EUROPEAN SUMMER CUPS: Bravo za D. Džumhura

1234

Na finalnom turniru osam najboljih evropskih juniorskih reprezentacija naš dvojac startao porazom (1:2), ali časnim - Džumhur je ponovo pobijedio najboljeg Francuza na njegovom terenu

Uprkos porazu na startu finala ekipnog EP za juniore, koje se igra u La Rochelle, Francuska, bh. teniska javnost može biti itekako ponosna na nastupe Damira Džumhura i Jasmina Ademovića. Danas su igrali protiv prvorangirane reprezentacije Francuske, znači i domaćina i sjajno se držali. Ademović je u prvom meču izgubio od 13. juniora svijeta Juliena Obryja, sa 3:6, 3:6, a Džumhur je ponovo ojadio prvu francusku violinu Giannija Minu, 7. juniora svijeta, sa 6:2, 6:3. Odluka o pobjedniku meča je pala u parovima, koje su takođe igrala naša pomenuta dva igrača, a Francuzi su Obryju pridružili svježeg Adriena Pugeta, 2:6, 3:6.

Ovaj rezultat znači da će se narednih dana naša selekcija boriti za 5-8. mjesto, a prva prepreka su Hrvati, koji su danas izgubili od Mađara (1:2). Takođe, šveđani su bili ubjedljivi protiv Slovaka (3:0), baš kao i španci protiv Bjelorusa (3:0).
Bosna i Hercegovina - Francuska 1:2
Jasmin Ademović - Julien Obry 3:6 3:6
Damir Džumhur - Daniel Berta 6:2 6:3
D. Džumhur / J. Ademović - J. Obry / Adrien Puget 2:6 3:6.
Ovo je i prilika da podsjetimo kako je mladi i fenomenalni Sarajlija Damir Džumhur i lani bio lider bh. reprezentacije, ali mlađih juniora (B-16), koja je takođe napravila podvig i plasirala se na finalni turnih osam najboljih selekcija Evrope. To je kontinuitet kakvim se niko prije njega nije mogao pohvaliti i zato smatramo da je ogromna šteta što ne uspijevamo na ovakvim takmičenjima kompletirati reprezentaciju i tako je učiniti barem ravnopravnijom ostalim svjetskim teniskim velesilama. Jer, ne treba zaboraviti da kompletan ovogodišnji nastup bh. reprezentacije odrađuju sami Jasko i Damir. Bez 3. čovjeka, bez rezerve, bez trenera, bez dana odmora... (mh)