SAOPEN09: Briljantna partija I. Gorčića!

1234

Sarajevo (BiH, 30.000 eura +H, tvrda podloga, dvorana) - 1. kolo: (WC) Ismar Gorčić - (2) Pavel Snobel (CZE) 6:7(3), 6:3, 6:1; Dubl - četvrtfinale: (WC) Mirza Bašić / Ivan Dodig (BiH/CRO) - (1) James Auckland / Rogier Wassen (GBR/NED) 6:4, 2:6, 10:8

Današnja završnica 1. kola čelendžera BH Telecom Indoor 2009 (30.000 eura +H, tvrda podloga, dvorana) donijela je još jednu veliku radost svim teniskim fanovima u BiH, a priredio ju je Sarajlija Ismar Gorčić. On je odigrao fenomenalan meč protiv 2. nositelja Pavela Snobela, iz Češke, 174. igrača svijeta (najbolji je bio 154.), i još jednom pokazao svu relativnost rankinga kao jedinog mjerila kvaliteta igrača. Jer danas je igrao 718. protiv 174. igrača svijeta i najkraće kazano - nadigrao ga!

Gorčić je već na startu meča najavio svoje ambicije i u prvom gemu imao break prilike. Kasnije je takvih prijetnji bilo s obje strane, ali je set prošao bez breaka, te otišao u 13. igru i na stranu Čeha - 6:7(3). Međutim, na startu 2. seta Ismar nije ponovio grešku s početka meča - odmah je oduzeo servis protivniku i poveo sa 3:0, te tu prednost veoma sigurno, a u pojedinim trenucima i vrlo dominantno, sačuvao do kraja - 6:3. Odlučujući set je bio svojevrsna demonstracija snage i umijeća našeg tenisera - napravio je dva uzastopna breaka i došao da ogromnih 4:0. Snobel je jedva osvojio 5. gem, te nešto duži otpor pružao u narednom, ali je Ismar ipak došao do 5:1 i tada više nije bilo šansi za preokret. Gorčić nije čekao svoj servis, nego je napao protivnički i iskoristio prvu meč loptu za 6:1.
Tako su ljubitelji tenisa u Sarajevu napokon (tek u 7. izdanju turnira) dočekali da uživaju u sjajnim predstavama više domaćih igrača u glavnom turniru. Ovo je i veliko ohrabrenje rukovodstvu TSBiH i Davis cup reprezentacije pred njen nastup u Tunisu.
Publika nije zaboravila ni Ivana Dodiga, bivšeg bh. reprezentativca, koji posljednjih godina nastupa po hrvatskom zastavom. Pokazala je to današnjom podrškom Ivanu u meče 2. kola protiv 3. nositelja Georgea Bastla (SUI), koji je Međugorac dobio (6:4, 4:6, 6:3) i izborio nastup u četvrtfinalu.
Na kraju današnjeg programa igrao je par Mirza Bašić - I. Dodig protiv 1. favorita Britanca Jamesa Aucklanda i Nizozemca Rogiera Wassena i pružio sjajan otpor - 6:4, 2:6, 10:8. (mh)