17/09/08 - ITALIJA: Mervana i Sandra poražene

1234

Mestre (50.000, zemlja) - 1. kolo: Sandra Martinović; (7) Kathrin Woerle (GER) 2:6, 2:6, (q) Mervana Jugić-Salkić; (2) Anastasia Yakimova (BLR) 4:6, 7:5, 2:6; Dubl - 1. kolo: S. Martinović / Stefanie Haidner (AUT) - Daniella Covello (CAN) / Anne Schaefer (GER) 2:6, 4:6; četvrtfinale: (1) M. Jugić-Salkić / Aurelie Vedy (FRA) - Sabrina Capannol0 (USA) / Dominika Dieskova (SVK) 6:1, 6:0.

Nažalost, challenger vrijedan 50.000 dolara koji se igra u Veneciji (Mestre), ostao je bez obje naše predstavnice u singlu. I Sandri i Mervani su kobne bile nositeljice - prvoj 7. Kathrin Woerle, iz Njemačke, sa 2:6, 2:6, a drugoj 2. favoritkinja turnira Anastasija Yakimova, iz Bjelorusije, sa 4:6, 7:5, 2:6. I dok se za Mervanu može reći da je skupo prodala svoju kožu, Sandrin poraz pokazuje da se još nije vratila u pravu formu nakon gostovanja u Americi. Sandra se još juče oprostila i od dubla - ona i Stefanie Haidner (AUT) su izgubile meč 1. kola od para Daniella Covello (CAN) / Anne Schaefer (GER), sa 2:6, 4:6. Nakon iscrpljujućeg meča u singlu, Mervana i Francuskinja Aurelie Vedy su pokazale zavidnu svježinu u četvrtfinalu dubla (na startu su, kao 1. nositeljice, bile slobodne) - protivnicama Sabrini Capannolo (USA) i Dominiki Dieskovoj (SVK) su prepustile samo jedan gem. Na putu do finala sada su im 4. nositeljice, Njemice Vanessa Henke i Julia Schruff.
I mada ovaj turnir nije donio neku bodovnu žetvu našim igračicama, na WTA rang-listi od narednog ponedjeljka desit će se promjena na čelu kada su bh. teniserke u pitanju. Dakle, Mervana će se, zahvaljujući bodovima za prolaz kvalifikacija, ponovo vratiti na prvu poziciju, koja je pripadala Sandri neprekidno od 29. oktobra 2007. (nakon onog sjajnog nastupa u Linzu). Tako nam do kraja godine predstoji, nadamo se, zanimljiva borba i za tu poziciju. Ovog trena je Jugić-Salkić u prednosti jer do kraja godine brani osjetno manje bodova, a i ovaj današnji poraz joj je tek 4. u posljednjih 26 mečeva. (mh)