EUROPEAN SUMMER CUPS: Dvostruko slavlje

1234

Naši juniori su na startu savladali dvije domaće selekcije - prvo su oni stariji slavili (3:0) u Sloveniji, a mlađi juniori (2:1) u Italiji

Damir Džumhur i Jasmin Ademović su odlično započeli nastup na kvalifikacijama za European Summer Cups (grupa D), koje se održavaju u slovenačkom gradu Ptuju. Oni su sa maksimalnih 3:0 savladali domaću selekciju i na taj način izborili priliku da u meču protiv Rusije, inače drugog favorita ove kvalifikacione skupine, izbore nastup u finalu. Treba podsjetiti da su Slovenci lani bili pobjednici ovog takmičenja, što je podatak koji još pojačava značaj ove današnje pobjede.

Jasmin Ademović - Matic Župančič 6:3 3:6 6:1
Damir Džumhur - Tilen Žitnik 6:1 6:3
D. Džumhur / J. Ademović - T. Žitnik / Miha Plesnik 6:1 7:6(4)
U italijanskom Arezzu naši mlađi juniori su vodili veliku borbu protiv domaće ekipe. Elmar Ejupović je izgubio meč nakon velike borbe (igrali skoro četiri sata, a Elmar propustio čak četiri meč-lopte!), ali je sve na početak vratio Alen Salibašić. Odluka je pala u meču dublova, gdje su naši igrači slavili u supertiebreaku sa 11:9. Za prolaz u finale naš momci će igrati protiv 1. nositelja ekipe Hrvatske.
Elmar Ejupović - Edoardo Eremin 6:3 4:6 10:12
Alen Salibašić - Andrea Dall\'Asta 6:4 4:6 6:3
E. Ejupović / A. Salibašić - A. Dall\'Asta / Federico Margini 2:6 6:3 11:9
U bugarskom Plevenu, u okviru istoga takmičenja, nastupaju mlađe juniorke (G-16). Naše djevojke su izgubile prvi meč protiv Poljakinja (1:2). Anita Husarić je opravdala svoj renome, dok se za Marijanu Novaković može reći da još uvijek, nakon povrede, nije pronašla onu proljetošnju formu.
Anita Husarić - Paulina Czarnik 6:4 6:4
Marijana Novaković - Agata Baranska 3:6 1:6
A. Husarić / Selma Husić - A. Baranska / Joanna Nelborska 3:6 1:6. (mh)