13/02/08 - HRVATSKA: M. Bašić osvojio dubl bodove

1234

Zagreb (futures, 15.000, tvrda podloga, dvorana) - 1. kolo: (WC) Mirza Bašić; Martin Klizan (SVK) 5:7, 2:6; dubl - 1. kolo: (WC) M. Bašić / Robert Raguž (CRO) - (WC) Vedran Šiljegović; Ivan Turudić (CRO) 6:3, 5:7, 11:9; četvrtfinale: (WC) M. Bašić / R. Raguž (CRO) w.o.

Naš najbolji junior Mirza Bašić juče je odigrao meč 1. kola jakog futuresa, koji se igra u Zagrebu, za nagradni fond od 15.000 dolara, u dvorani i na tvrdoj podlozi. Bolji od njega bio je Slovak Martin Klizan, trenutno plasiran oko 380. mjesta na rang-listi najboljih svjetskih igrača, a prije godinu dana i 1. junior svijeta. Ipak, rezultat pokazuje da je Mirza pružio snažan otpor favorizovanom i tačno dvije godine starijem Slovaku, a to posebno postaje jasno ako se zna da se Bašić tek prije koji dan prebacio na nove uslove - tvrdu podlogu i dvoranu. Podsjećamo, prije toga je naš najbolji junior bio na južnoameričkoj turneji i igrao vani i na zemlji.
Ipak, Bašić nije ostao praznih ruku u Zagrebu, naprotiv! U konkurenciji parova on i Robert Raguž, još jedan bh. igrač koji igra pod hrvatskom zastavom, uspjeli su nadigrati domaći par sa pozivnicom Vedran Šiljegović; Ivan Turudić; 6:3, 5:7, 11:9 - a onda ih je malo pomazila i sreća: bez borbe su prošli u polufinale. To opet znači da su osvojili svjetske dubl bodove koji Mirzu vraćaju na ATP rang-listu, na kojoj je već bio od marta 2006, do marta 2007. a najbolji plasman mu je 1638. mjesto. Sada će to biti puno bolje - oko 1375. pozicije. Znači, čestitke za nastup u Zagrebu! (mh)