prolaz u četvrtfinale Martinović će igrati protiv 3. nositeljice Čehinje Zuzane Ondraskove, svojevremeno top 100 igračice, a sada 183. na WTA rang-listi. (mh)

1234

Pripreme Davis Cup reprezentacije

U Sarajevu se uz odigravanje ATP Challenger turnira, naša Davis Cup reprezentacija priprema za nastup u Tunisu na takmičenju u III Grupi Evroafričke zone. Stanje u ekipi je sjajno i svi sa puno optimizma očekuju nastup u Tunisu.
U ponedjeljak je održana Press konferencija Teniskog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj je predstavljena Davis cup reprezentacija Bosne i Hercegovine. Selektor Bojan Vujić na put u Tunis vodi Aldina šetkića, Ismara Gorčića, Mirzu Bašića i Tomislava Brkića.
Danas je ekipu posjetio i gosp. Suvad Džafić, pomoćnik ministra za sport u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

1234

SAOPEN09: Šetkić ponovio lanjski uspjeh

Sarajevo (BiH, 30.000 eura +H, tvrda podloga, dvorana) - 1. kolo: (WC) Aldin šetkić - (WC) Mirza Bašić 2:6, 7:6(7), 6:4; Dubl - 1. kolo: (WC) Ismar Gorčić / Zlatan Kadrić - (4) George Bastl / Pavel Snobel (SUI/CZE) 4:6, 6:7(3).

Naš najbolji teniser i kapiten Davis cup reprezentacije Bosne i Hercegovine Aldin šetkić sinoć je ponovio ono što je napravio prije godinu dana, kada je pobjedom nad Ilijom Bozoljcem (SRB) bh. tenisu donio prvi singl trijumf na sarajevskom čelendžeru. Sinoćnja pobjeda protiv našeg najboljeg juniora i kolege iz Davis cup reprezentacije Mirze Bašića još je jedna potvrda kontinuiranog napretka bh. tenisa. Dakle, šetkić i Bašić su, pred solidno popunjenim tribinama olimpijske dvorane Zetra, odigrali meč bez previše ljepote, ali sa dovoljno (za neke možda i previše!) dramatike.