JUNIORI (U-14): Damira i Faruk bez trofeja, ali sjajni

1234

Mostar (G-3, zemlja) - Dječaci - Dubl - FINALE: (4) Aziz Kijametović / Želimir Marinović - Faruk Bakalović / Emir Skejović 6:1 6:2; singl - FINALE: F. Bakalović - (2) Nino Serdarušić (CRO) 4:6, 4:6; Djevojčice - FINALE: Damira Muminović - (2) Sandra Matekova (CZE) 4:6, 5:7.

Završnica internacionalnog turnir za dječake i djevojčice do 14 godina, koji se ove sedmice igra u Mostaru, donijela je lijepe, ali ipak ne najljepše vijesti bh. tenisu. Jedna titula na ovom turniru 3. kategorije je pripala domaćim igračima - Aziz Kijametović i Želimir Marinović su slavili u finalu parova, a bili su bolji od dubla Faruk Bakalović / Emir Skejović, sa 6:1, 6:2.

U finalima singlova su (2) Nino Serdarušić (CRO), koji je savladao našeg F. Bakalovića, sa 6:4, 6:4, te (2) Sandra Matekova (CZE), koja je bila bolje od Damire Muminović, sa 6:4, 7:5.
U polufinalima singlova u domaćim derbijima slavili su nepostavljeni takmičari. Tako je D. Muminović savladala (3) Nermu Čaluk, sa 6:3 6:0. Druga finalistkinja je Čehinja (2) S. Matekova, koja je bila bolja od naše (4) Dee Herdželaš, u tri seta 6:4 1:6 6:3. Inače, sve pomenute naše teniserke, te Dina Paočić, Dajana Cvjetković, Katarina Jokić i Nadja Džafić će popraviti svoje trenutne rankinge, a na listi Tennis Europe će debitirati Ena Čamdžić.
Kod dječaka, nepostavljeni Bakalović je i u polufinalu nastavio uspješnu seriju, te pobjedom protiv (4) Patrika Jovanovića, sa 6:3 6:4, izborio nastup u finalu, što mu je daleko najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. Bakalović je trenutno 341. igrač u svojoj kategoriji, a kada mu se pripišu ovi do sada osvojeni mostarski poeni skočit će za oko 180 pozicija. Drugi finalista je (2) Nino Serdarušić (CRO), koji je bio bolji od (q) Orlanda Popovića (CRO), sa 6:2 1:0 ret.
Veliki napredak na rang-listi napravit će i Aziz Kijametović, trenutno 388. a bit će za oko 150 pozicija bolji. Napredovat će i Jovanović, Marinović i Skejović, a na listi će debitirati Miloš Mikanović. (mh)