Tallinn, 05.02.2009. – I Grupa Evroafričke zone Fed Cup-a 2009

1234

II kolo grupe B

BOSNA I HERCEGOVINA

0

RUMUNIJA

3

Sandra Martinović
0
2
2
Monica Niculescu
2
6
6
Trajanje meča: 01h 20min
Prvi gem ovog meča je nagovještavao veću borbu između Sandre i njene protivnice Monice Niculesku, trenutno rangirane na 47.mjestu WTA liste. Gem je trajao osam minuta i Sandra ga je uspjela rješiti u svoju korist. U narednom gemu Sandra pravi veliki pritisak na servis protivnice, ali dvije grube sudačke pogreške su odlučile da gem dobije protivnica. To je uticalo na Sandru koja lako gubi naredna dva gema. Ipak, nakon toga, odličan servis gem za Sandru i smanjenje rezultata na 2:3. To je bilo sve od Sandre u tom setu. Drugi set Sandra otvara dobrim servisima i vodi 1:0. U narednom gemu ima break priliku koju ne koristi, zatim pravi dvije velike greške i to je 1:1. Naredna dva gema igračice ne uspijevaju dobiti svoj servis. Nakon 2:2 Sandra ne pronalazi odgovor na igru protivnice koja sve udarce igra sa dvije ruke, a posebno neobičan udarac, i jako težak za sve protivnice je dvoručni forhend slajz.
Mervana Jugić-Salkić
0
3
6(3)
Sorana Cirstea
2
6
7
Trajanje meča: 01h 00min
Mnogo neizvjesniji meč je danas odigrala Mervana. Mervana je uvom meču pokazala da se može nositi sa igračicama koje se nalaze u samom svjetskom vrhu. Problemi koje je Mervana imala sa rukom sigurno su uticali na tok prvog seta. Iako se po rezultatu to ne bi moglo možda reći, Mervana nijedan svoj servis gem nije osvojila. Sva tri gema je osvojila na servis protivnice. U drugom setu, ono što je bio nedostatak u prvom, postaje prednost. Mervana dobija svoj prvi servis gem i pored dvije duple pogreške, i drži svoj servis do rezultata 4:3. Tada pravi break, vodi 5:3 i ima servis za set. Ne uspijeva osvojiti svoj servis gem, a u narednom brani čak šest gem lopti, ali ne dolazi do set lopte. Zatim Mervana lagano dobija svoj servis, vodi 6:5 i u narednom ne koristi prilike koje joj je protivnica pružila. Tie-break Rumunka dobija bez većih poteškoća 7:3.
Mervana Jugić-Salkić/Sandra Martinović
0
1
2
Sorana Cirstea/Raluca Olaru
2
6
6

Trajanje meča: 01h 04min

U meču koji nije imao rezultatski značaj, naša dubl kombinacija nije pružila značajniji otpor Rumunkama.
Nakon ovog meča je situacija u našoj grupi praktično rješena. I pored sutrašnjeg meča sa Poljskom, koju predvodi Radwanska, trenutno 9.na WTA listi, sigurno je da će se za ulazak u Svjetsku grupu boriti Poljska, a nama ostaje prilika da u subotu izborimo ostanak u I Grupi. Prema sadašnjem stanju, mogući protivnici su Austrija, Hrvatska ili Bugarska.