EUROPEAN SUMMER CUPS: Damir i Jasko sjajni

1234

Naši juniori danas zabilježili još jednu veliku pobjedu, protiv favorizovanih Rusa, i na taj način osigurali nastup na finalnom turniru u Francuskoj, koji će činiti osam najboljih evropskih reprezentacija

Juniorska reprezentacija u sastavu Damir Džumhur i Jasmin Ademović danas je pokazala svoje ogromne mogućnosti i donijela novi veliki rezultat bh. tenisu - plasman na završnicu ekipnog Evropskog prvenstva u La Rochelle, Francuska. Nakon što su juče, na startu svoje kvalifikacione skupine (D) u slovenačkom Ptuju, savladali domaćine Slovence (lanjske prvake Evrope!), sada su zabilježili još vrijedniju pobjedu - nadigrali su reprezentaciju Rusije, 2. favorite ovih kvalifikacija. O kakvom se uspjehu radi najbolje pokazuje podatak da su oba Rusa, koji su danas nastupili - Mikhail Biryukov (1437) i Stanislav Vovk (1118) - već uvrštena na ATP rang-listu, a najbolji dosezi u juniorskoj konkurenciji su im: Biryukov 35, a Vovk 56. pozicija.

U prvom meču se Ademović sjajno nosio sa velikim favoritom Vovkom (5:7, 4:6), a zatim je na red došao Džumhur i još jednom pokazao da izrasta u istinsku uzdanicu bh. tenisa - dobio je rusku prvu ploču Mikhaila Biryukova, sa 7:5 6:1, te tako izjednačio rezultat.
Odluka je pala u meču dublova, gdje su Rusi bolje započeli i dobili prvi set, ali je našim momcima pripala završnica i, naravno, konačna pobjeda - 4:6 7:5 (10:3). Ovaj uspjeh dobija na vrijednosti kada se zna podatak da je naša selekcija igrala bez Mirze Bašića, našeg još uvijek najboljeg juniora.
Bosna i Hercegovina - Rusija 2:1
Jasmin Ademović - Stanislav Vovk 5:7 4:6
Damir Džumhur - Mikhail Biryukov 7:5 6:1
D. Džumhur / J. Ademović - M. Biryukov / S. Vovk 4:6 7:5 10-3
Drugog dana kvalifikacija u italijanskom Arezzu naši mlađi juniori (B-16) nisu uspjeli pružiti snažniji otpor favorizovanim Hrvatima, koji su juče bili slobodni dok su naši momci vodili maratonsku borbu protiv domaće ekipe. Elmar Ejupović je izgubio od Duje Kekeza, sa 3:6, 2:6, Alen Salibašić od Mate Pavića, sa 4:6, 4:6, a u dublu su naši igrači izgubili od kombinacije Mate Delić / D. Kekez, sa 2:6, 5:7. Tako će naša reprezentacija igrati za 3. mjesto.
Bosna i Hercegovina - Hrvatska 0:3
Elmar Ejupović - Duje Kekez 3:6 2:6
Alen Salibašić - Mate Pavić 4:6 4:6
E. Ejupović / A. Salibašić - Mate Delić / D. Kekez 2:6 5:7
Naše mlađe juniorke (G-16) su izgubile i drugi meč kvalifikacija za ekipno EP u bugarskom Plevenu, te su zauzele 6. mjesto u svojoj skupini. Današnji poraz je stigao u duelu sa Austrijom i to najviše zato jer je Anita Husarić morala predati meč Christine Kandler kod 0:3 u prvom setu. Kasnije je Marijana Novaković izjednačila pobjedom protiv Julije Dinhove, sa 3:6 6:4 6:4, ali su ona i Selma Husić bile prekratke u parovima protiv austrijskog tima J. Dinhov / Patricia Haas, sa 4:6 5:7.
Bosna i Hercegovina - Austrija 1:2
Anita Husarić - Christine Kandler 0:3 ret.
Marijana Novaković - Julia Dinhov 3:6 6:4 6:4
M. Novaković / Selma Husić - J. Dinhov / Patricia Haas 4:6 5:7. (mh)