DAVIS CUP: BOSNA I HERCEGOVINA U II GRUPI

1234

Tunis, 05.april 2009.godine
Davis Cup, III Grupa Evroafričke zone, (1./4.mjesto)

BOSNA I HERCEGOVINA

2

TUNIS

1

Da meč nije gotov ni kod rezultata 6:1 5:2 pokazao je danas Ismar Gorčić. U prvom setu je Ismar krenuo dobivanjem svog servisa, u narednom gemu pravi veliki pritisak na servis Tunižanina, ali nakon sedam izjednačenja ne dobiva gem. Bilo je to sve što je Tunižanin uspio napraviti u prvom setu. U drugom setu Ismar drži isti ritam i lako dolazi do 4:1 i 5:2, a onda nastupa drama. Ismar dva puta servira za meč ali ne uspijeva osvojiti svoj servis, ne koristi meč loptu na 5:3. Tunižanin dolazi do vodstva 6:5. Ipak Ismar dobro servira naredni gem dolazi do tie breaka. Kontroliše cijeli tok tie breaka i sigurno ga rješava u svoju korist sa 7:4.

Ismar GORČIĆ
6
7
Ouassim Derbal
1
6(4)

Trajanje meča: 1h 35 min.
Aldin odlično otvara neč. Prvi servira, vodi 1:0, u drugom gemu koristi četvrtu break loptu, treći gem otvara dvostrukom greškom ali ipak dolazi i do tog gema i vodi 3:0. Tunižanin ipak uzvraća, pravi rebreak i dolazi do izjednačenja 3:3. Aldin ponovo pravi break u osmom gemu i ima servis za set. Ne koristi set loptu i bilo je 5:4. Ipak novi break za Aldina i set završava 6:4.
Drugi set Aldin ponovo otvara dobrim servisom, i u drugom gemu odmah pravi novi break. Kada su svi očekivali da će meč lako privesti kraju, Aldin ulazi u krizu i gubi šest narednih gemova.
U trećem setu Tunižanin u prvom gemu pravi break, ali Aldin odmah uzvraća u narednom. Kod rezultata 2:2 Aldin na svoj servis ima 40:0 i još jednu gem loptu nakon izjednačenja, ali ipak gubi gem. U narednom, najdužem gemu u ovom meču, Aldin propušta čak 5 break lopti, i Tunižanin vodi 4:2. Aldin sigurno dobiva svoj servis, te u narednom gemu pravi break i dolazi do 4:4, ponovo sigurno servira i vodi 5:4. U narednom gemu mu ipak Tunižanin ne daje priliku da dođe do pobjede. Aldin servira i ne odoljeva pritisku Tunižanina koji nakon breaka lako rješava naredni gem i dolazi do seta 7:5.
Nakon ovog meča situacija u grupi se dodatno zakomplikovala, jer je u medjuvremenu Norveška povela protiv Maroka sa iznenadjujucih 2:0.

Aldin šETKIĆ
6
2
5
Malek Jaziri
4
6
7

Trajanje meča: 2h 35 min.
Opterećeni dešavanjima u meču Maroka i Norveške i neizvjesnošću da i pored pobjede protiv Tunisa možda to neće biti dovoljno za prolazak u viši rang takmičenja, i pored izrazite razlike u kvalitetu naša dubl kombinacija tek u tie breaku prvog seta rješava taj set u svoju korist. U narednom setu bez velike borbe lako dolaze do 6:1.
A onda nastupa prava drama. Norveška, Maroko i BiH imaju isti broj pobjeda. Svi imaju i isti broj osvojenih mečeva. Norveška ima najbolji skor osvojenih setova i zauzima prvo mjesto. Izmedju BiH i Maroka odlučuje skor osvojenih gemova. Vrhovni sudac saopštava da BiH ima bolji skor od Maroka i nastaje prava erupcija oduševljenja. Velika je ovo pobjeda ove reprezentacije i najveci uspjeh muske teniske repreyentacije. Rezultat je ovo zajednistva koje je vladalo u ekipi citavo vrijeme od okupljanja u Sarajevu i odlicnog vodjena ove ekipe.

Aldin šetkić
Ismar Gorčić
7
6
Ouassim Derbal
Malek Jaziri
6(4)
1

Trajanje meča: 1h 05 min.

MAROKO
1
NORVEšKA
2

Tabela finalne grupe

1
Norveška
2
1
2
Bosna i Hercegovina
2
1
3
Maroko
2
1
4
Tunis
0
3