04/07/08 - JUNIORI: Mirza Bašić u polufinalu dubla!

1234

Velika Britanija (Wimbledon, trava) - Dubl - četvrtfinale: Mirza Bašić / Di Wu (CHN) - (2) Ryan Harrison / Bradly Klahn (USA) 6:1, 7:5.

Nastup Mirze Bašića u konkurenciji dublova na juniorskom Wimbledonu polako se pretvara u veliku priču. Naš najbolji junior je danas, u paru sa Kinezom Di Wuom, zabilježio i treću uzastopnu pobjedu i izborio nastup u polufinalu, što je razina na kojoj ovdje niko iz Bosne i Hercegovine nikad prije nije bio. Njihove današnje žrtve su bili 2. nositelji Amerikanci Ryan Harrison i Bradley Klahn i to sa dosta ubjedljivih 6:1, 7:5. I dok se za prvi set i nema potrebe trošiti puno riječi (Bašić / Wu iskoristili dvije od četiri break prilike, a njihovi protivnici niti jednu od ukupno tri), u drugom je bilo malo drame pri kraju seta. Mirza i Di su napravili break kod 4:3, ali su se Amerikanci vratili na 5:5. Tada je uslijedio novi break za 6:5, te sigurno serviranje i korištenje prve meč-lopte.
Sa ovom pobjedom je Mirza Bašić osvojio i bodove koji bi ga mogli odvesti do juniorskog rankinga karijere - oko 30. mjesta. Protivnici u borbi za finale bit će im Cheng-Peng Hsieh i Tsung-Hua Yang, dakle Kinezi sa Tajvana. (mh)