Vijesti za mjesec: Septembar 2018

1234

Tennis Europe: Bh junior Dražen Petrović na završnom Mastersu u kategoriji do 16 godina

Bosanskohercegovački teniser Dražen Petrović igrat će na završnom Masters turniru Tennis Europe 6. i 7.oktobra u italijanskoj Kalabriji.

„Ne mogu opisati koliko sam sretan, ovo je veliki sportski izazov“, kaže Dražen Petrović i napominje da je veliku podršku imao od svojih roditelja, trenera Bojana Mičića, kluba „Olimp 2000 Prnjavor“ čiji je član, kao i Teniskog saveza BiH.

Juniorski reprezentativac BiH izborio je plasman među osam najboljih evropskih juniora do 16 godina zahvaljujući sjajnim ovogodišnjim rezultatima – između ostalog, pobijedio je u Zenici i Velom Lošinju, te bio finalista na još tri turnira, odigrao ukupno 38 zvaničnih mečeva, a zabilježio 28 pobjeda.

 „Dražen je bio finalista turnira u Sarajevu, a na našu inicijativu pokrovitelji iz Barcelone podržali su ga u nastojanju da dođe i do glavnog cilja, učešća na Mastersu, zbog čega smo kao organizatori izuzetno sretni i ponosni“, kaže Zehra Obarčanin, direktorica teniskog turnira „Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2018“, održanog u augustu.  

Prvi put nakon četiri godine BiH ima svog predstavnika na završnom Mastersu za juniore, a Teniski savez je obezbjedio sve uslove za Draženov odlazak na ovo prestižno takmičenje, zahvaljujući našem sponzoru BH Telecomu“, kaže Senad Hadžimešić, direktor TSBiH.  

Podsjećamo, 2014.godine na ovom turniru boje BiH su branili Adela Joldić, Sanin Zukić, te Nefisa Berberović, sadašnja članica Fed Cup reprezentacije BiH.

Tennis Europe Junior Masters održava se 23.put, a ove godine okuplja 32 igračice i igrača iz 14 evropskih zemalja, u kategorijama do 14 i 16 godina.

1234

DAVIS CUP 2019: BiH protiv Australije

 

 

Danas je u sjedištu ITF u Londonu obavljen žrijeb za novu sezonu Davis Cup by BNP Paribas, u kojoj će se igrati po novom modelu takmičenja usvojenom ranije ove godine.  

Bosanskohercegovački teniseri za protivnika su dobili selekciju Australije kojoj je žrijebom pripalo i domaćinstvo.

Mi smo zaista zatečeni ishodom žrijeba koji nas, evo po drugi put zaredom, šalje na drugi kraj svijeta“, kaže Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BiH.

Priželjkivali smo neku evropsku reprezentaciju i zbog igre i zbog logistike, ali zapala nas je nezgodna i daleka Australija koja je svake godine jedan od favorita za osvajanje Davis Cup-a.  Naš tim će, kao i uvijek, dati sve od sebe kako bismo izborili prolaz u narednu fazu takmičenja, a nadamo se podršci navijača, sponzora i relevantnih institucija“, kaže Hadžimešić. 

Ukupno 24 ekipe, od čega 12 nosilaca, igrat će međusobno mečeve kvalifikacija 1. i 2.februara 2019.godine, a pobjednici idu u finale Svjetske grupe Davis Cup-a.

Nosioci u kvalifikacijama su timovi Belgije,Srbije, Australije, Italije, Njemačke, Švicarske, Kazahstana, Češke, Švedske, Austrije, Kanade i Japana, a preostalih 12 timova su Mađarska, Holandija, Rusija, BiH, Indija, Uzbekistan, Kina, Kolumbija, Čile, Brazil, te još dvije selekcije iz Euro-Afričke zone koje će naknadno biti određene.

Iako će se susreti igrati po dvodnevnom, umjesto dosadašnjeg trodnevnog modela, i po novim pravilima su u najvišem rangu Davis Cup-a predviđena po četiri singl meča i jedan dubl.

Ovogodišnji polufinalisti Svjetske grupe Davis Cup-a Hrvatska, SAD, Francuska i Španija, direktni su učesnici završnog turnira, dok su Velika Britanija i Argentina danas dobile „wild card“ za što je uslov bio ekipni ranking u Top 50, te bar jedan igrač u ATP Top 10.

 

Photo credit: Davis Cup official

 

 

 

1234

DAVIS CUP: Japan - BiH 4:0

Play-off susret Davis Cup-a između Japana i Bosne i Hercegovine u Osaki, završen je rezultatom 4:0 u korist domaće ekipe koja je time zadržala mjesto u Svjetskoj grupi.

Četvrti, posljednji meč, odigrali su Yosuke Watanuki (ATP 276) i Darko Bojanović (ATP 958) – 6:1, 6:3

Bojanoviću je ovo bio prvi nastup za Davis Cup tim Bosne i Hercegovine.

 

Rezultati prethodnih mečeva:

Daniel Taro – Tomislav Brkić 6:4, 6:2, 7:6(3)

Yoshihito Nishioka – Mirza Bašić 6:4, 6:3, 6:3

Ben McLahlan /Yasutaka Uchiyama – Tomislav Brkić/Nerman Fatić 6:2, 6:4, 6:4

1234

DAVIS CUP: Japan - BiH 3:0

 

 

Nakon drugog dana Davis Cup susreta Japan – BiH domaći tim vodi 3:0, što znači da su japanski teniseri već obezbijedili ostanak u Svjetskoj grupi.

Ben McLahlan i Yasutaka Uchiyama danas su u dubl meču bili bolji od naših Tomislava Brkića i Nermana Fatića 3:0 (6:2, 6:4,6:4) iako su bh. teniseri dali sve od sebe i pokazali dobru igru.  

 

Mnogo toga ovaj put nije išlo na ruku našim teniserima – težak žrijeb, povreda Damira Džumhura zbog koje nije mogao nastupiti za reprezentaciju, kratke pripreme zbog promjene plana puta izazvane tajfunom u Japanu, velika vremenska razlika, spora podloga u Teniskom centru Utsubo, jučerašnja kiša u Osaki zbog čega je bilo prekida i odgađanja mečeva...

Japanci su opravdali ulogu favorita, a za sjajnu generaciju bh. tenisera nova sezona u Prvoj grupi Euroafričke zone Davis Cup-a donosi nove izazove i novu priliku za plasman u najviši rang.

 

Sutra će biti odigran još jedan meč, a o tome koji igrači će izaći na teren, kapiteni će naknadno odlučiti.

I posljednji meč moći ćete pratiti u programu BHT.

 

1234

DAVIS CUP: Izmjena u bh. dublu - Fatić umjesto Bašića

U Osaki je počeo dubl meč Davis Cup susreta Japan - BiH, a u okviru dozvoljenog roka, naš tim je iskoristio pravo na zamjenu, te umjesto Mirze Bašića, u paru se Tomislavom Brkićem danas igra Nerman Fatić. 

 

U japanskom timu nema izmjena, dubl igraju ranije najavljeni Ben McLahlan i Yasutaka Uchiyama.

Meč gledajte uživo u programu BHT. 

1234

DAVIS CUP: Japan - BiH 2:0

 

Nakon nekoliko odgađanja i prekida zbog kiše u Osaki, završen je i drugi meč Davis Cup susreta teniskih reprezentacija Japana i BiH, u kojem je japanski teniser Yoshihito Nishioka savladao našeg Mirzu Bašića rezultatom  6:4,6:3, 6:3, te doveo domaći tim u vodstvo od 2:0.

U prvom setu, pri rezultatu 4:4, meč je prekinut zbog kiše i mokrog terena, a u nastavku nakon pauze od 20-ak minuta, Nishioka je dobio prvi set sa 6:4, te nastavio kontrolisati situaciju i u drugom setu koji je dobio 6:3.  

Bašić se u pauzi požalio na bolove u desnoj nozi, zbog povrede koju “vuče”  više od mjesec dana, te su intervenisali doktor i fizioterapeut.

U trećem setu, pri vodstvu Japanca od 2:1, Mirza napravio brejk, međutim Nishioka je uzvratio brejkom za vodstvo od 3:2.

U međuvremenu, na glavnom terenu Teniskog centra Utsubo upaljeni su reflektori jer je u Osaki već bilo 18 sati.  

Podsjećamo, i sam početak ovog meča je, zbog kiše koja je počela padati još dok se igrao prvi meč, pomjeren nekoliko puta.

Ova situacija ide u korist domaćim teniserima jer će naši igrači imati manje vremena za odmor i pripremu za sutrašnji dubl meč, dok Japanci imaju dva odmorna dubl igrača.

Prethodno je najbolje rangirani igrač ovog susreta Taro Daniel bio bolji od našeg kapitena Tomislava Brkića sa 3:0 (6:4, 6:2, 7:6).

Osim kiše i prekida, ni spora podloga, te kratko vrijeme za pripreme nisu išli na ruku našim reprezentativcima.

 

Ben McLahlan (ATP doubles 21) i Yasutaka Uchiyama (ATP doubles 102) suprotstavit će se bh. paru Tomislav Brkić (ATP doubles 146) i Mirza Bašić (ATP doubles 233) u subotu sa početkom u 13 sati po lokalnom vremenu (6 sati ujutro u BiH).

Kapiteni imaju pravo na izmjenu drugog i trećeg dana do sat vremena prije početka meča, ali se nikakve promjene ne očekuju niti u jednom timu.

I ovaj meč direktno će prenositi BHT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1234

DAVIS CUP: Japan vodi 1:0, početak drugog meča pomjeren zbog kiše

UPDATE: Nishioka i Bašić na zagrijavanju, početak u 9 i 30 po našem vremenu (16 i 30 u Osaki), meč možete pratiti u direktnom prijenosu u programu BHT.

************************************************************************************************

 

UPDATE: I četvrto pomjeranje termina početka meča Nishioka - Bašić, sad za 16 sati i 15 minuta (9;15 po vremenu u BiH)

******************************************************************************************************************

UPDATE: Novo pomjeranje početka drugog meča - u 9 sati po našem vremenu (16h u Osaki)

Sušenje terena i dalje traje. 

**************************************************************************************************************

UPDATE: U Osaki je prestala padati kiša, ali je u toku sušenje terena u Teniskom centru Utsubo, tako da je drugi meč (Nishioka-Bašić) pomjeren za 15 sati i 45 minuta po lokalnom, odnosno 8 i 45 po vremenu u BiH. 

 

***********************************************************************************************************

 

Prvi meč susreta teniskih selekcija Japana i BiH završen je pobjedom domaćeg tenisera Taro Daniela (ATP 72)  koji je u tri seta (6:4, 6:2, 7:6) bio bolji od našeg Tomislava Brkića (ATP 240), čime je Japan poveo sa 1:0 u play-off susretu za Svjetsku grupu Davis Cup-a.

 

Zbog jake kiše koja je u Osaki počela padati još za vrijeme prvog meča, početak drugog između Yoshihita Nishioke i Mirze Bašića je odgođen, a neće početi prije 15 sati i 15 minuta po lokalnom, odnosno 8 sati i 15 minuta po vremenu u BiH.

 

Navijače podsjećamo da BHT1 direktno prenosi mečeve.

1234

DAVIS CUP: Pripreme završene, nema povreda, direktan prijenos mečeva u programu BHT

Mečevima Taro Daniel – Tomislav Brkić, te Yoshihito Nishioka – Mirza Bašić, sutra počinje play-off susret Japan – BiH za Svjetsku grupu Davis Cup-a.

Bit će teško i zbog jakih protivnika i zbog spore podloge koja njima više odgovara, ali najvažnije je da nema povreda, kaže naš kapiten Brkić i podsjeća da je Mirza Bašić imao problema sa bolovima u desnoj nozi, ali sad se dobro osjeća.

Momci su imali kratke pripreme jer smo zbog tajfuna u Japanu bili prinuđeni da mijenjamo plan puta, ali dali su sve od sebe da vrijeme iskoriste maksimalno za treninge i za koliko-toliko odmora i spavanja, kako bi se prilagodili velikoj vremenskoj razlici,kaže Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BiH.

Svi mečevi igrat će se od 14. do 16.09. u Teniskom centru Utsubo u Osaki. Glavni teren je stadionskog tipa sa kapacitetom od pet hiljada gledatelja, tako da će japanski tim imati veliku podršku navijača.

Direktan TV prijenos prvog dana (petak 14.09.) će početi u 4 sata i 50 minuta u programu BHT, a snimak mečeva bit će emitiran u 22 sata i 15 minuta.

Inače, jedna od današnjih aktivnosti koje su domaćini upriličili za tenisere iz oba tima, bio je i ogled u stonom tenisu, a kratki video zapis možete pogledati na oficijelnom Twitter nalogu Davis Cup-a:  https://twitter.com/DavisCup/status/1040077090555654144

1234

DAVIS CUP: Obavljen žrijeb, prvi meč Taro Daniel - Tomislav Brkić

DAVIS CUP: JAPAN – BIH, WORLD GROUP PLAY-OFF

14.-16.09.2018., UTSUBO TENNIS CENTRE OSAKA

 

 

 

U četvrtak 13.09. u Teniskom centru Utsubo u Osaki obavljen je žrijeb susreta teniskih selekcija Japana i Bosne i Hercegovine za play-off Svjetske grupe Davis Cup-a.

 

Petak 14.09.2018. u 12 sati po lokalnom vremenu (5 sati ujutro u BiH)

Taro Daniel – Tomislav Brkić

Yoshihito Nishioka – Mirza Bašić

 

Subota 15.09.2018. u 13 sati po lokalnom vremenu

Ben McLahlan / Yasutaka Uchiyama – Mirza Bašić / Tomislav Brkić

 

Nedjelja 16.09.2018. u 12 sati po lokalnom vremenu

Taro Daniel – Mirza Bašić

Yoshihito Nishioka – Tomislav Brkić

 

Kapitenu domaće ekipe Satoshiu Iwabuchiu, pored ova četiri igrača, na raspolaganju je i Yosuke Watanuki, a u bh.timu su još i Nerman Fatić i Darko Bojanović. Prema pravilima, prvog dana nema nikakvih izmjena, dok već u subotu izmjena može biti prijavljena do sat vremena prije početka dubl meča.

Od svih protivničkih igrača, Bašić i Brkić u karijeri su igrali jedino sa Taro Danielom i to 2015.godine – Mirza je tada s njim odigrao tri meča od kojih je jedan dobio, a Tomin jedini susret s ovim igračem završio je pobjedom Japanca.

Daniel je i najbolje rangirani igrač ovog susreta (ATP 72),  dok Ben McLahlan ima najbolji dubl ranking – ATP 21.

Na Davis Cup ekipnom rankingu Japan trenutno zauzima 16.mjesto, a BiH 27. što je najviša pozicija u historiji naše reprezentacije.

Naši igrači danas su nastavli s treninzima, prethodna dva dana su maksimalno iskoristili za pripreme i poručuju da su svjesni težine meča, ali predaje nema. 

 

 

 

 

 

 

 

1234

DAVIS CUP: Tomislav Brkić - Borit ćemo se

Ovo će biti težak meč za nas, ali borit ćemo se, rekao je kapiten teniske reprezentacije BiH Tomislav Brkić na današnjoj press konferenciji u Osaki, gdje nas očekuje play-off susret Davis Cup-a protiv Japana.

Bez obzira što ne igra Kei Nishikori, domaći tim je izuzetno snažan, tu je Taro Daniel, ali i mnogo drugih igrača koji mogu igrati i singl i dubl, kazao je kapiten.

Bh. teniseri Mirza Bašić, Tomislav Brkić, Nerman Fatić i Darko Bojanović u utorak su započeli pripreme u Teniskom centru Utsubo u Osaki, a danas nastavljaju sa intenzivnim treninzima.

Bašić ima malih problema sa desnom nogom, ali, prema riječima timskog fizioterapeuta Jasmina Avdovića, poduzima se sve da se ta povreda sanira.

Mečevi Japan – BiH na rasporedu su od petka do nedjelje, a igrat će se prema rasporedu koji će biti utvrđen žrijebom u četvrtak 13.septembra.