Sarajevo: Održana press konferencija Teniskog saveza BiH

1234

Sarajevo, 17.01.2019.

 

ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA TENISKOG SAVEZA BiH

 

Teniski savez Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu održao press konferenciju na kojoj su ukratko sumirani rezultati iz prethodne godine, te prezentiran plan za ovu sezonu, sa posebnim naglaskom na učešće naših seniorskih reprezentacija u najvećim međunarodnim ekipnim teniskim takmičenjima Fed Cup i Davis Cup.

Možemo biti zadovoljni svime što je postignuto u 2018.godini, rekao je direktor TSBiH Senad Hadžimešić koji je, između ostalog, podsjetio na rezultate mladih tenisera i teniserki, ukupno 11 reprezentacija od 12 do 18 godina, te na uspjeh juniora Dražena Petrovića koji se prošle godine plasirao na završni Masters turnir za europske juniore. Uz podsjećanje i na rezultate naših selekcija u Fed i Davis Cupu, Hadžimešić je istakao i srebrnu medalju koju su naše teniserke osvoile na Mediteranskim igrama.

Predsjednik TSBiH Ivan Brkić naglasio je da je rukovodstvo saveza uspjelo stabilizirati velike dugove zatečene prije četiri godine, te da su, i pored teških okolnosti, sve naše selekcije putovale na međunarodna takmičenja i nijedno važno takmičenje nije preskočeno. Izuzetno bitnom smatra i činjenicu da upravni odbor odluke donosi jednoglasno, što značajno utiče na pozitivnu atmosferu i rad Teniskog saveza BiH.

Mi ovo radimo na volonterskoj osnovi i iz ljubavi prema ovom sportu, kazao je podpredsjednik TSBiH Kemal Ademović, dodavši da državne institucije ne daju dovoljno podrške razvoju tenisa i funkcionisanju saveza, ali je kao pozitivne primjere istakao Vijeće ministara BiH i Vladu Kantona Sarajevo koji su prethodnih godina pomagali, te nastavljaju sa podrškom. Sa sponzorima je sve teže postići dogovor, rekao je Ademović, dodajući da je generalno sve obojeno politikom, ali u upravi TSBiH čine sve da omoguće normalno funkcionisanje na svim nivoima.

O pripremama za Fed Cup govorile su teniske reprezentativke Dea Herdželaš i Jelena Simić koje se nadaju dobrim rezultatima u novoj sezoni. Naša ženska reprezentacija u februaru će u Luksemburgu igrati mečeve II grupe Euroafričke zone, te pokušati da ostvari rezultat koji će im omogućiti prelazak u viši rang.

Najvažnije je da sve budemo zdrave, rekla je Dea Herdželaš kojoj će nastup u Fed Cup-u biti i prvi nakon višemjesečne pauze uzrokovane zdravstvenim problemima. U trenažni proces je već ušla i nada se da će do puta u Luksemburg podići formu na zadovoljavajući nivo.

Ovoga puta ćemo se početi i pripremati ranije, kazala je Jelena Simić i podsjetila da prošle godine za nastup u Fed Cup-u u Atini naše teniserke zbog rasporeda na turnirima nisu mogle da se nađu ranije i zajedno treniraju. Izrazila je optimizam i želju da se što bolje odrade pripremni treninzi za mečeve čiji će tačan raspored biti određen žrijebom prije samog takmičenja koje starta 5.februara.

Naše igračice će predvoditi standardni kapiten Vojin Šukalo uz asistenciju trenera Emira Jesenkovića.

Muška teniska reprezentacija BiH, zahvaljujući dobrim rezultatima postignutim prošle godine u okviru Prve grupe Davis Cup-a, dobila je priliku da igra kvalifikacije za ovogodišnje finale Svjetske grupe. Naši teniseri će 1.i 2.februara gostovati u Australiji, te pokušati izboriti pobjedu nad jakom domaćom ekipom.

Uz naš tim koji će činiti četiri igrača, bit će i kapiten Amer Delić, koji je do prije dvije godine bio na istoj funkciji.  Na pitanje novinara da li se radi o nastavku saradnje i stalnom rješenju, rukovodioci TS BiH istakli su da saradnja sa Delićem nikada nije prekinuta, ali njemu zbog privatnih obaveza nije uvijek moguće odvojiti vrijeme i doputovati iz SAD gdje živi. Za nastup u Australiji će Delić biti od velike pomoći, ima i igračko i trenersko iskustvo, a i dobro poznaje naše prvotimce, što je, kako naglašavaju u Savezu, izuzetno važno kako bi se sačuvala dobra atmosfera koja vlada u našoj Davis Cup ekipi.

Teniseri Damir Džumhur, Mirza Bašić i Tomislav Brkić već su u Australiji, naknadno će im se pridružiti Nerman Fatić, a u sedmici pred mečeve iz Sarajeva će za Adelaide putovati mala delegacija TSBiH koja će učiniti sve da našim sportistima obezbjedi sve što je potrebno.

 

Teniski savez BiH izražava zahvalnost predstavnicima medija koji su se i ovoga puta u velikom broju odazvali pozivu za press konferenciju, te Olimpijskom komitetu BiH koji je, kao i uvijek, pomogao organizaciju i ustupio svoje prostorije.