Vijesti za mjesec: Juli 2019

1234

European Summer Cup: Velika pobjeda ženske juniorske (16) reprezentacije BiH

Teniske juniorke Bosne i Hercegovine u kategoriji do 16 godina otvorile su nastup na ekipnom prvenstvu "European Summer Cup"  u češkom gradu Rakovnik velikom pobjedom protiv selekcije Austrije rezultatom 2-1.

BiH je povela 1-0 pobjedom Sare Mikače protiv Laure Pasterk, zatim je Austrijanka Karner izjednačila pobijedivši Enu Baltić.

Odlučujući poen za Bosnu i Hercegovinu u najneizvjesnijem meču prvog dana takmičenja, ostvario je naš dubl - Suana Tucaković i Sara Mikača su nakon velike borbe pobijedile austrijski par Elena Karner / Sophia Wurm sa 1:6, 6:4, 10:8. 

Ovom pobjedom ženska juniorska (16) ekipa BiH plasirala se u polufinale Zone A, a u narednom meču čeka ih reprezentacija domaćina Češke koja je ujedno i prvi nosilac, odnosno glavni favorit za osvajanje turnira.

 

**************************************************************************************************

 

Bh juniori do 16 godina u srijedu su rezultatom 3-0 izgubili meč od izuzetno jakog ruskog tima u okviru turnira Zone C “European Summer Cup” u rumunskoj Constanti.

Vanja Hodžić, Jovan Sinadinović i Andrej Nedić u četvrtak igraju protiv reprezentacije Švedske koja je prethodno savladala Bugarsku sa 3-0.

1234

European Summer Cup: Juniorska teniska reprezentacija BiH (16) sutra protiv Rusije

Juniorska teniska reprezentacija BiH  u sastavu Vanja Hodžić, Jovan Sinadinović i Andrej Nedić, uz kapitena Nedima Vilogorca, predstavljaju BiH na „Tennis Europe Summer Cup“ u kategoriji do 16 godina.

Na ovom kupu koji je ujedno i kvalifikacioni turnir za juniorski Davis Cup, naši mladi teniseri od 31.jula do 2.augusta igraju u rumunskoj Constanti  sa još sedam europskih juniorskih selekcija u okviru Zone C – osim domaćina Rumunije, tu su ekipe Grčke, Rusije, Crne Gore, Turske, Švedske i Bugarske.

Žrijebom obavljenim u utorak, odlučeno je da u srijedu, prvog dana takmičenja, naš tim igra protiv selekcije Rusije u kojoj su Igor Kudriashov, rangiran među 40 najboljih europskih juniora do 16 godina, te Aristarkh Safonov i Konstantin Zhzhenov.  

Ostali parovi koji će u srijedu odigrati po dva singla i jedan dubl meč su Grčka – Turska, Crna Gora – Rumunija, Švedska – Bugarska.

Nakon trodnevnog turnira, dvije najbolje rangirane ekipe idu u finale u kojem će se naći ukupno osam najboljih europskih timova, po dva iz svake zone (A,B, C i D). Finalni turnir zakazan je za 5.august.  

1234

Tennis Europe Nations Challenge by Head: Bh juniorke (12) završile nastup u bugarskom Plevenu

Lana Petković, Karla Bakalar i Amna Suljić danas su izgubile od selekcije Francuske, te ipak nisu uspjele da se plasiraju među osam najboljih europskih ekipa teniserki do 12 godina.

Predvođene kapitenom Denisom Spahićem, naše male igračice odigrale su turnir Zone A Tennis Europe Nations Challenge by Head u bugarskom Plevenu, pobijedivši ekipe Mađarske i Gruzije, nakon čega su izgubile od Rumunki, što je bilo dovoljno za drugo mjesto u grupi A.

 Danas su igrale play-off za ulazak među osam najboljih protiv Francuskinja, prvoplasirane ekipe u grupi B.

Francuska je opravdala ulogu favorita i slavila sa 3:0, iako su naše teniserke odlično igrale na ovom turniru. 

1234

Završena Europska juniorska prvenstva, u TSBiH zadovoljni nastupima bh juniora i juniorki, najbolji rezultat ostvario Malešević

Danas su završena Europska juniorska prvenstva u tenisu u pojedinačnim kategorijama do 14, 16 i 18 godina. Na ovom šampionatu koji se odvijao istovremeno u tri europska grada, BiH je imala predstavnike u svim kategorijama.

 

Teniseri i teniserke do 14 godina igrali su u češkom Mostu, a boje Bosne i Hercegovine su branile Rania Musić (junior ranking do 14 god. - 221)  i Anastasija Ignjatić (JR - 301) te Edin Mulalić (JR - 44) i Amar Kolić (JR - 293).

Rania Musić je u prvom kolu pobijedila predstavnicu Kosova, Ritu Miftari (JR -) sa 2-0 u setovima, dok je u drugom kolu ispala od prve nositeljice turnira i najbolje rangirane europske juniorke do 14 godina, Ukrajinke Alise Baranovske (JR - 1).

Anastasija Ignjatić je bila slobodna prvo kolo, a u drugom kolu je poražena u tri seta od 13. nositeljice turnira Malwine Rowinske (JR - 15).

I Amar Kolić je bio slobodan u prvom kolu, dok je u drugom poražen od bugarskog predstavnika Bankou (JR - 56) sa 6-4 6-2.

U parovima su naše igračice poražene od hrvatske dubl kombinacije u drugom kolu, dok su dječaci u prvom kolu dubla izgubili od tenisera iz Holandije.

Titulom prvakinje Europe do 14 godina se okitila Grkinja Michaela Laki (JR - 12), dok je kod dječaka najbolji Dino Prizmic (JR - 9) iz Hrvatske.

 

Turnir u kategoriji do 16 godina se igrao u Moskvi, a za BiH su nastupili Sara Mikača (JR - 429) i Ena Baltić (JR – 353), te Jovan Sinadinović (JR – 801) i Vanja Hodžić (JR 1042) u muškoj konkurenciji.

Mikača je izgubila prvo kolo od Ruskinje Andreeve (JR – 50) sa 2-0 u setovima, a istim rezultatom je poražena i naša druga predstavnica, Ena Baltić  koja je igrala sa Norvežankom Matyldom Burilo.

Hodžić, koji je bio slobodan u prvom kolu, pobijedio je izraelskog predstavnika Samera Al Toria (JR – 218) u drugom kolu, dok je u trećem poražen od Litvanca Liepinsa (JR – 63) sa 6-0 6-3.

Sinadinović  je također bio slobodan u prvom kolu, a u drugom je izgubio od hrvatskog predstavnika Luke Mirkuta (JR - 64) rezultatom 3-6 6-1 6-3.

U konkurenciji dublova, oba naša tima su poražena u drugom kolu od hrvatskih dublova identičnim rezultatom 6-4 6-3.

Prva nositeljica turnira, Ruskinja Polina Kudermetova (JR – 2) osvojila je prvenstvo, a kod dječaka europski prvak je Francuz Mehdi Sadaoui (JR – 168).

 

Za titulu najboljih europskih juniorskih tenisera i teniserki u kategoriji do 18 godina, turnir se igrao u švicarskom Klostersu.

BiH su predstavljale Maja Dodik (JR – 1864) i Amila Jusufbegović (JR – 2374), te Nemanja Malešević (JR – 217) i Luka Puljic (503).

Maja Dodik je izgubila meč drugog kola protiv Izraelke Khirin rezultatom 6-4 4-6 6-2, dok je Amila Jusufbegović porežana u trećem kolu, također od Izraelke i 9. nositeljice Kimchi (JR – 53) sa 2-0 u setovima. Prije toga, Jusufbegović je savladala Litvanku Ivetu Daujotaite (JR – 292) koja je, pri rezultatu 6-3 za našu igračicu, predala meč.  

U kategoriji dječaka ostvaren je i najbolji pojedninačni rezultat i to od strane Nemanje Maleševića koji se plasirao među osam najboljih Evropskih juniora ostvarivši tri pobjede na putu do četvrtfinala. Savladao je Norvežanina Hoeyerala (JR – 182) 6-7(3) 6-2 7-5, zatim 15. nositelja, Rumuna Dica (JR – 56) i na kraju i trećeg nosioca, Španjolca Valera (JR – 13) i to u još jednom maratonskom meču koji je završen rezultatom 7-6(6) 4-6 7-6(4). Zaustavio ga je austrijski predstavnik Filip Misolic (JR – 75) u tri seta 4-6 6-2 6-1.

Luka Puljić je zaustavljen u prvom kolu od Finca Liroa Vase (JR – 590) rezultatom 6-4 6-3.

U konkurenciji dublova, muški su predali svoj meč zbog povrede, dok su djevojke poražene u drugom kolu od austrijskog para juniorki.

Titule prvaka Europe do 18 godina osvojili su Bugarka Anna Kubareva, koja je već i 776. na WTA listi, te Francuz Royer (JR – 31).

 

„Zadovoljni smo nastupima naših juniorki i juiniora u svim kategorijama“, kaže Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BiH.   „

Ovo su takmičenja na kojima naša djeca imaju priliku da odmjere snage protiv najboljih iz ostalih europskih država, što je svakako važno iskustvo za njih i vid motivacije da nastave da rade na unapređenju svoje igre. Rijetke su prilike za našu djecu da igraju turnire ovog ranga ali vjerujem da su vidjeli da to nije nivo koji je daleko od njihovog, te ćemo mi iz saveza i dalje nastaviti da pružamo naš maksimum jačanju juniorskog tenisa u BiH. Imali smo i jedan jako dobar rezultat, plasmanom Nemanje Maleševića u četvrtfinale turnira do 18 godina, ali i ostali juniori su svi za pohvale, igrali su konkurentne mečeve i nadam se isto tako stekli i neka nova prijateljstva na ovim putovanjima“, rekao je Hadžimešić.  

 

Naši juniori nastavljaju sa takmičenjima i naredne sedmice kada su na programu kvalifikacije za Europski ljetni kup: djevojčice do 16 godina nastupaju u Češkoj i to u grupi sa Austrijom, Bijelorusijom, Češkom, Holandijom, Mađarskom, Luksemburgom i Slovenijom, a dječaci u Rumuniji igraju u grupi sa Bugarskom, Crnom Gorom, Grčkom, Rumunijom, Rusijom, Švedskom i Turskom.

U kategoriji do 18 godina, juniori putuju u Slovačku gdje će odmjeriti snage sa Rusijom, Srbijom, Slovačkom i Švedskom.  

 

1234

Tennis Europe Nations Challenge by Head: Selekcija teniserki BiH do 12 godina druga u grupi A, sutra protiv Francuske

 

Lana Petković, Karla Bakalar i Amna Suljić sa kapitenom Denisom Spahićem,  predstavljajući BiH u kategoriji do 12 godina na kvalifikacionom turniru Tennis Europe Challenge by Head u bugarskom Plevenu, izborile su drugo mjesto u grupi A zone A, te će sutra igrati protiv Francuske, prvoplasirane ekipe u grupi B zone A, za ulazak među osam najboljih europskih  ženskih teniskih reprezentacija u svojoj starosnoj kategoriji.

 

Prvog dana turnira koji je počeo u četvrtak 25.07., ekipa BiH savladala je Mađarice sa 2-1:

Lana Petković-Melinda Biro 1-6,0-6

Karla Bakalar- Norina Bak SZABO 6-2,6-4

Karla Bakalar/Lana Petković- Melinda Biro/Izabella Benke Giosanu 6-1,2-6,10-5

 

U petak 26.07. bile su bolje od selekcije Gruzije sa 3-0:

Lana Petković- Mariam Jamburia 7-5, 6-2

Amna Suljić – Mariam Tetradze 6-0, 6-3

Karla Bakalar/Lana Petković-   Mariam Jambura/Anastasia Ponomariova  6-0, 6-3 

 

U subotu 27.07. Rumunke su bile bolje od naših teniserki sa 3-0, tako da je ekipa BiH zauzela drugo mjesto u grupi A zone A, te će sutra igrati meč sa Francuskom, prvoplasiranom ekipom iz grupe B,  za ulazak među osam najboljih selekcija teniserki do 12 godina u Europi. 

Francuskinje su prethodno savladale sve protivničke ekipe u  grupi B zone A (Bugarska, Španija, Srbija) te će biti teške protivnice za naše teniserke.

Inače, Francuska ulaže mnogo u sport, uključujući i tenis, pa tako nacionalna teniska federacija (Fédération Française de Tennis) ima budžet od oko 200 miliona eura.

 

 

1234

Europsko juniorsko prvenstvo: Nemanja Malešević u četvrtfinalu!

Nemanja Malešević plasirao se u četvrfinale Europskog juniorskog prvenstva u kategoriji do 18 godina. On je danas u švicarskom Klostersu savladao Španjolca Carlosa Gimeno Valera rezultatom 2:1 u setovima (7:6, 4:6, 7:6) čime je ušao među osam najboljih.

Naš teniser u petak će igrati protiv Austrijanca Filipa Misolica u meču zakazanom za 9 sati ujutro.

Uz Nemanju Maleševića u Klostersu je kapiten Robert Raguž, te ostali naši predstavnici u ovoj kategoriji Amina Jusufbegović, Maja Dodik i Luka Puljić, koji su ranije završili svoj nastup na prvenstvu, s tim da je Amina Jusufbegović ušla među 32 najbolje juniorke, odigravši tri kola.

 

 

 

 

1234

Teniseri i teniserke iz BiH na Europskim juniorskim prvenstvima

 

 

U ponedjeljak 22.jula/srpnja u organizaciji Tennis Europe počinju juniorska prvenstva koja će se održavati do 28.jula/srpnja istovremeno u tri različite zemlje, a okupit će oko 450 mladih europskih tenisera i teniserki.

Bosna i Hercegovina će imati svoje predstavnike u svim kategorijama:

Rania Musić, Anastasija Ignjatić, Edin Mulalić i Amar Kolić će u kategoriji do 14 godina igrati u češkom Mostu.

Sara Mikača, Ena Baltić, Jovan Sinadinović i Vanja Hodžić putuju u Rusiju, gdje će se u Nacionalnom teniskom centru u Moskvi odvijati mečevi najboljih u kategoriji do 16 godina. 

Maja Dodik, Amila Jusufbegović, Nemanja Malešević i Luka Puljić predstavljat će BiH u švicarskom gradu Klosters na prvenstvu za tenisere i teniserke do 18 godina.

Europska juniorska prvenstva u tenisu održavaju se od 1976.godine, a svaka zemlja članica asocijacije Tennis Europe nominira po dvije juniorke i juniora u tri dobne kategorije, dok zemlje domaćini imaju pravo i na dodatne nominacije.

Na ovim šampionatima osvajaju se bodovi za ranking – u kategorijama do 14 i 16 za Tennis Europe Junior Tour, a do 18 godina za ITF World Junior Tour.

Finalisti iz dvije mlađe kategorije dobit će i pozivnicu za završni turnir Tennis Europe Junior Masters koji će se u Italiji igrati od 4. do 6.oktobra/listopada ove godine.

Bosanskohercegovački juniori i juniorke za ova prvenstva su se pripremali tokom protekle sedmice u teniskom kampu u Sarajevu.

 

1234

Predstavnik ITF posjetio teniski kamp za juniore u Sarajevu

Tokom održavanja teniskog kampa za mlade igrače u Sarajevu, u posjeti Teniskom savezu BiH boravio je Vitor Cabral, predstavnik Međunarodne teniske federacije (ITF)

Cilj posjete je upoznavanje sa mogućnostima, ali i velikim problemima sa kojima susreće Teniski savez. Razvoj tenisa u BiH trenutno je visoko na listi prioriteta ITF zbog teške finansijske situacije, te će krovna svjetska organizacija pokušati da uključi našu zemlju u svoje razvojne projekte kako bi se stvorila mogućnost da se izgradi nacionalni teniski centar u kojem bi i mladi igrači i profesionalci mogli da treniraju tokom cijele godine.