TEA KOVAČEVIĆ PRVAKINJA EUROPE

1234

TEA KOVAČEVIĆ PRVAKINJA EUROPE

Bosanskohercegovačka juniorska reprezentativka TEA KOVAČEVIĆ je prvakinja Europe u kategoriji juniorki do 14 godina starosti. Tea Kovačević postaje prva djevojka iz Bosne i Hercegovine koja je osvojila titulu prvaka Evrope za juniorke. Sunarodnjak Damir Džumhur pobijedio je u kategoriji juniora do 18 godina 2010. godine. Ova pobjeda Tei donosi desetu titulu na turnirima iz kalendara Tennis Europe u sezoni . Osvojila je pet titula do 14 godina i pet titula do 16 godina na turnirima Tennis Europe. Tea Kovačević je drugu godinu zaredom bila i član ITF/Tennis Touring tima Europe.Osvajanje titule prvakinje Europe je zaslužena nagrada za naporan rad koji su iza sebe imali ona i njen trener i otac Marko Kovačević. Koliko je odricanja iza njih, to samo oni znaju, a bosanskohercegovački tenis zna da je ponosan na Teu Kovačević.

Tea je titulu prvakinje Europe osvojila na pojedinačnom europskom prvenstvu " European Championship 2024 " u Češkom gradu Mostu. Prvenstvo je počelo 9. septembra, a završeno je danas 15. septembra kada su odigrani finalni mečevi.
Kovačevičeva je do finala savladala sljedeće teniserke: Saru Mitevsku (Sjeverna Makedonija), Annu Pricher (Austrija), Andreu Olaru (Rumunija), Paolu Pineru Celorio (Španija), Lauru Chlumsku (Češka). U finalu je Teu čekala prva juniorka Europe, domaća teniserka Jana Kovackova (Češka). Nakon prvog izgubljenog seta u finalnom meču sa 7/6 od prve igračice Europe, Tea je smogla snage da dva naredna seta dobije rezultatom 6/4 i 6/4, za 2-1 u setovima, te za prvo mjesto na pojedinačnom prvenstvu Europe za juniorke do 14 godina starosti. (Tea Kovacevic (BIH) d. (1) Jana Kovackova (CZE) 6-7(7) 6-4 6-4).

Tea Kovačević je cijelo vrijeme boravka na prvenstvu imala podršku svojih vršnjaka iz bosanskohercegovačke muške i ženske juniorske reprezentacije do 14 godina: Mahira Butkovića, Adija Džinđovskog i Ede-Lare Šaćirović, koji su također nastupali na pojedinačnom europskom prvenstvu " European Championship 2024 ". Eda-Lara Šačirović i Tea Kovačević su u igri parova stigle do trećeg kola, gdje su izgubile od teniserki iz Češke. Juniori Mahir Butković i Adi Džinđovski su kao i juniorka Eda-Lara Šaćirović, svoj nastup na europskom prvnstvu završili u drugom kolu turnira. Uz Teinog trenera, Marka Kovačevića, punu podršku tokom cijelog turnira dao je i selektor Bojan Mičić.

ISKRENE ČESTITKE TEI KOVAČEVIĆ NA OSVOJENOJ TITULI PRVAKINJE EUROPE.

#Tenis BiH #Tennis Europe #European Championship 2024 #WINNER TEA KOVAČEVIĆ