ORANGE BOWL: Damir krenuo pobjedom

1234

SAD (Key Biscayne, tvrda podloga, A - kategorija) - 1. kolo: (10) Damir Džumhur - Mikhail Biryukov (RUS) 6:3, 6:4.

Lijepa vijest sa jednog od najčuvenijih svjetskih juniorskih turnira - čak 63. izdanju Orange Bowla, koji se igra u Key Biscayneu, na Floridi (SAD). Naš najbolji junior Damir Džumhur, koji je 10. nositelj, odlično je započeo nastup na ovom turniru i u 1. kolu savladao Rusa Mikhaila Biryukova u dva seta 6:3, 6:4. Rus jeste trenutno nešto lošije plasiran (71.), ali je već bivao i 35. junior svijeta, što je pozicija oko koje se zasad vrti i Džumhur. U 2. kolu Damir će igrati protiv Holanđanina Justina Elevelda.

Na uvodnom turniru u ovoj američkoj turneji mladi Sarajlija je nastupio u Bradentonu (turnir 1. kategorije), gdje je u singlu zaustavljen u 2. kolu od domaćeg predstavnika (WC) Austina Gonzalesa, sa 3:6, 2:6. Međutim, Damir je radio praktično cijelu sedmicu jer je u dublu dogurao do polufinala. On i Mikelis Libietis (LAT) su, kao 6. nositelji, dogurali do polufinala, gdje su ih zaustavili Amerikanac Harry Fawler i Australac Mark Verrith (kasniji pobjednici turnira) sa 2:6, 3:6. Prije toga su redom savladali domaći tim Austin Smith / Shane Vinsant, sa 6:4, 6:4, Britance Olivera Goldinga i Ashleya Hewitta, sa 6:3, 5:7, 10/8, te 4. favorite Finca Mickea Kontinena i Irca Johna Morrisseya, sa 6:3, 3:6, 10/6.
Zanimljivo je da je Damir igrao i turnir mješovitih parova, gdje mu je partnerica bila Slovenka Nastja Kolar. Na startu su bili slobodni, u polufinalu nadigrali par Gonzalo Asis (ESP) / Stephanie Nauta (USA), sa 6.3, 6:0, a u finalu poraženi od poljske kombinacije Paula M. Kania / Bartosz Sawicki u dva tijesna seta - 6:7(5), 5:7.
(mh)