Vijesti za mjesec: April 2023

1234

SENIORSKO PRVENSTVO BIH: TITULA ZA LUKU PULJIĆA

U Sarajevu je 29 i 30 aprila 2023.godine na terenima  Teniske Akademije "Gabeljić" odigrano seniorsko prvenstvo  Bosne i Hercegovine u tenisu. Na prvenstvu je učestvovalo dvadeset igrača iz cijele Bosne i Hercegovine.
 
Do same završnice došli su teniseri Luka Puljić i Vladan Tadić. U kvalitetnom finalnom meču Luka Puljić je savladao Vladana Tadića rezultatom 6/4, 7/6 (4), te zasluženo osvojio prvo mjesto na seniorskom teniskom prvenstvu Bosne i Hercegovine.
 
U prvom polufinalnom meču Luka Puljić je sa 2-0 (6/4, 6/4)  u setovima bio bolji od Sanjina Pavića, dok je u drugom polufinalu Vladan Tadić pobijedio Afana Nekovića sa  6/1, 6/1.
 
Teniski savez Bosne i Hercegovine je pobjedniku seniorskog teniskog prvenstva BiH obezbjedio pozivnicu (Wild Card) za ITF M25 "KISELJAK OPEN 2023" za glavni dio turnira.
1234

DUPLA KRUNA ZA TEU KOVAČEVIĆ

DUPLA KRUNA ZA TEU KOVAČEVIĆ
 
Bosanskohercegovačka juniorska reprezentativka Tea Kovaćević je ostvarila još jedan veliki uspijeh na europskoj teniskoj sceni.Naime, Tea Kovačević je na teniskom turniru iz kalendara Tennis Europe koji se odigrao u hrvatskom gradu Solinu u kategoriji juniorki do 14 godina starosti osvojila prvo mjesto u pojedniačnoj i u konkurenciji parova.
U pojedinačnom dijelu turnira Tea je u finalu bila bolja od ruskinje Varvare Winogradova, te je ubjedljivo savladala sa 6/1, 6/1.Do finala u singlu Tea je zabilježila nekoliko bitnih pobjeda protiv igračica iz Hrvatske, Latvije i Francuske.
Bosanskohercegovačko/češka kombinacija Tea Kovačević i Laura Chlumska su finalu parova sa 6/1, 2/6 i 10/3, u veoma neizvjesnom meču, bile bolje od Rumunke Andreu Kurtu i Hrvatice Sofije Santos, kojom je pobjedom Tea Kovaćević ostvarila duplu krunu na turniru.
 
Bravo Tea
1234

ATP 250 BANJA LUKA: TITULA ZA DUŠANA LAJOVIĆA

ATP 250 BANJA LUKA: TITULA ZA DUŠANA LAJOVIĆA

1234

ATP Banja Luka, "SRPSKA OPEN": Džumhur u četvrfinalu

ATP Banja Luka, "SRPSKA OPEN": Džumhur u četvrfinalu
 

Bosna i Hercegovina će na ATP teniskom turniru "Srpska Open", koji se održava od 17 do 23 aprila u Banja Luci imati predstavnika u četvrfinalu. Damir Džumhur je nakon što je dobio pozivnicu (Wild Card) od organizatora, na najbolji mogući način opravdao je i iskoristio učešće u glavnom dijelu  ATP turniru u Banja Luci. Damir je u prvom kolu ubjedljivo sa 6/3,6/0 savladao Liama Broadija iz Velike Britanije, dok je danas u drugom kolu turnira u veoma neizvjesnom meču sa 2-1 po setovima (6/4,1/6,7/6)  pobjedio sedmog nosioca turnira Francuza Richarda Gasqueta.U četvrfinalu ga čeka Andrey Rubljev, inače drugi nosilac na turniru.
ATP turnir iz serije 250, koji se igra u Banja Luci je jedan od najvećih sportskih događaja koji su se održali u Bosnii Hercegovini poslije organizacije sarajevskih 14.Zimskih Olimpijskih Igara iz 1984.godine.Svakako će ljubitelji tenisa tokom cijele sedmice uživati u vrhunskom tenisu, koji će predvoditi prvi igrač svijeta Novak Đoković
 
#ATP 250 #Srpska Open #Banja Luka,BiH
1234

BJKC 2023: BIH-KOSOVO 2-0

BJKC 2023: BIH-KOSOVO 2-0

Bosanskohercegovačka seniorska ženska teniska reprezentacija je ovogodišnje natjecanje na "Billie Jean King Cup" takmičenju završila na petom mjestom. Naše igračice su u zadnjem meču protiv selekcije Kosova, kako se i očekivalo izvojevale ubjedljivu pobjedu od 2-0. Nakon odigranih mečeva u singlu i pobjedama Suane Tucaković nad Adrijanom Lekaj od 6/1, 6/1, te pobjedom Nefise Berberović u susretu sa Arlindom Rushiti identičnim rezultatom 6/1, 6/1, meč u igri parova se nije ni igrao.
U A grupi E/A "Billie Jean King Cup" turnira u kojoj se nalazila bosanskohercegovačka reprezentacija, prve dvije plasirane reprezentacija Grčke i Portugala su se plasirale u viši rang takmičenja u kojem će se takmičiti u 2024. godini. Sjetimo se da su bh teniserke u veoma neizvjesnim mečevima izgubile od Grčke i Protugala sa po 2-1, gdje su imale svoju šansu za razigravanje za prolaz u prvu grupu.
BH seniorke su ostvarile rezultat koji se očekivao od njih, a to je opstanak u drugoj grupi E/A "Billie Jean King Cup" takmičenja u kojem će nastupiti u narednoj godini.Djevojke su pokazale visoki nivo odgovornosti kada se igra za nacionalni tim, te ovim putem upućujemo iskrene čestitke cijelom timu na borbenosti i ostvarenom rezultatu.

#Tenis BiH #BRAVO ženska seniorska teniska reprezentacija #BJKC II E/A Grupa

1234

BJKC 2023: BIH-IZRAEL 3-0

BJKC 2023: BIH-IZRAEL 3-0

Nova pobjeda bosanskohercegovačke ženske teniske seniorske reprezentacije BiH.Jučer su sa maksimalnih 3-0, bh teniserke savladale Izrael, te tako za danas zakazale meč za peto mjesto na turniru protiv selekcije Kosova.
U prvo meču u pojedinačnoj konkurenciji Dea Herdželaš je rezultatom 6/0, 6/2, dovela BiH u vodstvo od 1-0.Nefisa Berberović je sa 6/4, 6/2 obezbjedila drugi bod za Bosnu i Hercegovinu, te su u igri parova Anita Wagner i Suana Tucaković sa ubjedljivih 6/2, 6/0 zavrsili posao u meču sa Izraelom za konačnih BIH-Izrael 3-0.

#Tenis BiH #Ženska seniorska teniska reprezentacija #BJKC II E/A Grupa

1234

BJKC 2023: BIH-GRČKA 1-2

Još jedan neizvjestan i težak teniski dan na "Billie Jean King Cup" takmičenju II E/A Grupe za bosanskohercegovačku žensku seniorsku tenisku reprezentaciju, koja se danas sastala sa selekcijom Grčke. Nakon dva pojedinačna meča, opet je meč u parovima odlučivao konačnog pobjednika.
U prvom singl meču Dea Herdželaš je nakon izgubljenog prvog seta (1/6), na žalost predala meč zbog lošeg zdravstvenog stanja.Tako je Valentina Grammatikopoulou donijela vodstvo Grčkoj reprezentaciji od 1-0. U drugom singl meču bosanskohercegovačka reprezentativka Nefisa Berberović, odigrala je odličan meč, te zasluženo pobjedila 151 teniserku svijeta Despinu Papamichail, rezultatom 6/4,6/4.Ovom pobjedom Nefisa je izjednačila rezultat BiH- Grčka 1-1. U odlučujućem meču u parovima, selektor Kenan Maličbegović se odlučio za kombinaciju Anita Wagner/Nefisa Berberovič.Za Grčku reprezentaciju igrale su Valentina Grammatikopoulou i Despina Papamichai.Nakon skoro dva sata igre Grkinje su slavile rezultatom 6/3,7/6(3).
Pobjedom u igri parova dobili smo konačni rezultat  Grčka-BiH 2-1.
 
1234

BJKC 2023: BIH-PORTUGAL 1-2

Bosanskohercegovačka ženska seniorska teniska reprezentacija je rezultatom 2-1 poražena od selekcije Portugala.Sve je krenulo dobro. Dea Herdželaš je odligrala još jedan dobar meč i pobijedila portugalsku teniserku Ines Murtu rezultatom 6/2, 6/2, te time dovela Bosnu i Hercegovinu u vodstvo od 1-0.Nefisa Berberović je na žalost izgubila od Francisca Jorge, rezultatom 6/2, 1/6, 2/6, čime je Portugal izjednačio na 1-1.U odlučujućem meču igre parova, u kome je portugalski dvojac u sastavu Francisca Jorge/Matilda Jorge bio apsolutni favorit, te koji je sa rezultatom  6/2,6/1 pobijedio bosanskohercegovački dubl Dea Herdželaš/Anita Wagner, te zasluženo donio odlučujući poen za Portugal za konačnih Portugal- BiH 2-1.
 
Do kraja grupnog dijela turnira bh seniorska teniska reprezentacija će odigrati mečeve protiv Izraela i Grčke, u kojima će u slučaju pobjeda tražiti šansu za plasman u viši rang takmičenja, a s drudge strane također će voditi računa za primarni cilj na turniru, a to je opstanak u II Grupi E/A BJKC takmičenja.
 
#Tenis BiH #Ženska seniorska teniska reprezentacija  #BJKC II E/A Grupa 
1234

BJKC 2023: BIH-MALTA 2-1

Velika pobjeda ženske seniorske teniske reprezentaije Bosne i Hercegovine u susretu protiv  Malte od 2-1. Bio je to dug dan za bh tim.U prvom meču je Dea Herdželaš pobijedila Elainu Genovese rezultatom 6/2, 6/1, te donijela prvi bod za Bosnu i Hercegovinu za vodstvo od 1-0. U drugom susretu u kojem su se sastale Nefisa Berberović i  Francesca Curni, nakon tri sata borbe, te mnogo neizvjesnosti slavila je Maltežanaka Francesca Curni rezultatom 7/5, 3/6, 6/4. Nakon dva singl meča rezultat je bio 1-1, te se čekao meč u igri parova.
 
Bosanskohercegovačka kombinacija Dea Herdželaš i Anita Wagner je bila bolja od maltežanskog dvojca Francesce Curni/Elaine Genovese sa 2-1 u setovima. Pobjeda u parovima je bio odlučujući poen za konačnu pobjedu Bosne i Hercegovine u meču sa Maltom.BIH-MALTA 2-1
 
U utorak (11.04.) najbolja ženska seniorska teniska reprezentacija ima slobodan dan, te će takmičenje nastaviti u srijedu (12.04.) sa početkom u 12.00 sati.
 
1234

BJKC 2023: NA OTVARANJU BIH protiv MALTE

Ženska seniorska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine će od 10 do 15 aprila 2023.godine u portugalskom gradu Oeirasu učestvovati na "Billie Jean King Cup" takmičenju II E/A Grupe. Na ovogodišnjem "BJKC" takmičenju druge E/A Grupe u 2023.godini nastupati će nakon otkazivanja selekcije Alžira ukupno jedanaest teniskih reprezentacija, gdje će dvije prvo plasirane selekcije izboriti plasman u prvu E/A Grupu, a dvije posljednje ekipe će u narednoj sezoni nasupati u  trećoj E/A Grupu "BJKC" takmičenja.
 
Ukupno je jedanaest selekcija voljom žrijeba podijeljeno u dvije Grupe na sljedeći način:
A GRUPA: Grčka, Izrael, Bosna i Hercegovina, Portugal, Malta
B GRUPA: Litvanija, Estonija, Gruzija, Irska, Južnoafrička Republika, Kosova