Fed Cup: BiH pobijedila Norvešku sa 3:0

1234

 

Update 15h10minPobjedom nad Norvežankama od 3:0, ženska teniska reprezentacija BiH ipak je izborila play off u Grupi II Europa/Afrika zone Fed Cup-a koji se igra u Atini.

 

U prvom današnjem meču Jelena Simić glatko je savladala Astrid Wanju Brune Olsen sa 6:1, 6:0, a potom je Dea Herdželaš pobijedila Malene Halgo sa 6:4, 6:2.

 

Već osiguranu pobjedu u ovom susretu, naše su djevojke potvrdile i u dubl meču – Herdželaš i Simić savladale su norveški par Brune Olsen / Halgo sa 6:0, 6:2.

 

Sada je izvjesno da je Norveška četvrtoplasirana, odnosno posljednja ekipa u podgrupi B, a konačan poredak bit će poznat po završetku susreta između Luksemburga i izraela gdje je trenutno 1:1 i očekuje se početak dubl meča.

 

 

U podgrupi A, gdje su igrale tri ekipe od kojih je svaka imala po jedan slobodan dan, poredak na tabeli je već poznat.  Danska je A1 nakon nakon današnje pobjede nad domaćom selekcijom Grčke, a Egipćanke su danas odmarale nakon što su u prethodna dva dana osigurale posljednje mjesto u podgrupi, izgubivši od Dankinja i Grkinja.

 

Za ulazak u Grupu I Europa/Afrika zone igrat će se susreti između A1 i B2 ekipe, dok će B1 igrati sa A2.  Za opstanak u Grupi II igrat će A3 i B3, a u niži rang direktno ide B4.

 U konačnici, dvije ekipe napreduju u viši rang Fed Cup-a, dvije idu u niži, a tri ostaju i naredne sezone u Grupi II.

Tačan raspored mečeva u play-offu bit će objavljen u subotu 21.04. u jutarnjim satima.  

 

Update 14h45min - Herdželaš i Simić dobile prvi set sa uvjerljivih 6:0, u toku je drugi set u kojem bh dubl vodi sa 2:0. 

 

Update 14h13min - Počeo je dubl meč Dea Herdželaš /Jelena Simić - Astrid Wanja Brune Olsen / Malene Halgo. 

U toku je i drugi susret podgrupe B u kojem Luksemburg vodi 1:0 protiv Izraela, a igra se drugi meč. 

 

 

Update 13h19min - Dea Herdželaš savladala je norvešku teniserku Malene Halgo (6:4, 6:2) i time BiH donijela vodstvo od 2:0 i sigurnu pobjedu u današnjem susretu sa Norveškom. 

 

Herdželaš će u paru sa Jelenom Simić pokušati da dođe do još jednog boda koji bi bio značajan u borbi za play off. 

 

 

 

 

Update 12:39 U toku je meč Malene Halgo - Dea Herdželaš, a naša teniserska dobila je prvi set sa 6:4. 

 

Update 11:10BiH je povela 1:0 protiv Norveške nakon što je Jelena Simić savladala Astrid Wanju Brune Olsen sa ubjedljivih 6:1, 6:0.

 

Slijedi meč Malene Helgo – Dea Herdželaš, a nakon toga i dubl Helgo / Brune Olsen – Herdželaš / Simić.

 

Link za zvaničnu stranicu sa rezultatima

 

U toku je i prvi meč današnjeg susreta ekipa Luksemburga i Izraela, rezultati ovdje. 

 

U podgrupi A danas igraju Danska i Grčka, rezultati ovdje.  

Egipatske teniserke su danas slobodne, a u prethodna dva dana su zabilježile poraze, te su prva ekipa koja će igrati play off za ostanak u Grupi II sa trećeplasiranim iz podgrupe B. 

 

*************************************************************************************

Trećeg dana Fed Cup-a Grupe II Europa/Afrika zone koji se igra u Atini,  teniserke BiH za protivnika imaju selekciju Norveške i imperativ pobjede koji bi im omogućio play-off za ostanak u ovom rangu takmičenja.

Podsjećamo, sedam selekcija Grupe II E/A zone žrijebom je podijeljeno na dvije podgrupe: Danska, Egipat i domaćin Grčka čine podgrupu A, dok su u B Norveška, BiH, Luksemburg i Izrael. 

Prvoplasirane i drugoplasirane ekipe iz obje podgrupe će igrati play off za prelazak u Grupu I, trećeplasirane ekipe će se međusobno boriti za ostanak u Grupi II, dok će četvrtoplasirana ekipa iz podgrupe B automatski preći u niži rang, odnosno Grupu III Europa/Afrika zone Fed Cupa.

Nakon dva dana igranja, u podgrupi B Luksemburg je vodeća ekipa sa dvije pobjede i omjerom dobijenih i izgubljenih setova 5-1, Izrael i Norveška imaju po jednu pobjedu, ali Izraelke imaju bolji omjer dobijenih i izgubljenih setova 3-3, dok Norvežanke imaju isti omjer kao BiH 2-4, ali je selekcija BiH posljednja na tabeli nakon dva izgubljena susreta: prvo od Luksemburžanki sa 1-2, jučer istim rezultatom od ekipe Izraela.

U našem timu spremni su da se bore do kraja i daju sve od sebe kako bi današnjim rezultatom obezbjedili učešće u play-offu za ostanak u Grupi II.