02/02/08 - Tallinn-Bosna i Hercegovina u I Grupi EA zone Fed Cup-a

1234

Naše izvještavanje iz Tallina smo počeli sa konstatacijom da je uvijek prvi meč na turniru FED Cup-a najteži. Zadnji je ipak najsladji. B&H express je protutnjao Estonijom, i ni u jednom trenutku ovog turnira trijumf naših najboljih djevojaka nije bio u pitanju. Blistav nastup u završnom meču protiv Estonije je odlična najava da je ovo godina Sandre i Mervane.

Mervana Jugić-Salkić; Aurelija Miseviciute 6/1 6/4
Aurelija Miseviciute nema WTA ranking, ali je već u 16.toj godini bila 273.igračica na svijetu. Odlazi u Ameriku, igra na collegu, i trenutno je prva na rang listi NCAA. Od prvog poena u meču znalo se ko vlada situacijom. Za samo 24 minute Mervana rješava prvi set u svoju korist rezultatom 6/1. U drugom setu malo opuštanje, jer je trebalo sačuvati snagu za Pariz. Mervani je ovo tek četvrti singl meč u posljednja četiri mjeseca. Ali kako ga je odigrala, da je i Dementijeva bila s druge strane mreže ne bi imala nikakvih šansi.
Sandra Martinović; Lina Stanciute (WTA 331) 6/1 6/2Konstantno dobru igru prikazanu tokom čitavog turnira Sandra je prezentirala i danas u odlučujem meču za ulazak u I grupu. Mali strah pred početak meča jer je Sandra prije nešto više od godinu dana izgubila meč od iste protivnice, doduše, vrlo tijesno. Očekivao se dug i neizvjestan meč. Ali Sandra je pokazala zašto je respektuju igračice i koje su mnogo bolje rangirane od nje. Za samo 58 minuta kraj meča, i Bosna i Hercegovina je u I Grupi. Malo se reprezentacuija u Svijetu može pohvaliti da su za manje od dvije godine iz III Grupe došle u I Grupu. Sve u svemu, sjajna najava sezone za Sandru i Mervanu, i najbolji uvod za nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu.
Ostali rezultati:
Estonija - Južnoafrička republika 2:0 (Estonija se uz BiH plasirala u I grupu)
Grčka - Turska 1:1 (igra se dubl, pobjednik ostaje u II grupi a poraženi ispada u III Grupu)