Davis Cup: Nakon pet odigranih mečeva pobjeda pripala Česima

1234

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon odlučujućeg, petog meča poražena je od reprezentacije  Češke Republike ukupnim rezultatom 3:2.

Pobjednički poen češkom timu donio je Jonas Forejtek koji je bio bolji od Tomislava Brkića rezultatom 2:1, po setovima 6:1, 6:7, 6:1.

Naš kapiten imao je težak zadatak protiv 18-godišnjeg Čeha koji je jedan od najboljih svjetskih juniora, a ove godine osvojio je dvije juniorske Grand Slam titule: u dublu na Australian Open, te u singlu na US Open. Dodatna prednost za Forejteka je što je imao dovoljno vremena za odmor, dok je Brkić danas igrao i dubl meč u kojem su on i Mirza Bašić savladali češki par Vesely/Lehecka. Peti meč susreta BiH - Češka trajao je dva sata i 13 minuta, a kuriozitet je četvrti gem trećeg seta koji su Brkić i Forejtek igrali preko 20 minuta, te je taj gem vjerovatno bio i prelomni trenutak za pobjedu.

Reprezentacija BiH će igrati play off za ostanak u Prvoj grupi Euroafričke zone, dok će reprezentacija Čeke igrati kvalifikacije za prolazak u Svjetsku grupu.

O terminu i žrijeba i odigravanja narednog meča naše reprezentacije, Teniski savez će blagovremeno informisati sportsku javnost.