Vijesti za mjesec: Februar 2019

1234

KARLA BAKALAR I JUSTIN ILIĆ PRVACI BIH DO 12.GODINA

Na terenima " Tenis Head Akademije" u Sarajevu je od 16.02. do 18.02. 2019.godine odigrano " Zimsko prvenstvo BiH "  za juniorke i juniore u kategoriji do 12.godina. 
 
Kod juniorki su igrani veoma  neizvjesni mečevi u završnici turnira. Prvo mjesto osvojila je Karla Bakalar (T.K Međugorje), koja je u finalu bila bolja od Amne Suljić (T.K Sloboda)  pobijedivši je razultatom 4/6, 7/6(5), 10-4.
 
Najbolji junior  na " Zimskom pevenstvu BiH " do 12.godina je Justin Ilić (T.K Mostar). Justin je finalu pobijedio Kana Musabegovića, razultatom 6/4, 7/5.
 
Na turniru su učestvovali teniseri i teniserke iz svih gradova u Bosni i Hercegovini.
 
1234

RANIA MUSIĆ I EDIN MULALIĆ POBJEDNICI ZIMSKOG PRVENSTVA BIH DO 14.GODINA

U Tuzli je od  od 9 do 11 februara/veljače 2019.godine  odigrano   "Zimsko prvenstvo Bosne i Hercegovine" u tenisu za juniorke i juniore do 14 godina starosti. Turnir se igrao na terenima Teniskog kluba " Sloboda ", a učestvovalo je 55 tenisera/ki  iz cijele BiH.
 
 
Kod juniorki najbolja je bila Rania Musić iz Tuzle, koja je u finalu pobijedila Anastasiju Ignjatić iz Banja Luke, razultatom 6/1. 6/2. Dobru igru na turniru su pružile i polufinalistice prvenstva Emina Lagarija iz Sarajeva, te tuzlanka Maura Azabagić.
 
Edin Mulalić i Amar Kolić, obojica iz Tuzle su bili finalisti kod juniora do 14. godina.
1234

FED CUP: I pored velike borbe, BiH danas izgubila od ekipe Portugala

 

 

Ženska teniska reprezentacija BiH nije uspjela izboriti ostanak u Grupi II Euroafričke zone Fed Cupa. Naše teniserke danas su u završnici u Luksemburgu, i pored velike borbe, izgubile susret protiv selekcije Portugala rezultatom 1-2.

Rezultati današnjih mečeva:

Nefisa Berberović – Ana Filipa Santos 6:1, 6:1

Anita Husarić – Francisca Jorge 6:3, 4:6, 2:6

Nefisa Berberović / Anita Husarić – Maria Ines Fonte / Francisca Jorge 6:3, 4:6, 4:6

 

Iako je naš tim bio optimističan pred odlazak u Luksemburg, a nakon prethodno obavljenih priprema u Sarajevu, u Luksemburgu stvari nisu išle prema planu. Uzrok tome je zdravstveno stanje naših teniserki koje su većinu mečeva odigrale pod visokom temperaturom.

Ekipa BiH  dobila je slobodan dan u srijedu 7.februara/veljače, zahvaljujući činjenici da su bile u podskupini A gdje su samo tri tima. Ipak, jedan dan nije bio dovoljan za oporavak naših igračica, što se jasno vidjelo već u četvrtak u susretu protiv Tunižanki, a još teža situacija je bila u petak u susretu protiv mnogo bolje rangiranih Austrijanki.  

“Nismo htjeli da kukamo, ali bilo je jako teško, nismo imali sreće” kažu u našem timu koji su predvodili kapiten Vojin Šukalo i trener Emir Jesenković.  

Nefisa Berberović, Anita Husarić, Jelena Simić i Dea Herdželaš u narednoj sezoni će pokušati da se vrate u Drugu grupu Euroafričke zone Fed Cupa.

1234

FED CUP: BiH sutra igra za ostanak u Grupi II

UPDATE: 

 

U subotu 9.februara/veljače reprezentacija BiH igrat će protiv ekipe Portugala za opstanak u Grupi II Euroafričke zone Fed Cupa. 

 

Za prolaz u Prvu grupu borit će se Austrija i Izrael, te Luksemburg i Tunis, a u završnici neće učestvovati selekcija Južne Afrike koja je, osvojivši posljednje mjesto u podskupini B, automatski pala u Grupu III. 

 *************************************************************************************************************

 

08.02.2019.

U drugom susretu odigranom u Luksemburgu okviru Grupe II Euroafričke zone Fed Cupa, reprezentacija BiH izgubila je od selekcije Austrije uz rezultat 3-0.

Melanie Klaffner – Jelena Simić 6:3, 6:2

Barbara Haas – Anita Husarić 6:2, 6:0

Dubl meč nije odigran – uzevši u obzir sve okolnosti, naša ekipa je procijenila da je predaja meča najbolja opcija.

Nakon završetka takmičenja po podskupinama, naše teniserke su na trećem mjestu podskupine A, tako da će u završnici igrati za ostanak u Drugoj grupi protiv trećeplasirane ekipe iz podskupine B.

Protivnik ekipe BiH u završnici bit će poznat danas po završetku mečeva u podskupini B gdje se danas sastaju Luksemburg i Izrael, te Portugal i Južna Afrika.

Završnica je na programu sutra u Nacionalnom teniskom centru u Luksemburgu.

1234

FED CUP: Tunis - BiH 2:1

Fed Cup selekcija Tunisa pobijedila je ekipu Bosne i Hercegovine rezultatom 2-1 u danas odigranom susretu podskupine A Grupe II Euroafričke zone Fed Cupa.

 

Rezultati:

Chiraz Bechri  – Jelena Simić  6:4, 6:2

Ons Jabeur – Dea Herdželaš  6:0, 6:4

Anita Husarić / Jelena Simić – Ferdaous Bahri / Ons Jabeur  6:4, 7:5

 

Naše teniserke u petak igraju protiv Austrijanki koje su u juče odigranom susretu bile bolje od ekipe Tunisa sa 2-1.

 

U podskupini B sutra se sastaju Luksemburg i Izrael, te Portugal i Južna Afrika.

 

Završnica Grupe II Euroafričke zone na programu je u subotu 9.februara/veljače kada će međusobne duele igrati ekipe iz podskupina A i B po sistemu:

A1 – B2 i A2 – B1 za prolaz u Prvu Grupu Fed Cupa, A3 – B3 za ostanak u Drugoj grupi.

Ekipa B4 automatski pada u Treću grupu i neće učestvovati u završnici.

 

1234

DAVIS CUP: BiH u septembru dočekuje Češku

DAVIS CUP: BiH u septembru dočekuje Češku

 

 

Teniseri BiH igrat će protiv reprezentacije Češke u septembru na domaćem terenu, odlučeno je danas žrijebom održanim u sjedištu Međunarodne teniske federacije (ITF) u Londonu.

U žrijebu za mečeve Prve Grupe Euroafričke zone Davis Cup by BNP Paribas, našlo se dvanaest ekipa koje nisu uspjele da prođu kvalifikacije za finale Svjetske grupe. Ti timovi će igrati međusobne mečeve u septembru za plasman u kvalifikacije za narednu sezonu Davis Cupa. 

„Opet nismo imali sreće sa žrijebom, Češka je jak protivnik, pogotovo što će vjerovatno igrati i Tomas Berdych“ kaže Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BiH.

Iako je Češka bila među šest nosilaca, Bosna i Hercegovina je žrijebom dobila domaćinstvo, što otvara pitanja organizacije.

„Mi u BiH nemamo razvijenu infrastrukturu, vrlo je malo opcija za lokacije na kojima se može igrati ovakav susret“, objašnjava Hadžimešić, ali naglašava da je za naše tenisere ipak domaća publika velika prednost.

Svi susreti će se igrati po novom formatu Davis Cupa koji je na snazi od ove sezone - prvi dan dva singl meča, drugi dan dubl i preostali singl mečevi, a igra se na dva dobijena seta.  

Tačne datume odigravanja ITF će naknadno odrediti.

Parovi Prve grupe EA zone:

BiH – Češka

Švedska - Izrael

Finska – Austrija

Ukrajina – Mađarska

Slovačka – Švicarska

Bjelorusija – Portugal

1234

FED CUP: BiH sutra protiv Austrije, u petak protiv Tunisa

Danas počinju mečevi Grupe II Euroafričke zone Davis Cup-a u Luksemburgu, ali selekcija BiH danas ima slobodan dan. Kako su u podskupini A samo tri ekipe, u prva tri dana će po jedna ekipa pauzirati. 

 

Danas igraju Austrija i Tunis, u četvrtak 7.02. je meč BiH - Tunis, a u petak 8.02. Austrija - BiH. 

 

U podskupini B danas se igraju dva meča: Luksemburg - Južna Afrika, Portugal - Izrael. 

 

U subotu 9.februara u razigravanju će se naći trećeplasirane ekipe iz obje podskupine u susretu za ostanak u Grupi II, a ekipe A1 i B2, te B1 i A2 igrat će za prolaz u Prvu grupu Fed Cup-a. 

Ekipa B4 automatski ide u niži rang takmičenja, odnosno Grupu III Euroafričke zone. 

 

 

 

 

1234

FED CUP: Ženska teniska reprezentacija BiH na Fed Cupu u Luksemburgu

 

 

Bh. teniserke Dea Herdželaš, Anita Husarić, Nefisa Berberović i Jelena Simić otputovale su u Luksemburg gdje u srijedu 6.februara/veljače počinju mečevi Druge grupe Euroafričke zone Fed Cupa.

U ovoj grupi takmiči se sedam ekipa koje su danas žrijebom podijeljene u dvije skupine – selekcije BiH, Austrije i Tunisa čine skupinu A, dok su Luksemburg, Portugal, Južna Afrika i Izrael u skupini B. 

 

Žensku tenisku reprezentaciju BiH predvode kapiten Vojin Šukalo i trener Emir Jesenković.

 

Po završetku susreta po skupinama, ekipa B4 pada u niži rang takmičenja, odnosno Treću grupu Euroafričke zone. Ostale reprezentacije idu u doigravanje gdje će trećeplasirane A i B ekipe igrati međusobni susret za ostanak u Drugoj grupi, dok će timovi A1 i B2, te A2 i B1 igrati mečeve za plasman u Prvu grupu Fed Cupa.

Svi mečevi igraju se od 6. do 9.februara/veljače u Esch-Sur-Alzette u Luksemburgu.

 

Trenutni ekipni ranking u Grupi II EA zone Fed Cupa:

49. Austrija

53. Izrael

61. Luksemburg

62. Bosna i Hercegovina

66. Portugal

70. Južna Afrika

71. Tunis

 

Naslovna fotografija: Fed Cup reprezentacija BiH u hotelu "Ibis Styles" u Sarajevu, pred odlazak u Luksemburg. 

 

.

1234

DRŽAVNO PRVENSTVO DO 18 GODINA

Tokom proteklog vikenda od 4-6 janura na terenima Tenis Head Akademije i Teniskog kluba Sporting iz Sarajeva u organizaciji Teniskog Saveza BIH odrzano je Drzavno zimsko prvenstvo u kategoriji juniora i juniorki do 18 godina. Ucestvovalo je 16 juniorki i 23 juniora.
 
U kategoriji juniorki pobjednica je Suana Tucakovic iz Sarajeva koja je bila bolja od Maje Dodik iz Zenice sa rezultatom 2:1 po setovima 06 63 75
 
U kategoriji juniora Luka Puljic iz Sarajeva je bio bolji od Vladana Tadica iz Banja Luke sa rezultatom 2:0 po setovima 61 64.
1234

DAVIS CUP: Australija - BiH 4:0

Susret teniskih reprezentacija Australije i BiH u okviru kvalifikacija za finale Svjetske grupe Davis Cup by BNP Paribas završen je ukupnim rezultatom 4:0.

 

Rezultati svih mečeva:

John Millman – Damir Džumhur 6:3, 6:2

Alex DeMinaur – Mirza Bašić 6:3, 7:6(0)

John Peers / Jordan Thompson – Tomislav Brkić / Mirza Bašić 7:5, 6:1

Alexei Popiryn – Nerman Fatić 6:1, 7:6(2)

 

U susretu odigranom na domaćem terenu u teniskom centru „Memorial Drive“ Adelaide, Australci su opravdali ulogu apsolutnog favorita i plasirali se u finale Davis Cupa koje će okupiti osamnaest najboljih svjetskih selekcija od 18. do 24.novembra/studenog u Madridu.

Bh. teniseri su među dvanaest ekipa koje nisu uspjele da prođu kvalifikacije, te će u septembru/rujnu ove godine igrati susrete Prve grupe Davis Cup by BNP Paribas. Parovi i tačan raspored bit će utvrđeni žrijebom 6.februara/veljače u sjedištu Međunarodne teniske federacije (ITF) u Londonu.

 

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: SMPIMAGES/ITF, preuzimanje nije dozvoljeno.