Tallinn, Bosna i Hercegovina i naredne godine u I Grupi EA zone FED CUP-a

1234

Današnjom pobjedom nad reprezentacijom Bugarske, ženska teniska reprezentacija je osigurala nastup u I grupi Evroafričke zone i u narednoj godini.

BOSNA I HERCEGOVINA

2

BUGARSKA

1

Sandra Martinović
2
6
0
6
Elitsa Kostova
1
4
6
2

Trajanje meča: 01h 31min
Prvi poen u ovom najvajžnijem susretu za našu reprezentaciju u I grupi Evroafričke zone je osvojila danas raspoložena Sandra Martinović. Dobro je otvorila prvi set, već u prvom gemu pravi break, i do kraja seta obje igračice osvajaju svoj servis. Iako je Sandra imala u dva gema po dvije break prilike, ipak set završava 6/4 za našu igračicu. Potpuni pad u Sandrinoj igri se desio u drugom setu koji gubi za svega 17 minuta, i kada su svi pomislili da će mlada Bugarka lako osvojiti i treći, Sandra se budi i kod rezultat 2/2 preuzima stvar u svoje ruke. Do kraja seta pravi dva breaka i na kraju set osvaja 6/2. Znalo se već tada da ovo može biti ključni poen u ovom meču.

Mervana Jugić-Salkić
0
1
1
0
Tsvetana Pironkova
2
6
6
0

Trajanje meča: 00h 57min
Mervana na krilima jučerašnje pobjede nad devetom igračicom sa WTA liste, u meč ulazi sa puno optimizma da će se isto ponoviti i danas. Meðutim naletila je na danas jako raspoloženu Pironkovu, 46.igračicu na WTA listi. Meč je odigrala skoro bez greške, i Mervana je brzo shvatila da snagu treba sačuvati za dubl. Za 57 minuta rezultat je 6/1 6/1 za Bugarku.

Mervana Jugić-Salkić/Sandra Martinović
2
6
3
6
Tsvetana Pironkova / Elitsa Kostova
1
4
6
3

Trajanje meča: 01h 55min
U Fed Cup- je izgleda najteže biti papirnati favorit. Znalo se da Pironkova nije tako dobra dubl igračica, a takoðer da je mlada Kostova još neiskusna da iznese ovaj važan meč na svojim plećima. Naša kombinacija odlično otvara meč. Oduzimaju Pironkovoj njen prvi servis, zadržavaju svoj i vode 2/0. No u četvrtom gemu ne koriste 3 gem lopte i Bugarke izjednačavaju na 2/2. U sedmom gemu ne koriste 3 break prilike, a u devetom gemu ponovo servira Pironkova. Naše prave break, lako uzimaju naredni servis gem i to je 6/4. U drugom setu se vodi izjednačena borba do 8 gema kada Mervana gubi svoj servis. U narednom Bugarke koriste treću set loptu i izjednačavaju na 1/1 u setovima. Treći set ponovo dobro otvaramo. U četvrtom gemu mlada Kostova gubi svoj servis, ali Mervana u narednom ne uspijeva zadržati svoj servis. Bilo je to 3/2 za našu kombinaciju. Meč je rješen u 8 gemu, kada Kostova nije izdržala veliki pritisak našeg dubla. U gemu koji je trajao 12 minuta, naše koriste tek 6 break loptu. Mervana servira za meč. Kod rezultata 30/30 Mervana servira as, a naredni servis Pironkova zabija u mrežu. Nakon jednog sata i 55 minuta velika pobjeda naše selekcije.

Iako su mnogi već bili otpisali ovu reprezentaciju, duh zajedništva koji krasi ovu ekipu već četiri godine je učinio da sa ovog takmičenja, iako uz tri poraza od vrlo jakih reprezentacija, odemo a da čitava Evropa priča o našem rezultatu. Niko nije očekivao da Mervana može dobiti Radwansku, niko nije očekivao da možemo dobiti jednu Bugarsku koja iza sebe ima nastupe u dva polufinala Fed Cupa. Ostanak u I grupi je najveći uspjeh neke teniske reprezentacije naše zemlje, a sa ovakvim pristupom i sa oporavljenom Emom Burgić, i uz mlade nade bh tenisa Anitu Husarić, Marijanu Novaković, Jelenu Simić, pa i Neiru Fatić i Ninu Mujezinović, ova reprezentacija će u narednim godinama igrati još značajniju ulogu u ovoj grupi.