Vijesti za mjesec: Septembar 2021

1234

Veliki uspijeh Andeja Nedića

Dobojlija Andej Nedić je na ITF juniorskim turnirima u Mostaru u protekle dvije sedmice osvojio dvije titule.
Prvu titulu Andrej je osvojio na ITF juniorskom turniru "Mostar Open 2021" 5. (pete) kategorije, koji se odigrao od 07.09. do 12.09.2021 godine. U finalnom meču bio je bolji od prvog nosioca turnira Rusa Antona Arzhankina pobijedivši ga reuzultatom 6/3, 7/5. Ovo nije bila prva osvojena Nedićeva ITF juniorska titula na turnirrma 5-te kategorije.
Pravi uspijeh Andrej Nedić napravio je osvojivši prvo mjesto na ITF juniorskom turniru 3. (treće) kategorije "Mostar Open 2021" koji se održao od 14.09. do 19.09.2021 godine.U finalu je nakon velike borbe pobijedio Mateja Dodiga iz Hrvatske rezultatom 7/5,5/7,6/4 i zasluženo osvojio prvo mjesto.Ovim rezultatima je Andrej na ITF svjetskoj juniorskoj rang listi ostvario najbolji plasman karijere i trenutno je 169 junior svijeta.
Iskrene čestitke na velikom uspijehu.
Moramo napomenuti da se najbolji junior Bosne i Hercegovine u kategoriji do 16 godina Marko Maksimović plasirao u polufinale mostarskog ITF turnira treće kategorije i time također pokazao odličnu formu, očekujući učešće na završnom Masters turniru najboljih osam juniora Tennis Europe koji bi se trebao održati u Monte Karlu od 13.10 do 15.10.2022 godine.
Na dva ITF juniorska turnira u Mostaru učestvovalo je ukupno četrdeset (40) juniorki i juniora iz Bosne i Hercegovine koji su tražili nove bodove na ITF svjetskoj juniorskoj listi. #ITF #TenisBiH

1234

DAVIS CUP: PERU vs BIH 3-2

Drugog i odlučujećeg dana na Davis Cup meču prve svjetske grupe između  PERUA i  Bosne i Hercegovine domaća selekcija je uspijela doći do konačne pobijede od 3-2.
Nakon igre parova koju je bh par Brkić/Bašić dobio 7/5, 6/2 i donio vodstvo za Bosnu i Hercegovinu od 2-1 uslijedili su mečevi u pojedinačnoj igri.
Prvi reket peruanske reprezentacije Juan Pablo Varillas pobijedio je Damira Džumhura sa 6/1, 6/3 i poravnao rezultat na 2-2.
U odlućujućem petom meču Nicolas Alvares je nakon više od dva sata borbe pobijedio Nermana Fatića rezultatom 7/6(4), 6/4 i donio odlućujuću pobjedu Peruanskoj selekciji za konačnih 3-2. Ovim porazom bosanskohercegovački Davis Cup tim nije se uspio plasirati u PLAY-OFF meč za ulazak među osamnaest reprezentacija svijeta, ali je dolaskom do ovog nivoa DC takmičenja uspio obezbjediti opstanak u prvoj svjetskoj grupi Davis Cup by Rakuten takmičenja i naredne 2022 godine.

1234

DAVIS CUP by Rakuten- THE WORLD CUP OF TENNIS (WORLD GROUP I) PERU vs BOSNIA AND HERZEGOVINA

Bosanskohercegovačka teniska Davis Cup reprezentacija sutra 17.09. u glavom gradu Perua, Limi počinje svoj nastup u DAVIS CUP by Rakuten svjetskom ekipnom teniskom prvenstvu prve svjetske grupe protiv domaće selekcoje Perua. Meč će otvoriti prvi reket Bosne i Hercegovine Damir Džumhur protiv Nicolasa Alvareza. U drugom meču sutrašnjeg programa Mirza Bašić će igrati protiv prvog igrača reprezentacije Perua Juana Pabla Varilasa.
U subotu 18.09.2021 godine, drugog i posljednjeg takmičarskog dana u Davis Cup meču I svjetske Grupe između domaće selekcije Perua vs Bosne i Hercegovine po rasporedu su planirana tri (3) meča.
Subotnji program počinje igrom parova u kojima će Tomislav Brkić sa Mirzom Bašićem tražiti pobjedu protiv peruanskog dvojca Sergio Galdos/ Jorge Brian Panta.
Nakon parova usljediti će dva pojedinačna (singl) meča i to:
Damir Džumhur vs Juan Pablo Varilas, a nakon njih Mirza Bašić vs Nikolas Alvares.
Selektori Zoran Zrnić (BiH) i Ameriko Venero (Peru) prije početka mečeva imaju pravo na promjene igraća,
Prvog dana (17.09.) mečevi počinju u 15.00 sati po lokalnom vremenu, odnosno 22.00 sata po vremenu u BiH (20.00 sati GMT)
 U subotu (18.09.) mećevi počinju u 13.00 sati po lokalnom peruanskom  vremenu, a to je 20.00 sati u BiH (18.00 sati GMT).
SRETNO DO POBJEDE.
 

1234

DUPLA KRUNA ZA MARKA MAKSIMOVIĆA NA TURNIRU TENNIS EUROPE "DOBOJ OPEN 2021"

Teniski klub "Doboj" je od 05.09 do 11.09.2021 godine bio organizator međunarodnog teniskog turnira iz kalendara TENNIS EUROPE za juniore i juniorke do 16 godina starosti. Dobojski europski turnir ima 3.kategoriju takmičenja iz Tennis Europe kalendara. Na turniru su učestvovali igrači i igračice iz preko deset zemalja svijeta.
Dobojlija Marko Maksimović osvojio je prvo mjesto u na turniru u svom gradu pobijedivši u finalu Slovenca Žigu Sveca. Slovenac je nakon izgubjenog prvog seta (6/2) predao drugi set i Maksimović je zasluženo osvojio tutulu. Dan ranije su na "doubles" turniru bosanskohercegovačko/slovenski par Marko Maksimović/Žiga Svec osvojili prvo mjesto pobijedivši u finalu Mađarsku kombinaciju Erik Goczi/Barnabis Sift rezultatom 6/2, 6/1.
Ovo su veoma važne titule za bosanskohercegovačkog reprezentativca i najboljeg juniora Bosne i Hercegovine Marka Maksimovića koji se na europskoj rang listi bori za ulazak na završni MASTERS najboljih osam juniora Europe u 2021 godini. Osvajanjem "DOBOJ OPEN 2021" turnira Marko će popraviti svoj ranking na rang listi Tennis Europe i sigurno se približiti završnom MASTERSU.
Kod juniorki je zasluženo prvo mjesto osvojila Ukrajinka Anastasiia Firman, koja je u finanom meču pobijedila Ivu Janković iz Srbije rezultatom 6/4, 6/1.
Anastasiia Firman i Marko Maksimović su prije nepunih mjesec dana bili pobjednici i sarajevskog turnira I kategorije iz kalendara TENNIS EUROPE "Open RCT Barcelona 1899 - Sarajevo 2021" koji odigrao od 15.08 do 21.08.2021 godine.

 

Na turniru "Doboj Open 2021" učestvovalo je i trinaest juniora i devet juniorki iz Bosne i Hercegovine koji su zabilježili veliki broj pobjeda koje će im popraviti rankinge na Tennis Europe rang listi. Od bh juniorki najbolji rezultat na turniru "Doboj Open 2021" ostvarila je je Lana Petković plasmanom u četvrfinale turnira.

1234

DAVIS CUP REPREZENTACIJA BIH OKUPILA SE U LIMI (PERU)

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine se 11.09.2021 godine okupila u punom sastavu po planu priprema pred nastup u finalnom kolu I svjetske Grupe jedinog zvaničnog ekipnog prvenstva svijeta u tenisu u Limi, glavnom gradu Perua. Iako umorni od dalekog puta koji je trajao preko 20 sati odradili su prvi trening u popodnevnim satima.
Naši momci će u sastavu: Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić, Nerman Fatić, predvođeni selektorom Zoranom Zrnićem 17 i 18 septembra 2021 godine tražiti pobjedu protiv domaće selekcije Perua za prolazak i odigravanje PLAY-OFF meča za ulazak među osamnaest najboljih reprezentacija svijeta na završnici "DAVIS CUP by Rakuten"- The World Cup of Tennis takmičenja 2022 godine u Madridu.
BH Davis Cup selekcija je trenutno 29-ta reprezentacija svijeta. Ovi momci već nekoliko godina igraju prvu svjetsku Grupu i na najbolji mogući način predstavljaju i promovišu Bosnu i Hercegovinu širom svijeta. Idemo momci
 

1234

Maximilian Heidlmair i Petra Konjikušić pobjednici " BANJA LUKA OPEN 14&U "

Teniski klub " Mladost " iz Banja Luke je od 21.08 do 28.08.2021 godine bio domačin i organizator međunarodnog teniskog turnira iz kalendara Tennis Europe za juniorke i juniore do 14 godina starosti " BANJA LUKA OPEN 14&U ".
Kod juniora je prvo mjesto osvojio je Austrijanac Maximilian Heidlmair koji je u finalu pobijedio Nikolu Smolčića iz Hrvatske rezultatom 6/1, 6/1.
 
Srbijanka Petra Konjikušić je u neizvjesnom finalu bila bolja od Hrvatice Marte Dobrić i zasluženo ovojila prvo mjesto. Rezultat finalnog meča kod juniorki Petra Konjikušić -- Marta Dobrić. 5/7, 7/6(3), 6/3.
 
Na turniru u Banja Luci učestvovali su i domaći teniseri i teniserke iz Bosne i Hercegovine.Ukupno dvanaest juniora i devet juniorki tražilo je pobjedu više za osvajanje međunarodnih bodova za rang listu Tennis Europe. Najbolji rezultat  od domaćih igračica ostvarila je reprezetativka Bosne i Hercegovine do 14 godina LANA PETKOVIĆ. Lana se uspijela plasirati u poufinale u pojedinačnoj konkurenciji, dok je u igri prova sa Elenom Milutinovič iz Srbije osvojila prvo mjesto. Iskrene čestitke pobjednicima turnira i Lani Petković na veoma uspješnoj rezultatskoj sedmici.