Vijesti za mjesec: Avgust 2015

1234

Odlicni europski nastupi juniorskih selekcija BiH

Ženska juniorska teniska selekcija BiH  ostvarila je veliki uspjeh savladavši Poljsku rezultatom 2:1 na Evropskom ljetnom kupu koji se održava u Ankari u Turskoj, a ovom pobjedom bh. juniorke plasirale su se među osam najboljih reprezentacija do 16 godina u Evropi.Nefisa Berberović, Laura Tomić i Adela Joldić, predvođene trenerom Miranom Pašićem, na finalnom turniru koji će biti održan od 3. do 5.augusta u Budimpešti, takmičit će se protiv najboljih teniserki iz Bijelorusije, Češke, Španije, Velike Britanije, Italije, Holandije i Rusije. 

 

Inače, ovo je period kada se igraju ekipna i individualna Evropska prvenstva u tenisu, a Bosna i Hercegovina je, pored odličnog timskog nastupa u kategoriji teniserki do 16 godina, i u pojedinačnoj konkurenciji zabilježila dobre rezultate: Nefisa Berberović je osvojila treće mjesto na turniru najboljih evropskih juniorki do 16 godina ostvarivši čak pet pobjeda i poraz u polufinalu protiv Čehinje Ane Slovakove, favoritkinje za osvajanje Evropske juniorske titule. U istoj konkurenciji je nastupila i Adela Joldić, ali je zaustavljena u drugom kolu nakon velike borbe protiv druge nositeljice turnira i jedne od najboljih mladih teniserki u Evropi, Elene Rybakine, rezultatom 6-3 7-6.

 

Kod djevojčica do 14 godina, nastupe su zabilježile Milica Bojić i Laura Tomić, dok su u konkurenciji do 18 godina boje BiH branile Marija Jovičić i Inajda Karić. U obje konkurencije naše djevojčice su stigle do drugog kola.

 

Kod dječaka do 14 godina zapažen rezulat je ostvario Luka Đurđević plasiravši se među 16 najboljih juniora Evrope, dok je Vanja Dobrnjac svoj nastup završio u 2. kolu.

 

 U kategoriji dječaka do 16 godina, Lukas Tomić je ostvario plasmana u 3. kolo gdje je poražen od 14. nosioca turnira, dok je Andrej Grubičić zaustavljen u drugom kolu.

 

 Na Evropskom prvenstvu do 18 godina su nastupili Nedim Ahmić i Sanin Zukić, a  obojica su zaustavljeni u drugom kolu.