TURSKA: Pobjeda Aldina i Mirze

1234

Belek (10.000, tvrda podloga) - 1. kolo: Aldin šetkić - (q) Georgi Rumenov Payakov (ESP) 6:1, 6:1; (JE) Mirza Bašić - (WC) Ergun Zorlu (TUR) 6:2, 6:3; dubl - 1. kolo: Ivan Bjelica / A. šetkić - (WC) Marcel Goodman (USA) / Jarryd Maher (AUS) 4:6, 6:4 (7:10).

Lijepe vijesti sa drugog futuresa u Beleku - pobjede su zabilježili Aldin šetkić, naš najbolji teniser, i Mirza Bašić, jedan od najboljih svjetskih juniora. šetkićev je protivnik bio kvalifikant Georgi Romanov Payakov (752. na ATP listi), rođen u Bugarskoj, ali nastupa pod španskom zastavom, a naš mu je teniser prepustio po jedan gem u oba seta. Pravi izazov našem igraču slijedi u narednom kolu, kada se sastaje sa vršnjakom i 1. nositeljem Turčinom Marselom Ilhanom, trenutno 205, a lani već i 177. igračem svijeta. A da je Ilhan u dobroj formi svjedoči i podatak da je osvojio prošlosedmični turnir u Beleku.

Mirza Bašić je danas savladao (6:2, 6:3) dosta iskusnijeg Erguna Zorlua (TUR), 1337. na ATP ljestvici, i tako zabilježio svoju prvu ovogodišnju i drugu u karijeri pobjedu u glavnom turniru u profesionalnoj konkurenciji. Takođe, postao je tek treći bh. teniser koji je osvajao svjetske bodove u ovoj godini (uz šetkića i Gorčića, naravno). Bašić je za učešće na ovom turniru iskoristio pravo visoko rangiranog juniora (JE) i očito nije pogriješio u izboru. Njegov protivnik u 2. kolu je takođe nositelj (8) Miloslav Mečir, iz Slovačke, 520. na ATP rang-listi.
Dan ranije, Aldin i njegov partner Ivan Bjelica (SRB) oprostili su se od turnira dublova porazom u 1. kolu od para (WC) Marcel Goodman (USA) / Jarryd Maher (AUS) - 4:6, 6:4 (7:10). (mh)