Vijesti za mjesec: Maj 2021

1234

Dva druga mjesta za Nefisu

Bosanskohercegovačka reprezentativka Nefisa Berberović je na ITF futures turniru u Šibeniku odigrala dva finala.
 
Nefisa je u paru sa Italijankom Nicole Fossa Huergo došla do same završnice, te je u finalnom meču dubla za malo izgubila od hrvatsko-mađarske kombinacije Marcinko/Szabanin rezultatom 4/6, 6/3, 10/4.
U pojedinačnoj konkurenciji bh teniserka je također došla do same završnice, ali je Francuskinja Leolia Jeanjean u finalnom meču bila bolja i pobijedila rezultatom 6/2, 6/4.
Čestitke Nefisi na osvojenim drugim mjestima na ITF futures turniru u Šibeniku.

1234

KARLA BAKALAR PRVAKINJA BIH ZA JUNIORKE DO 14 GODINA

Prvenstvo Bosne i Hercegovine za juniorke do 14 godina starosti odigrano je prošlog vikenda u Tuzli na terenima Teniskog kluba "Sloboda". Učešće na Prvenstvu BIH za juniorke U14 dale su igračice iz teniskih klubova iz cijele Bosne i Hercegivine. Prikazani tenis je bio na nivou koji zaslužuje ovaj uzrast igračica.
Pobjednica Prvenstva Bosne i Hercegovine U14 za juniorke je Karla Bakalar iz Mostara. Karla je u finalu pobjedila tuzlanku Henu Kadić rezultatom 6/3,6/2.
Također odigran je turnir i u kategoriji parova. Prvakinje Bosne i Hercegovine u parovima za kategoriju juniorki do 14 godina su Ena Bečirović i Ela Čiča, koje su u finalu pobijedile par Nikolinu Kovačević i Lajlu Topčić rezultatom 6/2, 6/0.
Na žalost u prvom kolu turnira prva nositeljica i najbolje plasirana juniorka do 14 godina na Tennis Europe rang listi, Lana Petković je zbog povrede morala završiti svoj nastup na turniru.
Brz oporavak Lana
Teniski savez BiH upućuje iskrene čestitke svim učesnicama na prikazanoj fer i sportskoj borbi, a posebne čestitke idu za prvakinje Bosne i Hercegovine.

1234

TITULA ZA BRAZILCA MATHEUSA PUCINELLIA De ALMEIDU

Teniski klub "Eliptik" bio je domačin još jednog 25.000 $ vrijednog ITF futures turniru koji se održao od 23.05. do 30.05.2021.godine u Kiseljaku. Ovo je treći ovogodišnji ITF profesionalni turnir iz serije bh futuresa, ali i jedini sa nagradnim fondom od 25.000 američkih dolara. Organizator, Teniski klub "Eliptik" je uložio velike napore da održi kontinuitet turnira u pandemiji korona virusa COVID-19.
U finalu ITF futures turnira "Sarajevski Kiseljak Open 2021" sastali su Italijan Francesco Forti i Brazilac Matheus Pucinelli De Almeida. U veoma neizvjesnom finalnom meču koji je trajao više od dva sata ljubitelji tenisa mogli su da uživaju u vrhunskoj tenisu.
Brazilac Matheus Pucinelli De Almeida je rezultatom 6/4, 2/6, 6/4 zasluženo osvojio prvo mjesto i novih 20 ATP bodova.
Na turniru su učestovali i bosanskohercegovački teniseri. U pojedinačnom dijelu turnira bh igrač Aldin Šetkić zaustavljen polufinalu od pobjednika turnira Brazilca Matheusa Pucinellia De Almeide rezultatom 6/4, 6/2. U polufinalu igre parova bh dubl Mirza Bašić/Nerman Fatić poražen je od brazilskog para Matheus Pucinelli De Almeida/Gilbert Klier Junior rezultatom 7/5, 3/6, 8/10.Brazilski par je u finalu izgubio od nizozemsko/brazilske kombinacije Jelle Sels/Joao Lucas Reis da Silva sa 6/4, 4/6, 4/10.

1234

IAN BOLOBAN PRVAK BIH DO 14 GODINA

Teniski klub "Mostar" je od 29.05. do 31.05. bio domačin Državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine za juniore do 14.godina starosti. Tokom cijelog turnira prikazana igra bila je na zadovoljavajućem nivou.U samu završnicu turnira plasirali su se Ian Boloban i Tarik Zubović.
Banjalučanin Ian Boloban je ostvario pobjedu  rezultatom 6/7,6/2,6/2 i postao prvak Bosne i Hercegovine za juniore do 14.godina.
Odigran je turnir i u igri parova u kojem su u finalu igrali Tarik Zubović i Kan Musabegović protiv dubl kombinacije Ian Boloban/Novak Jačimović. Zubović/Musabegović pobjedili rezultatom 6/3, 6/1 i postali juniorski prvaci Bosne i Hercegovine u igru parova u kategoriji U14.
Čestitke pobjednicima i svim učesnicima prvenstva, vaš TSBiH

1234

Eric Vanshelboim pobjednik ITF Brčko 2021

Drugi ovogodišnji turnir iz bh serije ITF futuresa za muškarce odigran je u Brčkom od 17 do 23 maja. Organizatorima turnira vrijeme nije baš bilo naklonjeno.U toku sedmice turnira kiša je stopirala odigravanje mečeva po rasporedu. Na kraju se ipak turnir završio u planiranom terminu.
 
Pobjednik ITF futures turniru u Brčkom je dvadesetogodišnji Ukrajinac Eric Vanshelboim.
Ukrajinac je u finalu bio bolji od Otta Vitranena iz Finske pobjedivši ga rezultatom 6/3, 6/7(4), 6/0.
U igri parova prvo mjesto je osvojili su brazilci Gilbert Klier Junior i Joao Lucas Reis de Silva.
 
Na turniru su učestvovali i bosanskohercegovački tensieri koji su svoje nastupe u pojedinačnoj konkurekciji završili u kvalifikacijonim mečevima, dok su u igri parova imali nešto bolje rezultate

1234

TITULA ZA ENU BALTIĆ

U Sarajevu je 22 i 23.05.2021 godine na terenima Teniske Akademije "Gabeljić" odigrano prvenstvo Bosne i Hercegovine za juniorke do 18 godina starosti. Učešće na turniru uzelo je čatrnaest juniorki iz Banja Luke, Tuzle, Zenice i Sarajeva.
Prvo mjesto osvojila je tuzlanka Ena Baltić koja je u finalu pobijedila sarajku Miu Popović rezultatom 6/0, 6/0.
Rezultati polufinalnih mečeva
Ena Baltić - Emina Lagarija 6/1, 6/0
Mia Popović - Sarah Ibrahimagić 6/4, 6/3
Ovo je prvo "ljetno" juniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u 2021 godini, te se u narednih mjesec dana očekuju održavanja prvenstva Bosne i Hercegovine i u drugim juniorskim kategorijama kako slijedi:
Prvenstvo BiH U14 29.05-31.05.2021 (juniori/ke)
Prvenstvo BiH U12 05.06-07.06 2021 (juniori/ke)
Prvenstvo BiH U16 05.06-07.06 2021 (juniori/ke)
Prvenstvo BiH U18 19.06- 21.06 2021 (juniori)
Iskrene čestitke upućujemo svim učesnicama na prvenstvu BiH za juniorke do 18 godina na pokazanom nivou tenisa, a posebne čestitke idu za prvakinju Enu Baltić pobjednicu državnog prvenstva BiH za juniorke U18.
 
 

1234

ZAVRŠEN "Mostar Open 14&U 2021"

U sedmici od 17.05. do 23.05.2021 godine Tenis klub " Mostar " bio je domačin međunarodog teniskog turnira iz kalendara Tennis Europe za junioke i juniore do 14 godina iz kvote međunarodnih turnira Teniskog saveza Bosne i Hercegovine.
Zahvaljujući ovakvim međunarodnim turnirima iz kalendara Tennis Europe gdje pravo na učešće imaju bosanskohercegovački igrači i igračice, kojih je na ovome turniru učestvovalo ukupno dvadeset i četiri, bh teniseri i teniserke ostvarenim pobjedama podižu ranking na rang listi Tennis Europe.
Najbolji rezultat od učesnika iz Bosne i Hercegovine ostvarila je bosanskohercegovačka juniorska reprezentativka Lana Petković. Lana Petković je zaustavljena u polufinalu od pobjednice turnira njemačke juniorke Anastasie Huijsegoms rezultatom 6/0,7/5. Također, bh dubl Lana Petković i Nejla Selimanović su igrale i polufinale parova.One su od njemačko/grčke kombinacije Huijsegoms/Smyridou u veoma neizvjesnom meču izgubile rezultatom 2/6, 6/0,10/7.
U finalu kod juniorki su se sastale njemica Anastasia Huijsegoms i Stela Dzimović iz Srbije. Anastasia je rezultatom 6/3, 6/0 zasluženo osvojila prvo mjesto.
Pobjednik ovogodišnjeg turnira u Mostaru za juniore U14 je njemački igrač Max Pade, koji je u finalu bio bolji od ekvadorca Tite Chaveza.
Rezultat finalnog meča bio je Max Pade - Tito Chavez 6/1, 2/6, 6/4,

1234

DEA HERDŽELAŠ pobjednica ITF futuresa u Šibeniku

Najbolje rangirana bosanskohercegovačka teniserka na WTA listi Dea Herdželaš upisala je još jednu ITF futures titulu. Na ITF turniru nagradnog fonda 15000 $  održanom od 17.05 do 23.05.2021 godine u Šibeniku (Hrvatska) u veoma neizvjesnim i teškim mečevima Dea je pokazala  najbolji nivo tenisa i zasluženo osvojila prvo mjesto.U finalnom meču koji je trajao preko dva sata Dea Herdželaš je pobijedila Češku igračicu Darju Widmanovu rezultatom 6/2, 3/6, 6/4.
Iskrene čestitke Dei na osovjenoj tituli

1234

PRVO MJESTO ZA BH/SLOVENSKI PAR TUCAKOVIĆ/REBEC

Suana Tucaković je u paru sa slovenkom Pia Marija Rebec osvojila prvo mjesto na ITF juniors teniskom turniru iz kategorije Grade 4,  koji se odigrao od 17 do 22 maja 2021 godine u crnogorskom gradu Ulcinju.
Bosanskohercegovačko/slovenski par Tucaković/Rebec je u finalu bio bolji od austrijsko/irske kombinacije Kostić/Simunyu. Rezultat u finalu parova: Tucaković/Rebec - Kostrić/Simunyu 7/6(5), 6/2.
Također zapažen rezultat Suana je postigla i u pojedinačnom konkurenciji gdje je zaustavljena u polufinalu od pobjednice turnira austrijanke Tamare Kostić rezultatom 6/2, 6/4..
Na  istom ITF juniorskom turniru u Ulcinju su  učestvovali bosanskohercegovačka juniorka Mia Popović, te bh juniori Radomir Tomić, Muhamed Ademović i Edin Mulalić. Na žalost svi su zaustavljeni u prvom kolu glavnog turnira.

1234

DUPLA KRUNA ZA MARKA MAKSIMOVIĆA

Dobojlija Marko Maksimović je na prvom ovogodišnjem turniru "Zenica Open 2021" iz  serije bh turnira koji se nalazi na kalendaru Tennis Europe odigranom u Zenici od 25.04-01.05 u kategoriji do 16 godina starosti osvojio duplu krunu, osvojivši prvo mjesto u pojedinačnoj i u kankurenciji parova.
 
Marko je opravdao ulogu prvog nosioca turnira i pokazao nastavak dobre forme i u 2021.godini. Marko Maksimović je pobjedom sa 6/2, 6/1 u finalnom meču protiv slovenca Marjanović Lukasa osvojio prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji,  dok je prvo mjesto u parovima zauzeo sa Milanom Ristovom iz Crne Gore. Maksimović/Ristov su u finalu parova bili bolji od hrvatskog dvojca  Rakonić/Voljavec pobjedivši ih rezultatom sa 7/6(5),7/5.
 
Veliki rezultatski uspjeh su postigle i bosanskohercegovačke juniorke. Emina Lagarija i Asja Salkanović su se plasirale u polufinale turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Emina Lagarija je u paru sa ruskinjom Erikom Bosaia donijela još jednu titulu za BiH. U finalu parova kod juniorki Lagarija (BIH) i  Bosai (RUS) su osvojile prvo mjesto pobjedom  protiv  Lane Petković(BIH) i Aleksandre Stevanović (SRB) rezultatom 6/1,6/2.
 
Na turniru je učestvovalo 77 igrača iz 15 zemalja Europe. U glavnom dijelu turnira Bosna i Hercegovina je imala 20 juniora i juniorki. Turnir "Zenica Open 2021" iz kalendara Tennis Europe protekao je u fer i sportskoj atmosferi uz pridržavanje svih epidemioloških mjera propisanih od nadležnih institucija.