Vijesti za mjesec: Septembar 2024

1234

DAVIS CUP WORLD GROUP I: TAIWAN - BIH: 3-2

DAVIS CUP WORLD GROUP I: TAIWAN - BIH: 3-2

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u Taipeiu od Tajvana u okviru prve svjetske grupe " Davis cup " takmičenja rezultatom 3:2. Malo je nedostajalo da izabranici Zorana Zrnića ostvare pobjedu nad domaćom selekcijom.
Nakon jučerašnjih 1-1, drugog dana odigrao se prvi susret u igri parova u kojem su tajvanska kombinacija Ray Ho i Yu Hsiou Hsu rezultatom 6/3, 6/4 pobijedili Mirzu Bašića i Nermana Fatića. Pobjedom u igri parova Domaćini su poveli sa 2-1 .Nakon igre parova po rasporedu su bila dva singl meča. Damir Džunhur je pobijedom nad Chun Hsin Tseng sa 2-1 u setovima donio poravnanje rezultata na 2-2. U odlučujućem meču Tung Lin Wu je sa 6/1 i 6/4 pobijedio Mirzu Bašića za konačnih 3-2 za Tajvansku tenisku selekciju. Porazom će bosanskohercegovački teniseri u februaru naredne godine igrati meč za opstanak u prvoj svjetskoj grupi, dok će Tajvan igrati kvalifikacioni susret za ulazak u TOP 16 selekcija svijeta.

#TenisBiH #DAVIS CUP #WORLD GROUP I #TAIWAN vs BIH

1234

TEA KOVAČEVIĆ PRVAKINJA EUROPE

TEA KOVAČEVIĆ PRVAKINJA EUROPE

Bosanskohercegovačka juniorska reprezentativka TEA KOVAČEVIĆ je prvakinja Europe u kategoriji juniorki do 14 godina starosti. Tea Kovačević postaje prva djevojka iz Bosne i Hercegovine koja je osvojila titulu prvaka Evrope za juniorke. Sunarodnjak Damir Džumhur pobijedio je u kategoriji juniora do 18 godina 2010. godine. Ova pobjeda Tei donosi desetu titulu na turnirima iz kalendara Tennis Europe u sezoni . Osvojila je pet titula do 14 godina i pet titula do 16 godina na turnirima Tennis Europe. Tea Kovačević je drugu godinu zaredom bila i član ITF/Tennis Touring tima Europe.Osvajanje titule prvakinje Europe je zaslužena nagrada za naporan rad koji su iza sebe imali ona i njen trener i otac Marko Kovačević. Koliko je odricanja iza njih, to samo oni znaju, a bosanskohercegovački tenis zna da je ponosan na Teu Kovačević.

Tea je titulu prvakinje Europe osvojila na pojedinačnom europskom prvenstvu " European Championship 2024 " u Češkom gradu Mostu. Prvenstvo je počelo 9. septembra, a završeno je danas 15. septembra kada su odigrani finalni mečevi.
Kovačevičeva je do finala savladala sljedeće teniserke: Saru Mitevsku (Sjeverna Makedonija), Annu Pricher (Austrija), Andreu Olaru (Rumunija), Paolu Pineru Celorio (Španija), Lauru Chlumsku (Češka). U finalu je Teu čekala prva juniorka Europe, domaća teniserka Jana Kovackova (Češka). Nakon prvog izgubljenog seta u finalnom meču sa 7/6 od prve igračice Europe, Tea je smogla snage da dva naredna seta dobije rezultatom 6/4 i 6/4, za 2-1 u setovima, te za prvo mjesto na pojedinačnom prvenstvu Europe za juniorke do 14 godina starosti. (Tea Kovacevic (BIH) d. (1) Jana Kovackova (CZE) 6-7(7) 6-4 6-4).

1234

DAVIS CUP WORLD GROUP I: TAIWAN - BIH: 1-1

DAVIS CUP WORLD GROUP I: TAIWAN - BIH: 1-1
 
Nakon prvog dana " Davis Cup " susreta prve svjetske grupe između teniskih reprezentacija Tajvana i Bosne i Hercegovine, rezultat je izjednačen 1-1. U prvom meču dana Mirza Bašić je savladao Tseng Chun Hsina rezultatom 
1234

DAVIS CUP TAIWAN - BIH: Bašić otvara meč susretom protiv Tsenga

DAVIS CUP TAIWAN - BIH: Bašić otvara meč susretom protiv Tsenga

Danas 13.09. je u Taipeiu održano izvlačenje parova za predstojeći  " Davis Cup " meč prve svjetske grupe, između domaće selekcije Taiwana i Bosne i Hercegovine.

1234

DAVIS CUP WORLD GROUP I: TAIWAN vs BIH

DAVIS CUP WORLD GROUP I: TAIWAN vs BIH
 
1234

TE DOBOJ U16: SINGL TITULA ZA ZANU, DUBL TITULA ZA PETRA I NOVAKA

TE DOBOJ U16: SINGL TITULA ZA ZANU, DUBL TITULA ZA PETRA I NOVAKA
 
Grad Doboj je od 02.09. do 07.09.2024.godine bio domaćin međunarodnog teniskog turnira  " 25.Memorijal Ljubiša Miladinović ", koji jedan od devet juniorskih teniskih turnira iz kalendara Tennis Europe. Organizator turnira, 
Tenis klub " Doboj " ugostio je juniorke i juniore iz raznih država svijeta. Turnir se igrao u kategoriji do 16.godina starosti, te je u kalendaru Tennis Europe nominovan kao takmičenje treće kategorije.
 
Veliki rezultatski uspijeh na turniru u Doboju ostvarili su juniorke i juniori iz Bosne i Hercegovine. U ženskom dijelu turnira je bh juniorska reprezentativka Zana Kunosić osvojila prvo mjesto, te je na taj način donijela još jednu titulu 
za Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim juniorskim teniskim turnirima iz zvaničnog kalendara Tennis Europe. Također su Zana Kunosić i bosanskohercegovačka reprezentativka Nikolinom Kovačević u igri parova zauzele drugo
mjesto. U ženskom dijelu turnira u pojedinačnoj konkurenciji odlične rezultate ostvarile su i Alona Brzina, koja je došla do trećeg mjesta, te Eda-Lara Šaćirović i Nikolina Kovačević, koje su zaustavljene u četvrfinalu turnira.
 
Kod juniora je najbolje rangirani bosanskohercegovački junior na rang listi Tennis Europe do 16.godina,  Mahir Butković u pojedinačnoj konkurenciji turnira stigao do polufinala i trećeg mjesta na turniru, dok su bh juniori Ian Boloban
 i Petar Biletić došli do četvrfinala. U igri parova je Bosna i Hercegovina došla do još jedne osvojene titule na međunarodnim teniskim turnirima iz kalendara Tennis Europe, i to zahvaljujući Petru Biletiću i Novaku Jaćimoviću koji su
zauzeli prvo mjesto u konkurenciji parova.
1234

TITULA ZA DAMIRA DŽUMHURA!

TITULA ZA DAMIRA DŽUMHURA!
 
Bosanskohercegovački reprezentativac Damir Džumhur osvojio je prvo mjesto na ATP Challenger turniru  " TED OPEN ", koji se odigrao od 02.09. do 08.09.2024.godine  u Istanbulu. Damir je u finalnom meču bio bolji od srbijanskog tenisera Hamada  Međedovića sa 2-0 u setovima. Najbolji bosanskohercegovački teniser je prvi set dobio sa 6/4, dok je u drugom setu  rezultat bio 6/2. Finalni meč u Istanbulu trajao je jedan sat i četrdeset minuta. Osvajanjem prvog mjesta Damir je odbranio prošlogodišnju titulu na Istambulskom Challengeru. Na ATP Challengeru " TED OPEN " u Istanbulu, Damir je ostvario pobjede nad: Richardom Berankisom (Litvanija), Dinom Prizmićem (Hrvatska), J.Piningtom Jonesom (Velika Britanija), Jesperom de Jongom (Nizozemska), te Hamadom Međedovićem (Srbija).
1234

OBJAVLJENI SASTAVI TIMOVA ZA DAVIS CUP MEČ TAIWAN vs BIH

OBJAVLJENI SASTAVI TIMOVA ZA DAVIS CUP MEČ TAIWAN vs BIH
 

1234

NEZAUSTAVLJIVA TEA OSVOJILA VARŠAVU!

NEZAUSTAVLJIVA TEA OSVOJILA VARŠAVU!

 

1234

TE " Lanako Banja Luka Open 2024 ": Dvije titule u parovima za bh predstavnike

TE " Lanako Banja Luka Open 2024 ": Dvije titule u parovima za bh predstavnike
 
Teniski klub " Mladost " iz Banja Luke je od 25.08. do 01.09.2024.godine bio po četvrti put organizator " Lanako Banja Luka Open 2024 ", međunarodnog teniskog turnira iz kalendara Tennis Europe u kategoriji juniora
 i juniorki do 14.godina starosti. Na turniru je učestvovalo 85 takmičara i takmičarki iz cijelog svijeta. Bosna i Hercegovina je također imala veliki broj svojih predstavnika na turniru, koji su ostvarili odlične rezultate.
 
Kod juniorki u pojedinačnoj konkurenciji,najbolja je bila Kineskinja Shangran Cai, koja je u finalu, rezultatom 6/3, 6/2, pobijedila bosanskohercegovačku reprezentativku Zanu Kunosić, koja je osvojila drugo mjesto.