TENISKI SAVEZ BiH: Proglašeni najbolji u 2009.

1234

Godišnja svečanost Teniskog saveza Bosne i Hercegovine, održana proteklog petka, bila je u znaku podsjećanja na najveće uspjehe u ovom sportu tokom 2009. godine

Godišnja svečanost Teniskog saveza Bosne i Hercegovine, održana proteklog petka, bila je u znaku podsjećanja na najveće uspjehe u ovom sportu tokom 2009. godine. U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, gdje je ovo druženje održano, okupio se veliki broj teniserki i tenisera, među kojima su mnogi bili i dobitnici nekog od brojnih godišnjih priznanja.

Skup je otvorio Edin Arslanagić, predsjednik TSBiH, kraćim podsjećanjem na rad u protekloj godini organizacije kojoj je na čelu. Istaknuto je da su iskoraci evidentni, ali da još uvijek ima dosta stvari koje treba posložiti da bi bh. tenis brže krenuo naprijed.
Najavljujući skoro osnivanje fondacije BH Tenis, kao načina da se sistemski pomogne najboljim u ovom sportu, Arslanagić je izrazio nadu da bi prvi plodovi rada te fondacije mogli stići već u 2010. godini.
- Na kraju, moram pohvaliti napore ogromnog broja teniskih radnika i zaljubljenika u ovaj sport koji svojim znanjem i trudom pomažu da Bosna i Hercegovina postaje sve prepoznatljivija u svjetskoj teniskoj zajednici. Bez takvih ljudi bi bilo nemoguće organizovati toliko međunarodnih turnira, ugostiti stotine tenisera iz cijelog svijeta i istovremeno pomoći našim igračima da postižu vrijedne rezultate - istakao je Arslanagić, otvarajući ovu svečanost.
Inače, najznačajnijim rezultatima su ocijenjeni nastupi tri reprezentativne selekcije i to ona u Fed kupu, koju su činile Mervana Jugić-Salkić, Sandra Martinović, Dijana Stojić i Anita Husarić, koja je opstala u Prvoj grupi Evro-afričke zone, zatim u Dejvis kupu, gdje smo napokon izborili Drugu grupu Evro-afričke zone, za šta su najzaslužniji naši najbolji teniseri Aldin šetkić i Ismar Gorčić, kao i mlad Mirza Bašić i Tomo Brkić, te muška juniorska selekcija, koja je bila 6. na Evropskom prvenstvu, a činili su je Damir Džumhur, Jasmin Ademović i Sven Lalić.
Spisak ostalih nagrađenih čine: Andrej Jokić, iz Slobode Novi Grad, koji je prvorangiran na bh. listi u kategoriji do 10 godina, pa Adela Joldić (Srebrenik, U-10), Bakir Habul, Nedim Ahmić i Mahir Аapo (svi Zmaj od Bosne, U-12), Katarina Jokić (Sloboda Novi Grad, U-12), Ena Čamdžić (Sloboda TZ, U-12); Аorđe Ilić (Dr. M. Stojanović, U-14), Damira Muminović (Sloboda TZ, U-14), Aziz Kijametović i Ivan Divković (Zmaj od Bosne, U-14), Nerma Čaluk (Kameni dvorac, U-14), Faruk Bakalović (Poštar, U-14), Dea Herdželaš (Tenis Head Akademija, U-14), Denis Porčić (Dramar, U-16), Džejla Bećirović (Sloboda TZ, U-16), Elmar Ejupović (Bosna, U-16), Marijana Novaković (Sloboda NG, U-16); Miran Pašić, Dina Paočić i Anita Husarić (Sloboda TZ, U-18), Arnela Dajić (Čelik, U-18), Damir Džumhur (Classic, U-18), te u kategoriji seniora Vedran Begović (Sloboda TZ).
Nagrađeni su i veterani: Nenad Jandrić i Harun Mahmutović (+35), Ismir Brkić, Nedjeljko Vladić, Vojin šukalo i Damir Petrinić (+45), Veljko Žuržulović i Slobodan Vujković (+55).(mh)