13/09/08 - BiH: Žrijeb koban bh. teniserima

1234

Banja Luka (30.000 eura, zemlja) - Kvalifikacije - 1. kolo: Jovan Zeljković; (1) Jonathan Dasnieres De Veigy (FRA) 1:6, 1:6; Slobodan Bavrlić; (4) Ivan Dodig (CRO) 1:6, 1:6.

Banjolučki challenger, koji je ovog vikenda započeo, već bi na startu doživio velike pohvale od svih zaljubljenika u bh. tenis, i to zasluženo, da nije jedne sitnice - žrijeba. U kvalifikacijama za ovaj 30.000 eura vrijedan turnir, koji se igra na zemljanim terenima, našlo se petero domaćih tenisera, što je na puni kostur kvalifikacija jednog turnira ovog ranga vjerovatno optimum. Nažalost, četvero od tih petero je na startu dobilo najjače moguće protivnike - prva četiri nosioca. Malo previše peha, zar ne? A ni to nije sve... No, krenimo redom. Tako je Jovan Zeljković danas izgubio od 1. nosioca Francuza Dasnieres De Veigya, 365. na ATP rang-listi, sa 1:6, 1:6. Na 2. nosioca Mađara Attilu Balazsa ide Vedran Begović, dok je Aldin Šetkić, naš najbolje rangirani teniser, već danas započeo meč protiv 3. nosioca Vladimira Obradovića, iz Srbije - prekid zbog kiše kod 2:2 (nastavak sutra). Slobodan Bavrlić nije mogao ništa više osim časnog poraza protiv 4. favorita kvalifikacija Ivana Dodiga (CRO), 1:6, 1:6. Tomislav Brkić je bio izuzetak - za protivnika je dobio 18-godišnjeg i još nerangiranog Petra Kaučića, iz Hrvatske, a meč je prekinut pri rezultatu 2:3.
I taman kada čovjek pomisli da je kocka samo kocka, dođe žrijeb za glavni turnir i šta mislite ko je protivnik 1. nosiocu Španjolcu Danielu Gimeno-Traveru, jedinom iz elitnih Top 100 u turniru. Ma naravno, ta čast je pripala Aleksandru Mariću, bh. Davis-cup reprezentativcu i jedinom od troje bh. tenisera u kosturu glavnog turnira koji bi eventualno mogao pružiti neki ozbiljniji otpor većini prijavljenih (ostali su juniori Sven Lalić i Marko Stanić). Ovakav žrijeb, maksimalno okrenut PROTIV domaćih igrača, nigdje drugo nije moguć. Tačnije, ne postoji organizator ovakvih turnira u svijetu, a naročito u teniski razvijenim zemljama, koji bi dozvolio ovakvu DISKRIMINACIJU domaćih igrača. Uostalom, sjetite se bezbroj puta javno ponovljenih izjava gazde Umaga Rasbergera o tome da kod njega 'Moya mora igrati polufinale'!?! (mh)