AO 2022 I AUSTRALIJSKA TURNEJA

1234
 
Bosna i Hercegovina je na australijskoj turneji koja je počela početkom mjeseca januara 2022 godine imala svoja četiri predstavnika. Kod tenisera BiH su predstavljali seniorski reprezentativci Damir Džumhur, Mirza Bašić i Tomislav Brkić, dok je najbolje rangirana bh teniserka Dea Herdželaš bila predstavnica u ženskoj konkurenciji.
U glavnom dijelu ovogodišnjeg GRAND SLAM  "Australian Open" turnira Bosna i Hercegovina če imati dva učesnika,a to su Tomislav Brkić i Damir Džumhur. Tomo će u prvom kolu u paru sa Srbijancem Nikolom Čačićem igrati protiv urugvajsko/ekvadorske kombinacije Ariel Behar/Gonzalo Eskobar. Damir Džumhur je kao četvrti Lucky loser turnira izborio učešće u glavnom turniru, gdje će se sastati sa Pablom Andujarom iz Španjolske.
Tomislav Brkić je svoje učešće prije nastupa na GRAND SLAM "Australian Open" turniru imao na ATP turnirima iz serije 250 u australijskom gradu Adelaide
 
.
U Adelaidu su se igrala dva vezana ATP turnira. Prvi turnir se igrao od 03.01. do 09.012.2022 godine na kojem je u paru sa Meksikancem Sendijagom Gonzalezom stigao do polufinala.U polufinalnom meču su zaustavljeni od Indijskog dubla Rohan Bopanna/Ramkumar Ramanathan rezultatom 6/2,6/4. Tomo je isti uspjeh ponovio i na drugom ATP turniru " Adelaidu International 2"  koji se igrao od 10 do 15 januara 2022 godine.
Na drugom turniru Tomin partner bio je Nikola Čačić iz Srbije. U veoma neizvjesnom polufinalu, par Brkić/Čačić je za  malo izgubio od urugvajsko/ekvadorske kombinacije Ariel Behar/Gonazalo Escobar rezultatom 6/4, 6/7(5), 10/6. Ovim plasmanom Brkič će ući u TOP 40 igrača svijeta  u igri parova, što će mu biti najbolji ranking karijere.
 
Damir Džumhur je svoj prvi nastup u Australiji imao na ATP Challenger turniru u gradu Bendigu, koji se odigrao od 03,01 do 09,01.2022 godine. Džumhur je u drugom kolu zaustavljen
od italijanskog tenisera Thomasa Fabbiana rezultatom 6/4, 6/4. Damir je na prvom ovogodišnjem GRAND SLAM turniru "Australian Open" morao igrati kvalifikacije, te su mu za plasman u glavni dio turnira bile potrebne tri pobjede. Nakon pobjeda u prvom i drugom kolu protiv australijskih igrača Li Tua (6/1,6/3) i Rinkiya Hijikata (6/4,2/1 ret) u finalu kvalifikcija igrao je sa Argentincem Markom Trungelitijem. U izjednačenom meću Argentinac Trungeliti je slavio sa 2-1 u setovima (6/2, 2/6, 7/5).
 
Mirza Bašić je australijsku turneju također poćeo na ATP Challengeru u Bendigu. Nakon pobjede u prvom kolu nad domaćim igračem Thomasom Fancuttom (7/6, 6/4), u drugom kolu od Bašića bolji je bio Dmitrije Popke iz Kazahstana pobijedivši ga rezultatom 6/2,6/3. U prvom kolu kvalifikacija na GRAND SLAM "Australian Open" turniru Mirza je ponovo igrao sa teniserom iz Kazahstana. U ovom "slučaju" mu je protivnik bio Mikhail Kukušin, nekada 39 igrač svijeta. Kukušin je bio bolji pobijedivši rezultatom 6/2, 6/3.
 

 

Najbolje rangirana bosanskohercegovačka teniserka Dea Herdželaš na australijskoj turneji igrala je dva turnira.
Prvi je bio ITF Women 60000$+H u turnir u Bendigu u kojem je Dea u prvom kolu bila bolja od Indonežanke Beatrice Gumulya, koju je pobijedila rezultatom 6/1,6/3. U drugom kolu bh teniserku zaustavila velika nada andorskog tenisa Victoria Jimenez Kasintseva. Victoria je slavila sa 6/1,6/3. Po prvi put u svojoj karijeri Dea Herdželaš je nastupila na jednom GRAND SLAM turniru. Svojim 221 mjestom na svjetskoj ženskoj (wta) rang listi najboljih teniserki svijeta, Dea je izborila kvalifikacije na prvom ovogodišnjem GRAND SLAM turniru "Australian Open" u Melburnu. U prvom kolu kvalifikacija na "Australian Open" turniru, Dea Herdželaš se sastala sa dvadesetjednogodišnjom Tajvandžankom En-Shou Liang. U meču koji je bio do kraja neizvjestan, te u kojem je bh teniserka imala 5/2 u trećem odlućujućem setu, na kraju je ipak slavila En Shou Liang rezultatom 2-1 u setovima (Dea Herdželaš - En-Shou Liang 7/6,1/6,5/7).