18/02/08 - KATAR: Mervana se oprostila

1234

Doha (2,5 miliona, hard) - Dubl - 1. kolo: Mervana Jugić-Salkić / Gabriela Navratilova (CZE) - (6) Zi Yan / Jie Zheng (CHN) 1:6, 2:6.

Mervana Jugić-Salkić i Gabriela Navratilova ponovo nisu imale sreće. Nakon što im je žrijeb na prošlosedmičnom turniru u Belgiji za prve protivnice dodijelio najbolji ovogodišnji par (sestre Bondarenko, Ukrajina) i u Kataru nisu prošle ništa bolje. Ovaj put su im protivnice u 1. kolu bile Kineskinje Zi Yan i Jie Zheng, 6. nositeljice na turniru, ali i par koji je odmah iza pomenutih sestara po ovogodišnjem učinku. Kineskinje su opravdale svoju reputaciju (1:6, 2:6), a Mervani i Gabi ostaje nada da će im žrijeb uskoro ponešto i vratiti.
Inače, Mervana je pokušala i u kvalifikacijama singla za ovaj veliki turnir (nagradni fond čak 2,5 miliona dolara), ali je momenat očito bio nepovoljan. Već u 1. kolu zaustavila ju je Slovenka Andreja Klepač, 131. igračica svijeta, sa 3:6, 3:6. Našoj teniserki u tom meču dvije stvari nisu išle naruku - bio joj je to prvi ovogodišnji turnir na otvorenom i tradicija - u ovo doba godine nilada u karijeri nije imala neki zapaženiji rezultat. (mh)