Vijesti za mjesec: Juni 2009

1234

SUMMER CUPS (U-14): Djevojčicama 5. mjesto

U borbi za plasman naše mlade teniserke savladale ekipu Moldavije (2:1), a teniseri selekciju Malte (3:0)

Drugog dana Summer Cupa, tj. Evropskog ekipnog prvenstva za djevojčice do 14 godina, u okviru kvalifikacione Zone B, koje se održava u Sofiji, glavnom gradu Bugarske, naša reprezentacija je savladala odgovarajuću selekciju Moldavije. Trijumf su donijele pobjede u singlu - prvo je Damira Muminović savladala Alinu Soltanici, sa 6:4, 6:1, a onda je naša 1. ploča Dina Paočić bila isto tako ubjedljiva protiv najbolje Moldavke Daniele Ciobanu, inače top 100 igračice u ovoj kategoriji i godinu starije od naše predstavnice - 6:3, 6:2.

Moldavkama je pripao dubl, a igrale su njihove obje pomenute igračice, dok je u našem timu Damiri društvo pravila Nerma Čaluk - 2:6, 4:6.
Kod dječaka, koji su takođe u kvalifikacionoj Zoni B, koja se igra na Sardiniji, u gradu Sassari (Italija), naša selekcija je igrala za plasman i pobijedila reprezentaciju Malte sa maksimalnih 3:0. Faruk Bakalović je bio siguran protiv Bernarda Cassara Torregianija, sa 6:2, 6:1, Ivan Divković svome protivniku Raphaelu Sammutu nije prepustio niti jedan gem (6:0, 6:0), a naš par, u sastavu I. Divković / Aziz Kijametović, takođe je bio ubjedljiv protiv malteškog para Bernard Cassar Torregiani / Matthew Cassar Torregiani, sa 6:3, 6:2. Sutra se igra odlučujući meč za 5. mjesto i to protiv Austrije. (mh)
1234

ŠVICARSKA: Jubilarna titula S. Martinović

Davos (10.000, zemlja) - FINALE: (1) Sandra Martinović - (C) Anne-Giulie Remondina (ITA) 6:1, 6:3

Naša internacionalka Sandra Martinović trijumfalno je okončala svoj nastup na challengeru (10.000 dolara, zemlja) koji se igrao u švicarskom Davosu! Ona je u finalu bila ubjedljiva protiv 20-godišnje Italijanke Anne-Giulie Remondina, trenutno 785, a bila je i 395. igračica, pobjedivši je u dva seta - 6:1, 6:3. Na taj način je naša sportiskinja po drugi put osvojila ovaj turnir u Davosu (prvi put je to bilo 2006. godine), a ujedno joj je ovo jubilarna 10. singl titula u karijeri. Nadamo se da to istovremeno znači da je Sandra pronašla svoju pravu formu i da će bh. ljubitelje tenisa ponovo obradovati serijom dobrih nastupa. (mh)

1234

MI 2009: Naši dobri, ali nedovoljno

Peskara (Italija, zemlja) - Singl - 2. kolo: Ismar Gorčić (BiH) - (2) Robert Bautista Abut (ESP) 6:7(4), 5:7. Dubl - četvrtfinale: Siniša Marković / Aldin šetkić - (3) Paris Gemouchidis /Alexandros Jakupovic (GRE) 4:6, 7:6(9), 5:7

Danas su na Mediteranskim igrama u Peskari, Italija, naši teniseri pružili dobre partije, ali to nažalost nije bilo dovoljno za povoljnije ishode. Prvo je Ismar Gorčić odigrao meč 2. kola protiv 2. favorita turnira španjolca Roberta Bautiste Abuta i izgubio u dva seta, ali tek nakon skoro dva sata igre. Prvi set je otišao u tiebreak mada je naš teniser imao set loptu kod rezultata 5:4. Ipak, španjolac je iskoristio svoju priliku i dobio taj set nakon 56 minuta igre rezultatom 6:7(4). Na drugi set su potrošili čak i pet minuta vremena više iako nije bilo 13. igre - 5:7.

U konkurenciji parova, naš najbolji teniser Aldin šetkić i Siniša Marković danas su igrali četvrtfinalni meč protiv 3. nositelja grčkog tima Paris Gemouchidis /Alexandros Jakupovic. Prvi set je relativno lagano otišao na stranu favorita - presudio je tek jedan break, a onda su se u drugome stvari zakomplikovale. Recimo, naš par je u 13. igri poveo sa 5:0, a onda dozvolio protivnicima da izjednače (5:5). Ipak, na kraju smo slavili, a ne treba zaboraviti da su Grci u tome setu imali i meč loptu. Do odlučujućeg seta meč je trajao 93 minuta (samo 2. set 61 minut!). U trećem setu su više koncentracije imali 3. nositelji i nakon još 44 minute (ukupno 2:17), priveli meč kraju - 4:6 7:6(9) 5:7.
Podsjećamo, ovaj meč parova je bio za medalju (bronzu), što znači da su naši teniseri propustili prvu priliku da uzmu to mediteransko odličje. Novu priliku će imati naša najbolja teniserka svih vremena Mervana Jugić-Salkić, koja će sutra po prvi put na terene u Peskari i to odmah u četvrtfinale, tj. u borbu za medalju. Protivnica će joj biti španjolka Laura Pous Tio. Uvod za ovaj meč odigrat će šetkić, koji će u 2. kolu pokušati preskočiti svoju prvu singl prepreku na putu ka medalji - Crnogorca Gorana Tošića. (mh)
1234

SUMMER CUPS (U-14): Porazi na startu

Od naših djevojčica bolje su bile Rumunke (1:2), dok su dječaci izgubili od Čeha (0:3)

Na startu Summer Cupa, tj. Evropskog prvenstva za djevojčice do 14 godina, u okviru Zone B, koja se održava u Sofiji, glavnom gradu Bugarske, naše predstavnice su pružile dobar otpor favorizovanim Rumunkama. Jedinu pojedinačnu pobjedu je donijela Damira Muminović i to protiv Michele Alexandre Zmau, sa 6:1, 6:0; dok je drugi singl meč u tri seta izgubila Dina Paočić, protiv Andree Gradinaru, sa 4:6, 6:4, 1.6. Odluka je pala u dublu i to nakon odigrana čak 24 poena u super-tiebreaku. Dakle, Damira i Dina su se sjajno nosile protiv Ilince Bercaru i A. Gradinaru - 0:6, 6:1, 11:13. U borbi za 5. mjesto naše djevojčice će igrati protiv vršnjakinja iz Moldavije.

Kod dječaka, koji su takođe u Zoni B, koja se igra u gradu Sassari, u Italiji, naša selekcija je igrala protiv Čeha i nije se proslavila. Faruk Bakalović je izgubio od Mareka Routa (1:6, 3:6), Ivan Divković od Robina Staneka (2:6, 2:6), a naš par u sastavu F. Bakalović / Aziz Kijametović nije osvojio niti gem protiv R. Mareka i Daniela Filoa (0:6, 0:6). Za 5. mjesto naši dječaci će igrati protiv selekcije Malte. (mh)
1234

SRBIJA: Stop za Aljukić i Arsić

Prokuplje (10.000, zemlja) - Kvalifikacije - 2. kolo: Sabrina Aljukić - Lucia Batta (HUN) 0:6, 1:6; Nevena Arsić - Željka Gavrilović (SRB) 0:6, 1:6.

Obje naše predstavnice u kvalifikacijama za čelendžer u Prokuplju (Srbija, 10.000, zemlja) nastup su završile u 2. kolu. Nakon što je na startu bila bolja od domaće predstavnice Andree Pavlović (6:1, 6:1), Sabrina Aljukić je danas osvojila samo jedan gem protiv Mađarice Lucie Batta (0:6, 1:6), Identičnim rezultatom je poražena Nevena Arsić od Željke Gavrilović (SRB).

Inače, ovaj turnir bi trebao biti prvi našoj Emi Burgić nakon višemjesečnog oporavka od operacije ruke. (mh)
1234

HRVATSKA: T. Brkić bio ubjedljiv

Rijeka (30.000 eura, zemlja) - Kvalifikacije - 1. kolo: Tomislav Brkić - Luka šamija (CRO) 6:0, 6:1.

Tomislav Brkić je bio siguran na startu kvalifikacija za challenger u Rijeci (Hrvatska, 30.000 eura, zemlja). On je u 1. kolu svome protivniku, Luki šamiji, iz Hrvatske, prepustio svega jedan gem. U 2. rundi ga čeka dosta teži protivnik - Max Raditschnigg, iz Austrije, trenutno 559. igračem svijeta, čiji je najbolji ranking 440. mjesto. (mh)

1234

NJEMAČKA: Lalić namučio nosioca

Kassel (15.000+H, zemlja) - Kvalifikacije - 2. kolo: Sven Lalić - (6) Alexander Blom (AHO) 4:6, 6:4, 6:7(5)

Naš junior Sven Lalić dobro je odigrao kvalifikacije za najjači mogući futures (15.000+H), koje se igraju u njemačkom gradu Kasselu. Nakon što je u 1. kolu savladao domaćeg predstavnika Christopha Buhrena, sa 7:6(5), 6:4, Lalić je još bolju igru pružio u narednoj rundi. Protivnik mu je bio 6. nosilac Alexader Blom, sa Nizozemskih Antila, koji je do pobjede došao tek u tiebreaku trećeg seza - 4:6, 6:4, 6:7(5). Ovo je za Svena, nakon nekoliko sedmica blijedih nastupa, veoma ohrabrujući razvoj događaja, jer pokazuje da se oporavio od povrede i prilagodio novim uslovima rada. (mh)

1234

MI 2009: Gorčić i dubl pobjednički

Singl - 1. kolo: Ismar Gorčić (BiH) - Mehdi Ziadi (MAR) 7:6(5) 6:3.

Dubl - osminafinala. S. Marković / A. šetkić - D. Vicini / D. Zonzini (SMR) 6:1 6:2

Bosanskohercegovački tenis je uspješno započeo nastup u italijanskom gradu Peskari, na 16. Mediteranskim igrama. Premijerni nastup za ovaj naš sport je imao Ismar Gorčić i odlično ga apsolvirao - bio je bolji od Marokanca Mehdija Zaidija u dva seta - 7:6(5), 6:3. Meč je trajao 96 minuta i nije prošao bez drame. Uostalom, Ismar je već jednom igrao protiv ovog protivnika i izgubio u tri seta, s tim da se u svakom od njih igrao tiebreak. E, tako je počeo i ovaj meč. Drama je krenula pri rezultatu 5:6, kada je naš teniser spašavao tri set lopte i odveo set u tiebreak, gdje je bio uspješniji i to tačno nakon sat vremena igre. Drugi set je prelomljen kod rezltata 4:3, kada Ismar pravi break i za 36 minuta privodi kraju i taj set. U 2. kolu Gorčić će igrati protiv 2. nositelja španjolca Roberta Bautiste Abuta, trenutno 288. igrača svijeta, a najbolji ranking mu je samo za jednu poziciju bolji.

Naš dubl tim Siniša Marković / Aldin šetkić danas je savladao tim iz San Marina u sastavu Domenici Vicini / Diego Zonzini i to u dva seta - 6:1, 6:2. Bila je to ekspresna pobjeda - našem paru je trebalo 17 minuta za prvi i 25 za drugi set. Tim trijumpfom su došli u četvrtfinale, tj. na korak do medalje. Odlučujući meč će igrati protiv Grka Parisa Gemouchidisa i Alexandrosa Jakupovica, inače 3. nositelja.

(mh)

1234

MI 2009: Mervana već u četvrtfinalu!

Prvi na teren izlaze, i to već u nedjelju, par Aldin šetkić / Siniša Marković, te Ismar Gorčić u singlu

Žrijeb za tenis na Mediteranskim igrama u Peskari, Italija, ponudio je našim takmičarima lijepu priliku da ovom sportu donesu prvu medalju sa ovakvih takmičenja. Sjajno je prošla naša najbolja teniserka, koja je, kao 1. nositeljica, slobodna u prva dva kola te će prvi meč imati tek u četvrtfinalu. Podsjećamo, pobjeda u četvrtfinalu znači - bronzanu medalju! Po svemu sudeći, taj odlučujući meč bi naša teniserka trebala igrati protiv španjolke Laure Pous Tio, koja je 2005. godine bila 74. igračica svijeta, a trenutno je nerangirana (tek se vraća, i to igrajući najmanje ITF turnire).

Kod muškaraca, Aldin šetkić je, kao 8. nositelj, slobodan u 1. kolu, a zatim čeka boljega iz meča Crnogorca Gorana Tošića i Diega Zonzonija, iz San Marina. Naš drugi predstavnik u singlu je Ismar Gorčić i na startu će igrati protiv Marokanca Mehdija Ziadija, trenutno 698. igrača svijeta, s tim da mu je najbolji ranking 531. pozicija, iz 2007. Zanimljivo je da oba naša tenisera u ranoj fazi turnira idu na glavne favorite - Aldin bi u četvrtfinalu trebao ići na 1. nositelja Marsela Ilhana, iz Turske, a Ismar već u 2. kolu na 2. favorita španjolca Roberta Bautiste Abuta.
U konkurenciji parova našli su se šetkić i Siniša Marković, a prvi protivnici su im tim iz San Marina, koji čine iskusni Domenico Vicini (rođen 1971.) i skoro upola mlađi Diego Zonzini, a borba za medalju bi se trebala voditi protiv 3. nositelja Parisa Gemouchidisa i Alexandrosa Jakupovica, iz Grčke. (mh)
1234

ŠVICARSKA: Martinović korak do titule

Davos (10.000, zemlja) - polufinale: (1) Sandra Martinović - (WC) Xenia Knoll (SUI) 6:4, 6:4

Naša reprezentativka Sandra Martinović igrat će u finalu challengera (10.000 dolara, zemlja) koji se igra u švicarskom Davosu! Ona je u subotu bila bolja od još jedne domaće predstavnice koja je u turnir ušla sa pozivnicom organizatora. Riječ je Xenia Knoll, a Sandri su za pobjedu bila dovoljna dva seta - 6:4, 6:4. Na taj način je naša teniserka izborila svoje prvo ovogodišnje singl finale, gdje će igrati protiv 20-godišnje Italijanke Anne-Giulie Remondina, trenutno 785, a bila je i 395. igračica svijeta. Podsjećamo, posljednju singl titulu Martinović je osvojila u oktobru 2007. (25.000), a posljednju na turnirima sa nagradnim fondom od 10.000 dolara još tamo u septembru 2006. godine.