Vijesti za mjesec: Juli 2021

1234

3. dan " 2021 EUROPEAN SUMMER CUPS " - Mađarska pobjednik

Trećeg i finalnog dana na ekipnom europskom prvenstvu za juniorke do 18 godina starosti koje se igra u Zenici igrani su završni mečevi turnira.
U borbi za prvo mjesto igrale su selekcije Mađarske i Slovačke. Nakon odigranih pojedinačnih mečeva rezultat je bio 1-1, tako da je meč u igri parova odlučivao pobjednika Zone "A" kvalifikacione grupe "2021 European Summer Cups" takmičenja. U prvom meču Slovačka igračica Radka Zelnickova je sa 6/3, 6/1 pobijedila Mađarsku reprezentativku Panu Barthu. Ovom pobjedom je Slovačka je povela sa 1-0. U drugom meču sastale su prve igračice Mađarske i Slovačke. U veoma neizvjesnoj borbi Mađarka Natalia Szabanin je sa 2-1 u setovima pobijedila Slovakinju Biancu Behulovu i poravnala rezultat na 1-1. Pobjedom u igri parova rezultatom 3/6, 6/3, 11/9 reprezentacija Mađarske osvojila je prvo mjesto u Zoni "A" kvalifikacione grupe ekipnog europskog prvenstva
U drugom meču između selekcija Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije u pojedinačnim mečevima sastale su se bosanskohercegovačka reprezentativka Sara Mikača i igračica iz Sjeverne Makedonije Iva Daneva.Sara Mikača je pobjedom od 6/2,6/3 dovela Bosnu i Hercegovinu u vodstvo od 1-0. U drugom pojedinačnom meču između BiH i Sjeverne Makedonije sastale su se Suana Tucaković i Aleksandra Simeva. Nakon više od tri sata igre Simeva je pobijedila rezultatom 4/6, 7/5, 7/6(6). Bh par Ena Baltić/Sara Mikača su nakon velike borbe i pobjedom nad Sjeverno Makedonskim parom u sastavu Iva Daneva/Aleksandra Simeva osvojila odlućujući poen za Bosnu i Hercegovinu za četvrto mjesto u grupi. Rezultat je bio 7/5, 6/7(4), 14/12, te konačni rezultat 2-1 za bosanskohercegovačku reprezentaciju.
3. dan Rezultati:
MAĐARSKA - SLOVAČKA 2-1
Pana Bartha - Radka Zelnickova 3/6, 1/6
Natalia Szabanin - Bianca Behulova 6/3, 3/6, 6/2
Natalia Szabanin/Amarissa Toth - Radka Zelnickova/Sara Suchankova 3/6, 6/3, 11/9
BOSNA I HERCEGOVINA - SJEVERNA MAKEDONIJA 2-1
Sara Mikača - Iva Daneva 6/2, 6/3
Suana Tucaković - Aleksandra Simeva 6/4, 5/7, 6/7(6)
Sara Mikača/Ena Baltić - Iva Daneva/Aleksandra Simeva 7/5, 6/7(4),14/12
Konačni poredak Zone "A" grupe:
1. Mađarska
2.Slovačka
3. Turska
4. Bosna i Hercegovina
5. Sjeverna Makedonija
 
 
 
 
 

1234

2. dan " 2021 EUROPEAN SUMMER CUPS "

Drugog dana europskog ekipnog prvenstva u tenisu za juniorke do 18 godina starosti " 2021 EUROPEAN SUMMER CUPS " koje se održava u Zenici na rasporedu su bili mečevi između reprezentacija Turske i Slovačke, te Madžarske i Bosne i Hercegovine.
U meču između Turske i Slovačke je nakon pojedinačnih mečeva rezultat bio 1-1 ,te se pobjednik odlučivao u meču u igri parova. Slovačka reprezentacija je rezultatom 6/2, 6/2 pobijedila u igri parova, te se plasirala u finale Zone "A" kvalifikacione grupe ekipnog europskog prvenstva.
Drugi meč drugog dana europskog prvenstva između prvog nosioca reprezentacije Madžarske i domaće selekcije Bosne i Hercegovine završio je rezultatom 2-1 za Madžarske teniserke. Bh igračice su dale sve od sebe, ali u ovom trenutku prve nositeljice su opravdale ulogu favorita i zasluženo prošle u finale kvalifikacione grupe Zone"A".
Reprezentacija Sjeverne Makedonije danas je imala slobodan dan.
 
Rezultati 2. dan:
TURSKA - SLOVAČKA 1-2
Ozlem Uslu - Radka Zelnickova 6/4, 7/5
Ayusegul Mert - Bianca Behulova 4/6, 1/6
Ozlem Uslu/ Ayusegul Mert- Radka Zelnickova/ Bianca Behulova 2/6, 2/6
MADŽARSKA- BOSNA I HERCEGOVINA 2-1
Pana Bartha - Ena Baltić 6/1, 6/2
Natalia Szabanin - Suana Tucaković 6/1, 6/1
Pana Bartha/ Natalia Szabanin - Ena Baltić/Sara Mikača 6/4. 7/5
Finalni meč između reprezentacija Madžarske i Slovačke za prvo mjesto u grupi je po rasporedu u petak (30.07.) sa početkom u 9.00 sati. Sutra će svoj duel imati Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina. Pobjednik iz ovoga meča zauzet će četvrto mjesto u grupi.
Treće mjesto na turniru je zauzela selekcija Turske koja će sutra imati slobodan dan.
 

1234

1. dan " 2021 EUROPEAN SUMMER CUPS " Turska- Sjeverna Makedonija 2-0

Teniskim duelom između reprezentacija Turske i Sjeverne Makedonije zvanično je počelo ekipno europsko prvenstvo za juniorke do 18 godina starosti " 2021 EUROPEAN SUMMER CUPS " , koje se igra u Zenici od 28.07 do 30.07.2021 godine na teniskim terenima na Kamberovića polje.
Turska selekcija je opravdala ulogu favorita i nakon završenih mečeva u pojedinačnoj konkurenciji povela je sa 2-0, i ovim rezultatom je ostvarila pobjedu u ovom meču. Zbog visokih temperatura treći meč u igri parova će se igrati u popodnevnim satima i on neće rezultatski utjecati na pobjednika. Za meč u igri parova prijavljene su sljedeće igračice: Ayusegul Mer/Melisa Senli - Iva Kuzmanoska/Aleksandra/Simeva
Rezultati 1. dan:
Turska- Sjeverna Makedonija 2-0
Ozlem Uslu - Iva Kuzmanoska 6/0,6/1
Ayusegul Mert - Aleksandra Simeva 6/4,6/3
Sutra, drugog dana takmičenja na rasporedu su mečevi između reprezentacija Madžarske i Bosne i Hercegovine, te Slovačke i Turske. Madžarska selekcija je prvi favorit na turniru i bh reprezetnacija će imati težak zadatak da savlada veoma jaku selekciju Madžarske. Oba meča koja su na rasporedu drugog dana (29.07.) europskog prvenstva počinju u 9.00 sati. #TenisBiH #Summercup #Zenica
 

1234

2021 EUROPEAN SUMMER CUPS QUALIFYING ROUND GIRLS 18 & UNDER ON 28th – 30th July 2021

Teniski savez Bosne i Hercegovine će od 28.07 do 30.07.2021 godine biti domačin ekipnog prvenstva Europe za juniorke do 18 godina starosti. Ovo je prvi put da je krovna kuća bh tenisa dobila povjerenje od Tennis Europe za organizaciju jednog europskog prvenstva. Države učesnice u  Zoni "A" grupe su: Turska, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Madžarska i Bosna i Hercegovina. Svoj nastup je otkazala reprezentacija Bjelorusije.
Dvije prvoplasirane reprezentacije iz Zone "A" kvalifikacione grupe će izboriti nastup na finalnom takmičenju najboljih osam juniorskih europskih selekcija u kategoriji juniorki do 18 godina starosti koje će se održati u Francuskom gradu Granville od 02.08. do 04.08.2021 godine.
Bosanskohercegovačka reprezentacija će imati veoma težak zadatak,  jer sve države učesnice su došle u najjačim  sastavima i po ITF  rankingu su u samom vrhu juniorskog svjetskog tenisa.
 
Sastavi timova:
 
Bosna i Hercegovina               ITF ranking      
Tucakovic Suana BIH                364

Baltic Ena BIH                          757

Mikaca Sara BIH                     1605
Stuhli Vanja Captain
 
Madžarska                              ITF ranking      WTA ranking
Szabanin Natalia HUN                12                        1243

Toth Amarissa Kiara HUN          35                        1243

Bartha Panna HUN                    597

Fekete Rudolf Captain
 
SJEVERNA MAKEDONIJA  ITF ranking  
Simeva Aleksandra MKD           368

Kuzmanoska Iva MKD              1125

Daneva Iva MKD                       1971

Tomikj Vladimir Captain
 
SLOVAČKA                               ITF ranking  
Behulova Bianca SVK                  38

Zelnickova Radka SVK                40

Suchankova Sara SVK                133

Nakladal Rastislav Captain
 
TURSKA                                  ITF ranking         WTA ranking
Mert Aysegul TUR                      100 

Uslu Ozlem TUR                        139                           919

Senli Melisa TUR                       249

Gur Tuncer Captai

1234

MADŽAR ZSOMBOR PIROS POBJEDNIK ITF FUTURESA U DOBOJUMADŽAR ZSOMBOR PIROS POBJEDNIK ITF FUTURESA U DOBOJU

U Doboju se od 10.07. do 18.07.2021 godine održao peti ITF  " futures" međunarodni teniski turnir iz serije profesionalnih muških turnira koji se održavaju u Bosni i Hercegovini.
Domačin ovoga turnira bio je Teniski klub " Doboj ", koji je organizaciju imao na veoma zavidnom nivou.
U pojedinačnoj konkurenciji u finalu su se sastali teniseri  iz Madžarske Zsombor Piros i Peter Fajta. Zsombor Piros je rezultatom 6/3,6/2 pobijedio svog zemljaka i tako osvojio prvo mjesto na turniru.
Na turniru u konkurenciji parova prvo mjesto je pripalo Slovačkom paru Kristof Minarik/Lukas Pokorny koji su u finalnom meču bili bolji od ukrajinsko/britanske kombinacije Oleksandr Ovcharenko/Felix Gill pobijedivši ih rezultatom 7/5(5), 6/4.
Na ITF turniru u Doboju učestvovalo je i devet tenisera iz Bosne i Hercegovine koji su ostvarili  svoje prve pobjede na profesionalniim teniskim turnirima.

1234

Šveđanin Sebastian Eriksson i Poljakinja Xenia Lipiec pobjednici ITF juniorskog turnira " SARAJEVO JUNIORS OPEN 2021 "

U Sarajevu se od 03.07. do 10.07.2021 godine održao još jedan ITF juniorski turnir
" SARAJEVO JUNIORS OPEN 2021 " iz svjetskog juniorskog kalendara.
Na turniru je učestvovalo 129 juniorki i juniora iz preko trideset država svijeta.
Pobjednik kod juniora je Šveđanin Sebastian Eriksson. Eriksson je nakon prolaska kroz tri kola kvalifikacionog turnira došao do samog finala u kojem je rezultatom 6/3,6/3 pobijedio Austrijskog igrača Paula Werrena i zasluženo osvojio prvo mjesto.
Najbolja juniorka " SARAJEVO JUNIORS OPEN 2021 " turnira je Poljakinja Xenia Lipiec. Lipiec je u finalu sa 6/4, 6/4 bila bolja od Slovakinje Zuzana Vancelova.
Trinaest juniora i jedanaest juniorki predstavljali su Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjem " SARAJEVO JUNIORS OPEN 2021 ". Najbolje rezultate za Bosnu i Hercegovinu postigli Ena Baltić i par Andrej Nedić/ Marko Maksimović
Tuzlanka Ena Baltić je došla do polufinala u pojedinačnoj konkurenciji juniorki. Ena je u veoma neizvjesnom polufinalnom meču izgubila od pobjednice turnira Poljakinje Xenie Lipiec sa 2-1 u setovima.
Prvo mjesto i titula u parovima za juniore ostala je u Bosni i Hercegovini zahvaljujući paru Andrej Nedić/Marko Maksimović. Dobojlije Nedić i Maksimović su u finalu parova bili bolji od Švedskog dubla Kevin Edergen/Sebastian Eriksson, pobijedivši ih rezultatom 1/6, 6/3, 10/8.
Turnir se odigrao na terenima Općine Centar u organizaciji Teniskog kluba "Gem" iz Sarajeva.
 

1234

SUANA I ANDREJ OSVOJILI ITF Juniors DOBOJ JUNIORS OPEN 2021

Teniski klub " Doboj " je nakon banjalučkog ITF juniors turnira " BL OPEN 2021 ", koji se održao od 12.06. do 19.06.2021 godine, a na kojem je Bosna i Hercegovina imala finalistu Andreja Nedića u kategoriji juniora do 18 godina starosti bio domačin drugog bosanskohercegovačkog međunarodnog teniskog takmičenja iz serije ITF juniors turnira.
Turnir u Doboju pod nazivom " DOBOJ JUNIORS OPEN 2021 "  počeo je 26.06., a datum finalnih mečeva u bio je 03.juli.2021 godine.
Na drugom ovogodišnjem ITF juniors turniru u Doboju veliki uspjeh doživio je bosanskohercegovački juniorski teniski sport. U finalnim mečevima kod juniorki i kod juniora bh je imala svoje igrače.
U finalnom meču kod juniorki sarajka Suana Tucaković je igrala protiv kineske teniskerke Shuman Wu. Nakon velike borbe u finalu reprezentativka Bosne i Hercegovine pobijedila je rezultatom 3/6, 7/6(2), 6/1 i tako zasluženo osvojila prvo mjesto. Suana se upravo vratila sa debitovanja za žensku seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine koja je svoj nastup imala u Litvaniji na Billie Jean King Cupu. Igrala je dva meča u  parovima i ostvarila dvije pobijede.
U kategoriji juniora dobojlija Andrej Nedić je potvrdio svoju dobru formu. U finalnom meču Andrej je igrao protiv Austrijanca Paula Warrena. Ubjedljivim rezultatom 6/4,6/0 zasluženo je opravdao mjesto prvog nosioca turnira i podigao pobjednički pehar.
Na ITF juniors turniru u Doboju je učestvovalo dvadeset i sedam juniora i juniorki iz Bosne i Hercegovine. Sa ITF junors turnirom u Sarajevu koji će se održati od 05.07. do 10.07.2021 godine završiće se mini ciklus ovogodišnjih ITF turnira za juniore i juniorke do 18 godina u prvoj polovini 2021 takmičarske sezone. Ove godine Teniski savez BiH je dobio organizaciju sedam ITF juniors turnira koji će se igrati širom Bosne i Hercegovine, a na kojim će bh igrači i igračice nastojati ostvariti što bolje rezultate, a samim tim i dobre rankinge na juniorskoj svjetskoj  ITF rang listi.
Bravo Andrej, Bravo Suana

1234

Pobjednici Tennis Europe 14&U turnira " Memorijal Goran Tanović 2021" su Njemački predstavnici Amelie Justine HEJTMANEK i Balthazar HUSS

U Tuzli se od 22 do 27 juna 2021 godine odigrao međunarodni teniski turnir "MEMORIJAL GORAN TANOVIĆ 2021". Ovaj tradicionalni teniski turnir iz kalendara Tennis Europe za uzrast juniora i juniorki do 14 godina starosti  rangiran je u drugu (2) kategoriju turnira koji se boduju za europsku rang listu.
Pobjednici ovogodišnjeg turnira " MEMORIJAL GORAN TANOVIĆ 2021 " su igrači iz Njemačke, Amelie Justine HEJTMANEK kod juniorki i Balthazar HUSS kod juniora.
Amelie Justine HEJTMANEK je u finalu pobijedila teniserku iz Velike Britanije Allegru KORPANEC Davies rezultatom 6/1, 6/1.
Kod juniora  Balthazar HUSS se u finalnom meču sastao sa Slovencem Žigom SESKO.  HUSS je sa 6/3,6/2 zasluženo pobijedio Žigu i osvojio prvo mjesto.
Na turniru su učestvovali  teniseri i teniserke iz Bosne i Hercegovine. Ukupno dvadeset i dvoje bh juniora i juniorki imalo je priliku da osvoji europske bodove, te na taj način poboljša svoj ranking na rang listi Tennis Europe.