WIMBLEDON: Mervana uspjela u dublu

1234

Velika Britanija (London, GS, trava) - Kvalifikacije - finalno kolo: Mervana Jugić-Salkić - (14) Klara Zakopalova (CZE) 2:6, 1:6; dubl - finalno kolo: (4) Yuliana Fedak (UKR) / M. Jugić-Salkić - Sesil Karatatcheve (KAZ) / Tsvetane Pironkove (BUL) 6:2, 6:3

Naša najbolja teniserka Mervana Jugić-Salkić ponovo će bh. tenis predstavljati na terenima All England Lawn Tennis Cluba. Doduše, ponovo će to biti samo u konkurenciji parova, a važno je podsjetiti da je najveći rezultat u dublu na grand slam turnirima Mervana napravila prije tri godine upravo u Wimbledonu, kada je igrala u osminifinala.

Dakle, Čehinja Klara Zakopalova, 14. nositeljica i dugogodišnja top 100 igračica pokazala se opet (2005. je to isto učinila u 1. kolu French Opena, nakon što je Mervana prošla kvalifikacije!) neprelaznom preprekom našoj teniserki (2:6, 1:6), ali ćemo podsjetiti da naša teniserka ipak može biti zadovoljna jer će za nastup u Londonu zaraditi cijelih 50 bodova, baš kao da je osvojila challenger sa 25.000 dolara nagradnog fonda.
U kvalifikaciji dublova Mervana i Ukrajinka Yuliana Fedak su bile veoma dominantne. Danas su savladale u suštini bugarski par u sastavu Sesil Karatatcheva (sada nastupa pod zastavom Kazahstana) i Tsvetana Pironkova i to dosta ubjedljivo. Recimo, u prvom setu su Bugarke imale vodstvo (1:2), a onda do kraja seta nisu osvojile niti jedan gem i to je prelomilo meč - 6:2, 6:3. (mh)