WIMBLEDON: Jugić-Salkić u finalnoj rundi

1234

Velika Britanija (London, GS, trava) - Kvalifikacije - 2. kolo: Mervana Jugić-Salkić - (2) Varvara Lepchenko (USA) 6:2, 6:3; dubl - 1. kolo: (4) Yuliana Fedak (UKR) / M. Jugić-Salkić - Alberta Brianti (ITA) / Maša Zec-Peškirič (SLO) 6:1, 6:4

Danas nas je ponovo obradovala Mervana Jugić-Salkić, naša najbolja teniserka svih vremena. Ona je u 2. kolu kvalifikacija za jedan od najvećih turnira na svijetu čuveni Wimbledon savladala 2. nositeljicu Varvaru Lepchenko, koja nastupa pod zastavom Sjedinjenih Američkih Država. Naša teniserka je bila veoma sigurna, kao da na suprotnoj strani mreže nije bila 102. igračica svijeta (najbolja je bila 2006. - 84.). U prvom setu je brzo došla do 5:1, te nakon toga prepustila jedan gem protivnici, a u drugom je rano napravila break i tu prednost držala do 5:3, kada je ponovo napala servis protivnice i - pobijedila.

Mervana je na taj način po prvi put uparila singl pobjede u Wimbledonu, jer je u dosadašnja tri nastupa jednom ispala u 1. kolu glavnog turnira, a dva puta u 2. kolu, ali kvalifikacija. Nadamo se da će ovaj sjajni nastup Jugić-Salkić nastaviti i u finalnom kolu kvalifikacija, protiv Čehinje Klare Zakopalove, koja je 14. nositeljica. Ova Čehinja je dugo bila top 100 igračica, sa najboljim rankingom 27. mjesto, koje je ostvarila 2006. godine, a sada je 123.
Mervana je danas u Londonu započela i druge kvalifikacije, one za dubl turnir. U timu je sa Yulianom Fedak, iz Ukrajine, o njih dvije su danas bile bolje od Italijanke Alberte Brianti i Slovenke Maše Zec-Peškirič u dva seta - 6:1, 6:4. prvi set je odlučen brzim vodstvom od 4:0, a drugi set je započeo sa tri breaka, s tim da su dva bila na strani naše teniserke i ona i Ukrajinka su zatim rutinirano tu prednost zadržale do kraja. U finalnoj rundi će igrati protiv Bugarkinja Sesil Karatatcheve (sada nastupa pod zastavom Kazahstana) i Tsvetane Pironkove. (mh)