ZENICA TE 16&U: Titule za Rafaela Behra i Sofiu Barchacovu

1234
ZENICA TE 16&U: Titule za Rafaela Behra i Sofiu Barchacovu
 
Grad Zenica je od  30.04. do 06.05.2023.godine bio domaćin prvog ovogodišnjeg međunarodnog teniskog turnira iz kalendara Tennis Europe "ZENICA OPEN 2023".
Ovo je jedan od devet teniskih turnira iz kalendara Tennis Europe koji će se održati u
Bosni i Hercegovini. "ZENICA OPEN 2023" je međunarodni teniski turnir koji se igra u kategoriji juniorki i juniora do 16.godina starosti, a kao i do sada organizator turnira  je Teniski klub "ČELIK" iz Zenice.
Bosna i Hercegovina je na turniru imala svoje predstavnike i u ženskoj i u muškoj konkurencijii.U muškom dijelu turnira ukupno je petnaest  juniora iz BiH tražilo nove bodove
 za europsku tenisku rang listu. Najbolji rezultat od igrača iz Bosne i Hercegovine ostvario
 je Banjalučanin Novak Jaćimović, koji je pokazao veoma dobar tenis, te  se zasluženo plasirao u polufinale turnira u kojem ga je u veoma neizvjesnom meču zaustavio prvi nosilac turnira Ukrainac Ivan Boitsov sa 6/4, 7/5. Prvo mjesto na turniru osvojio hrvatski junior Rafael Behir, koji je i finalu bio bolji od Ivana Boitsova sa 2-0 u setovima.
 
Devet bosanskohercegovačkih juniorki je igralo u glavnom dijelu turnira, a veliki uspijeh ostvarila je bh teniska nada Tea Kovačević, koja došla do same završnice i finalnog meča.
U finalu je Slovakinja Sofia Barhacova sa 6/4 i 6/3 pobijedila našu Teu, te na taj način osvojila prvo mjesto na turniru "ZENICA OPEN 2023". Osvajanjem drugog mjesta na zeničkom turniru, trinaestogodišnja Tea će svoj ranking na europskoj teniskoj rang listi poboljšati za mnogo mjesta, što će joj u nastavku sezone omogučiti da na narednim turnirima iz turnira Tennis Europe bude postvaljena za nosioca. 
BH Juniorke Ana Savić i Adna Proho su igri parova osvojile drugo mjesto, što je također veliki uspijeh za bosanskohercegovački juniorski tenis.
 
 
#Tenis BiH #Tennis Europe  #ZENICA OPEN 2023 16&U"