MARKO MAKSIMOVIĆ I ANASTASIIA FIRMAN POBJEDNICI " OPEN RCT Barcelona 1899 --Sarajevo 2021 " in memorijal Namik Terzimehić/ Juana Marie Tintore

1234
U Sarajevu je od 15.08. do 21.08.2021 godine odigran  je dvadeset i peti " OPEN RCT Barcelona 1899-Sarajevo 2021 " teniski turnir iz kalendara Tennis Europe za juniorke i juniore do 16 godina starosti. Tennis Europe je 2017 godine na godišnjoj konferencijii u Valenciji turniru  " OPEN RCT Barcelona 1899-Sarajevo 2021 " dodijelila PRVU kategoriju.
Dobivanjem PRVE kategorije  " OPEN RCT Barcelona 1899 --Sarajevo 2021 " turnir je ušao među dvanaest teniskih turnira u Europi za igrače/ce do 16 godina starosti na ovom nivou.
Najljepši poklon i čestitku turniru za dvadeset i peti rođendan dao je bosanskohercegovački reprezentativac Marko Maksimović  osvajanjem prvog mjesta u juniorskoj muškoj konkurenciji na 25-tom jubilarnog turniru. " OPEN RCT Barcelona 1899 -- Sarajevo 2021 ".
Marko Maksimović je pokazao najbolju  igru i dobru formu te je zasluženo podigao pobjednički pehar. Osvajanjem turnira PRVE kategorije Marko će već naredne sedmice svoj ranking na europskoj rang listi podići i ući u TOP 30 najboljih juniore Europe u konkurenciju U16.U finalnom meču Marko je pobijedio crnogorskog tenisera Milana Ristova rezultatom 6/0, 6/2. U finalnom meču parova sastali su se bosanskohercegovačko/hrvatska kombinacija Marko Maksimović/Antonio Voljavec i gruzijsko/srbijanski par Luka Januashvili/Nikola Jović. Gruzijsko/srbijanska kombinacija je za malo bila bolja i pobijedila rezultatom 6/4,4/6, 13/11.  ( Luka Januashvili/Nikola Jović --  Marko Maksimović/Antonio Voljavec 6/4,4/6, 13/11). Malo je nedostajalo da bude dupla kruna za dobojliju Marka Maksimovića.
Kod juniorki pobjednica turnira u pojedinačnoj konkurenciji je Ukrajinka Anastasiia Firman. Ukrajinska igračica je u finalnom meču pobijedila Slovačku teniserku Karolinu Krajmer rezultatom 6/2,6/1. U konkurenciji parova kod juniorki prvo mjesto osvojila je ukrajinsko/ruska kombinacija Anastasiia Firman/Mariia Masiianskaia koja je u finalu pobijedila rusko/slovački par u sastavu Ekaterina Ivanova/Karolina Krajmer, rezultatom 6/0, 6/1. Pobjedom i u parovima Ukrajinka Anastasiia Firman je u osvojila duplu krunu.
Osim učesnika i učesnica iz devetnaest zemalja svijeta na turniru su učestovali igračice i igrači iz Bosne i Hercegovine. Devetnaest juniora i osam juniorki predstavljalo je Bosnu i Hercegovinu igrajući na ovogodišnjem međunarodnom teniskom turniru u kategoriji U16 iz kalendara Tennis Europe I kategorije " OPEN RCT Barcelona 1899 -- Sarajevo 2021". Treba naglasiti da turnir u svom nazivu nosi imena dvojice utemeljitelja i vizionara ovoga turnira sarajlije Namika Terzimehića i građanina Barcelone Juana Marie Tintore Turulla, koji na žalost više nisu sa nama.