Vijesti za mjesec: Januar 2019

1234

DAVIS CUP: Prognozirajte pobjednike i osvojite nagrade

Za sve fanove tenisa širom svijeta, otvorena je mogućnost da prognoziraju pobjednike kvalifikacionih susreta za finale Svjetske grupe Davis Cup by BNP Paribas, te da osvoje vrijedne nagrade. 

 

Za učešće u ovoj nagradnoj igri kliknite ovdje.

 

Sretno!

 

 

1234

DAVIS CUP: Obavljen žrijeb susreta Australija - BiH

 

 

U teniskom centru „Memorial Drive“ u Adelaideu obavljen je žrijeb susreta teniskih selekcija Australije i BiH koji se igra u okviru kvalifikacija za finale Svjetske grupe Davis Cup by BNP Paribas.

U petak 1.februara bit će odigrana dva singl meča: na teren će prvi izaći John Millman i Damir Džumhur, a nakon njih Alex DeMinaur i Mirza Bašić.

„Drago mi je da Damir igra prvi meč, znajući da ima dobru statistiku protiv Millmana, nadam se da će dobiti, što bi Mirzi omogućilo da u drugom meču igra agresivnije“, kaže Amer Delić, kapiten teniske selekcije BiH.

Dubl je na programu u subotu 2.februara kada će se John Peers i Jordan Thompson suprotstaviti Mirzi Bašiću i Tomislavu Brkiću.

Prema novom formatu Davis Cupa, igra se dva dana, umjesto tri kako je ranije bio slučaj, tako da je predviđeno da se i uzvratni singlovi igraju u subotu nakon dubl meča: Džumhur protiv DeMinaura, a Bašić protiv Millmana.

Prema trenutnom stanju na ekipnoj rang listi 133 nacije koje se takmiče u Davis Cupu, Australija zauzima devetu poziciju. Zemlja sa bogatom teniskom tradicijom i velikim brojem profesionalnih igrača i igračica, ove godine bilježi jubilej – stotinu godina učešća u Davis Cupu. Za to vrijeme, šampioni su bili 28 puta, a posljednji put 2013.godine.

Njihov kapiten Lleyton Hewitt, nekadašnji svjetski reket broj jedan, rekorder je po učešću u ovom šampionatu – za australski tim igrao je u 43 susreta tokom 19 godina.

Tim Bosne i Hercegovine trenutno je rangiran na 27.poziciji, što je najbolji ekipni ranking u historiji bh. tenisa.

 

Podsjećamo da će BHT prenositi sve mečeve susreta Davis Cup selekcija Australije i BiH.

 

 

 

 

1234

DAVIS CUP: Pripreme prema planu, kapiteni održali konferencije za medije, žrijeb u četvrtak

 

Teniska reprezentacija BiH u punom sastavu boravi u australskom gradu Adelaide gdje u teniskom centru “Memorial Drive” obavlja pripreme za susret koji će 1. I 2.februara/veljače  igrati sa domaćom selekcijom u okviru kvalifikacija za finale Svjetske grupe Davis Cup by BNP Paribas.

Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić treniraju pod vodstvom kapitena Amera Delića i za sada sve teče prema planu.

Kako je u Australiji tenis izuzetno popularan sport, a mnogi igrači su baš iz Adelaide, grada domaćina, veliki interes medija i publike vlada za predstojeće mečeve čiji će tačan raspored biti utvrđen žrijebom zakazanim za četvrtak 31.januara/siječnja.

Na današnjoj konferenciji za medije Amer Delić je rekao da je Australija definitivno favorit u ovom meču, te da su naši igrači svjesni teškog zadatka.

“Srećom, mečevi se ne rješavaju na papiru, morate izaći na teren i odigrati”, rekao je Delić.

Upitan za novi format takmičenja koji se primjenjuje prvi put u ovoj sezoni, naš kapiten je rekao da je rano za formiranje mišljenja, no smatra da novi model može biti uspješan.

Australski kapiten Lleyton Hewitt nije krio svoje nezadovoljstvo uvođenjem promjena u Davis Cup, te je, Između ostalog, rekao da su promjene uvedene na prijedlog jednog fudbalera, jasno aludirajući na Barceloninog Gerarda Piquea, vlasnika kompanije Kosmos, novog partnera šampionata Davis Cup.

“Zamislite da ja uvodim promjene u Ligu šampiona!”, rekao je Hewitt.

Novinare je zanimalo i da li će on igrati dubl meč jer, iako je karijeru završio prije nekoliko godina, nekadašnji svjetski reket broj jedan povremeno je igrao dublove, ali Hewitt je odbacio tu mogućnost rekavši da na raspolaganju ima jak tim i nema nikakve potrebe da izlazi na teren.

Podsjetimo, naši najbolji teniseri suprotstavit će se jakoj australskoj selekciji koju čine: Alex DeMinaur (ATP 28), John Millman (ATP 37), Jordan Thompson (ATP 61), John Peers (ATP doubles 18) i Alexei Popyrin (ATP 124)

 

U našem timu očekuju podršku sa tribina od Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Australiji, a publika u BiH moći će pratiti direktan prijenos mečeva u programu BHT.

 

 

 

 

 

1234

DAVIS CUP: Objavljeni sastavi timova BiH i Australije

Međunarodna teniska federacija (ITF) danas je potvrdila sastave timova za predstojeće susrete Davis Cup-a.

Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić branit će boje Bosne i Hercegovine u susretu sa teniskom reprezentacijom Australije koji se igra 1. i 2.februara u okviru kvalifikacija za finale Svjetske grupe Davis Cup-a.

Kako je ranije objavljeno na press konferenciji Teniskog saveza BiH, Amer Delić ponovo preuzima ulogu kapitena i pokušat će zajedno sa našim najboljim teniserima doći do historijskog uspjeha.

Domaćini naš tim dočekuju sa pet igrača:  Alex De Minaur, John Millman, Jordan Thompson, John Peers i Alexei Popyrin, a njihov kapiten je čuveni Lleyton Hewitt.

„Hewitt, nekadašnji svjetski reket broj jedan, očito nije mogao računati na Kirgiosa i Ebdena, ali pozvao je De Minaura koji je trenutno 29.igrač svijeta, te Millmana koji je na 37.poziciji“, kaže Senad Hadžimešić, direktor TSBiH.

„Na raspolaganju im je i Jordan Thompson koji je rangiran na 72.mjestu, te 28. dubl igrač na svijetu, John Peers, što njihov tim definitivno čini favoritom u ovom susretu“, objašnjava Hadžimešić i dodaje da predaje nema:

„Ne idemo sa bijelom zastavom, a uz podršku Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Australiji i dolaze da bodre najbolje bh.tenisere, tražit ćemo pobjedu, u sportu je sve moguće!“

 Za mjesto odigravanja susreta odabran je Memorial Drive Center u gradu Adelaide, a mečeve će navijači u BiH moći da prate u programu BHT.

1234

Sarajevo: Održana press konferencija Teniskog saveza BiH

Sarajevo, 17.01.2019.

 

ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA TENISKOG SAVEZA BiH

 

Teniski savez Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu održao press konferenciju na kojoj su ukratko sumirani rezultati iz prethodne godine, te prezentiran plan za ovu sezonu, sa posebnim naglaskom na učešće naših seniorskih reprezentacija u najvećim međunarodnim ekipnim teniskim takmičenjima Fed Cup i Davis Cup.

Možemo biti zadovoljni svime što je postignuto u 2018.godini, rekao je direktor TSBiH Senad Hadžimešić koji je, između ostalog, podsjetio na rezultate mladih tenisera i teniserki, ukupno 11 reprezentacija od 12 do 18 godina, te na uspjeh juniora Dražena Petrovića koji se prošle godine plasirao na završni Masters turnir za europske juniore. Uz podsjećanje i na rezultate naših selekcija u Fed i Davis Cupu, Hadžimešić je istakao i srebrnu medalju koju su naše teniserke osvoile na Mediteranskim igrama.

Predsjednik TSBiH Ivan Brkić naglasio je da je rukovodstvo saveza uspjelo stabilizirati velike dugove zatečene prije četiri godine, te da su, i pored teških okolnosti, sve naše selekcije putovale na međunarodna takmičenja i nijedno važno takmičenje nije preskočeno. Izuzetno bitnom smatra i činjenicu da upravni odbor odluke donosi jednoglasno, što značajno utiče na pozitivnu atmosferu i rad Teniskog saveza BiH.

Mi ovo radimo na volonterskoj osnovi i iz ljubavi prema ovom sportu, kazao je podpredsjednik TSBiH Kemal Ademović, dodavši da državne institucije ne daju dovoljno podrške razvoju tenisa i funkcionisanju saveza, ali je kao pozitivne primjere istakao Vijeće ministara BiH i Vladu Kantona Sarajevo koji su prethodnih godina pomagali, te nastavljaju sa podrškom. Sa sponzorima je sve teže postići dogovor, rekao je Ademović, dodajući da je generalno sve obojeno politikom, ali u upravi TSBiH čine sve da omoguće normalno funkcionisanje na svim nivoima.

O pripremama za Fed Cup govorile su teniske reprezentativke Dea Herdželaš i Jelena Simić koje se nadaju dobrim rezultatima u novoj sezoni. Naša ženska reprezentacija u februaru će u Luksemburgu igrati mečeve II grupe Euroafričke zone, te pokušati da ostvari rezultat koji će im omogućiti prelazak u viši rang.

Najvažnije je da sve budemo zdrave, rekla je Dea Herdželaš kojoj će nastup u Fed Cup-u biti i prvi nakon višemjesečne pauze uzrokovane zdravstvenim problemima. U trenažni proces je već ušla i nada se da će do puta u Luksemburg podići formu na zadovoljavajući nivo.

Ovoga puta ćemo se početi i pripremati ranije, kazala je Jelena Simić i podsjetila da prošle godine za nastup u Fed Cup-u u Atini naše teniserke zbog rasporeda na turnirima nisu mogle da se nađu ranije i zajedno treniraju. Izrazila je optimizam i želju da se što bolje odrade pripremni treninzi za mečeve čiji će tačan raspored biti određen žrijebom prije samog takmičenja koje starta 5.februara.

Naše igračice će predvoditi standardni kapiten Vojin Šukalo uz asistenciju trenera Emira Jesenkovića.

Muška teniska reprezentacija BiH, zahvaljujući dobrim rezultatima postignutim prošle godine u okviru Prve grupe Davis Cup-a, dobila je priliku da igra kvalifikacije za ovogodišnje finale Svjetske grupe. Naši teniseri će 1.i 2.februara gostovati u Australiji, te pokušati izboriti pobjedu nad jakom domaćom ekipom.

Uz naš tim koji će činiti četiri igrača, bit će i kapiten Amer Delić, koji je do prije dvije godine bio na istoj funkciji.  Na pitanje novinara da li se radi o nastavku saradnje i stalnom rješenju, rukovodioci TS BiH istakli su da saradnja sa Delićem nikada nije prekinuta, ali njemu zbog privatnih obaveza nije uvijek moguće odvojiti vrijeme i doputovati iz SAD gdje živi. Za nastup u Australiji će Delić biti od velike pomoći, ima i igračko i trenersko iskustvo, a i dobro poznaje naše prvotimce, što je, kako naglašavaju u Savezu, izuzetno važno kako bi se sačuvala dobra atmosfera koja vlada u našoj Davis Cup ekipi.

Teniseri Damir Džumhur, Mirza Bašić i Tomislav Brkić već su u Australiji, naknadno će im se pridružiti Nerman Fatić, a u sedmici pred mečeve iz Sarajeva će za Adelaide putovati mala delegacija TSBiH koja će učiniti sve da našim sportistima obezbjedi sve što je potrebno.

 

Teniski savez BiH izražava zahvalnost predstavnicima medija koji su se i ovoga puta u velikom broju odazvali pozivu za press konferenciju, te Olimpijskom komitetu BiH koji je, kao i uvijek, pomogao organizaciju i ustupio svoje prostorije.