29/09/08 - BiH: Mirzi prva turnirska pobjeda!

1234

Mostar (15.000+H, zemlja) - 1. kolo: (WC) Mirza Bašić; (WC) Sven Lalić 6:3, 6:3; kvalifikacije - finalna runda: (1) Aldin Šetkić; Vedran Begović 6:1, 6:0; (15) Zlatan Kadrić; Vilim Višak (CRO) 0:6, 3:6.

Naš najbolji junior će sigurno dugo pamtiti drugi ovogodišnji mostarski futures (15.000+H) - na njemu je zabilježio svoju prvu singl pobjedu na na nekom od profesionalnih turnira i na taj način osvojio svoj prvi bod za ATP rang-listu. Mirza Bašić je to učinio u meču 1. kola protiv još jednog bh. juniora Svena Lalića, koji je dobio u dva seta - 6:3, 6:3. Većih dilema u meču nije bilo mada se osjetila velika Mirzina nervoza (u drugom setu je poveo 5:0 pa je sve došlo do 5:3), ali je srećom samo na tome i ostalo. Organizatorima se tako isplatila njihova vjera u mlade bh. snage - na oba turnira su pozivnice uputili istoj trojici (Bašić, Lalić i Tomo Brkić), a dvojica su to iskoristili za osvajanje svojih prvih svjetskih bodova i za debitiranje na ATP rang-listi najboljih svjetskih tenisera. Kada se zna da je to u ovoj godini već učinio Vedran Begović (debitirao na listi 9. juna), onda se 2008. godina sigurno može ocijeniti kao izuzetno uspješna za bh. tenis.
U finalnoj rundi kvalifikacija opet je od domaćih tenisera bio uspješan samo (1) Aldin Šetkić; Vedranu Begoviću je prepustio samo jedan gem i to u prvom setu. (15) Zlatan Kadrić ponovo nije našao načina da savlada Vilima Viška (CRO) - bilo je 0:6, 3:6. Aldin je ovaj
put imao sreće i kod žrijebanja jer ga je u 1. kolu glavnog turnira zapao kvalifikant Antonio Šančić (CRO). Podsjećamo, na prošlom turniru Aldin je išao na 7. nositelja i kasnijeg finalistu Španjolca Guillerma Olasa (360. igrač svijeta) i sjajno se držao do početka trećeg seta, kada je imao 2:0 i sevis. Španjolac je tada vratio break i poljuljano samopouzdanje, a naš teniser nije uspio zaboraviti propuštenu priliku, te do kraja meč nije osvojio niti gema. (mh)