DAVIS CUP: Japan - BiH 2:0

1234

 

Nakon nekoliko odgađanja i prekida zbog kiše u Osaki, završen je i drugi meč Davis Cup susreta teniskih reprezentacija Japana i BiH, u kojem je japanski teniser Yoshihito Nishioka savladao našeg Mirzu Bašića rezultatom  6:4,6:3, 6:3, te doveo domaći tim u vodstvo od 2:0.

U prvom setu, pri rezultatu 4:4, meč je prekinut zbog kiše i mokrog terena, a u nastavku nakon pauze od 20-ak minuta, Nishioka je dobio prvi set sa 6:4, te nastavio kontrolisati situaciju i u drugom setu koji je dobio 6:3.  

Bašić se u pauzi požalio na bolove u desnoj nozi, zbog povrede koju “vuče”  više od mjesec dana, te su intervenisali doktor i fizioterapeut.

U trećem setu, pri vodstvu Japanca od 2:1, Mirza napravio brejk, međutim Nishioka je uzvratio brejkom za vodstvo od 3:2.

U međuvremenu, na glavnom terenu Teniskog centra Utsubo upaljeni su reflektori jer je u Osaki već bilo 18 sati.  

Podsjećamo, i sam početak ovog meča je, zbog kiše koja je počela padati još dok se igrao prvi meč, pomjeren nekoliko puta.

Ova situacija ide u korist domaćim teniserima jer će naši igrači imati manje vremena za odmor i pripremu za sutrašnji dubl meč, dok Japanci imaju dva odmorna dubl igrača.

Prethodno je najbolje rangirani igrač ovog susreta Taro Daniel bio bolji od našeg kapitena Tomislava Brkića sa 3:0 (6:4, 6:2, 7:6).

Osim kiše i prekida, ni spora podloga, te kratko vrijeme za pripreme nisu išli na ruku našim reprezentativcima.

 

Ben McLahlan (ATP doubles 21) i Yasutaka Uchiyama (ATP doubles 102) suprotstavit će se bh. paru Tomislav Brkić (ATP doubles 146) i Mirza Bašić (ATP doubles 233) u subotu sa početkom u 13 sati po lokalnom vremenu (6 sati ujutro u BiH).

Kapiteni imaju pravo na izmjenu drugog i trećeg dana do sat vremena prije početka meča, ali se nikakve promjene ne očekuju niti u jednom timu.

I ovaj meč direktno će prenositi BHT.