SAOPEN09: Ismar Gorčić se ne šali!

1234

Sarajevo (BiH, 30.000 eura +H, tvrda podloga, dvorana) - 2. kolo: (WC) Ismar Gorčić - Andis Juska (LAT) 7:5, 6:4; (WC) Aldin šetkić - (6) Andreas Haider-Maurer (AUT) 6:3, 2:6, 1:6

Trebali smo dugo čekati, ali smo na kraju ipak dočekali - i u petak će na sarajevskom čelendžeru igrati bh. predstavnik. Tu radost nam je priredio Ismar Gorčić, teniser koji je, do ove godine, najbliži pobjedi u Zetri bio još 2003. godine, tj. na prvom izdanju ovog turnira. Tada je izgubio maratonac - 7:6(6), 4:6, 6:7(4) - protiv Rusa Igora Kunitsyna, sada 37, a tada 129. igrača svijeta. Ismar je danas u 2. kolu u dva seta (7:5, 6:4) savladao Latvijca Andisa Jusku, 299. igrača svijeta, i tako zabilježio svoj najbolji rezultat u karijeri - ulazak u četvrtfinale nekog od čelendžera.

Možda danas Gorčić nije pružio igru kao juče protiv Snobela, ali je sav posao obavio mnogo brže. Prvi set se umalo prelomio u osmom gemu, kada je Juska zaredao sa duplim greškama, a naš teniser to iskoristio i napravio break, ali ga nije uspio potvrditi. Ipak, pri rezultatu 6:5, Ismar je došao do još jedne break prilike te je odmah iskoristio, što je ujedno bila i set lopta. U drugome setu su oba igrača imali problema sa prvim servisom, ali breaka nije bilo, a kada se desio bio je to ujedno i meč poen za našeg tenisera (4:6). Inače, ova pobjeda Gorčiću donosi 13 bodova i osigurava napredak od oko 80 pozicija na narednoj ljestvici ATP-a.
Nažalost, takav podvig nije uspio napraviti i Aldin šetkić. On je dobro počeo meč protiv 6. nositelja Austrijanca Andreasa Haider-Maurera, dobio prvi set, ali onda ipak osjetno popustio i izgubio - 6:3, 2:6, 1:6. U prvom setu je šetkić break napravio u drugom gemu i onda tu prednost sačuvao do kraja, s tim da je iskoristio tek četvrtu set loptu. U narednom setu je naš teniser imao break loptu kod 2:2, ali je Austrijanac odolio, te odmah napravio prvi break, a onda kod 2:5 i drugi. U odlučujućem setu nije bilo nikakve neizvjesnosti - Austrijanac je poveo sa 0:5, a Aldinu je dozvolio tek da izbjegne neugodnu nulu. (mh)