Vijesti za mjesec: Oktobar 2021

1234

ODRŽAN SASTANAK REGIONALNIH TENISKIH ASOCIJACIJA

U Zagrebu je 27.10.2021 godine u prostorijama Hrvatskog Teniskog saveza održan sastanak teniskih asocijacija Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i domačina Hrvatske.
Domačin sastanka bila je predsjednica Hrvatskog Teniskog saveza Nikolina Babić, koja je na zadnjim izborima na Godišnjoj Konferenciji Tennis Europe u Luksemburgu izabrana u Upravni Odbor najveće europeske teniske asocijacije.
Ovo je prvi sastanak ovakve vrste zemalja ex-yu sa ciljem poboljšanja regionalne saradnje u određenim segmentima, kako bi se teniski resursi zemalja u regiji još bolje iskoristili u razvoju teniskog sporta.
Za 2022 godinu su dogovoreni određeni zajednički projekti i aktivnosti koje će se implementirati zajedničkom saradnjom svih tensikih asocijacija u regiji.

1234

DEA SVAKA ČAST

Velike dvije sedmice za bh teniserku Deu Herdželaš na teniskim turnirima u dalekom Peruu. Najbolje rangirana bosanskohercegovačka teniserka na dva vezana ITF turnira nagradnog fonda 25000 $ koja su se održala u Limi (Peru) igrala je dva uzastopna  finala. Jedno drugo mjesto i jedna osvojena titula, te ukupno osvojenih 95 wta bodova će Dei dati ranking karijere na wta rang listi najboljih teniserki svijeta. Ovim rezultatima Dein ranking će biti ispod 250-tog mjesta najboljih teniserki svijeta.
 
Na žalost u prvom finalu na ITF 25000 $ vrijednog turnira u Limi održanog u nedelju 10.10.2021 godine, bh teniserka je izgubila od Čehinje Anne Siskove sa 2-1 u setovima i za malo ostala bez titule(Rezultat:Herdželaš vs Siskova 6/3, 5/7 ,0/6).
 
Na drugom turniru u Limi istog nagradnog fonda Dea Herdželaš je uspijela doći do pobijede i zasluženo osvojiti prvo mjesto i na taj način upisati još jednu titulu za bh tenis na međunarodnim profesionalnim turnirima. Naša Dea je u drugom  finalu imala za protivnicu sedmu nositeljicu turnira Njemicu Katharinu Gerlach, trenutno 272 igračicu svijeta. Dominacija bh reprezentativke je bila tokom cijelog meča. Jedan sat i dvadeset minuta igre u finalnom meču bilo je dovoljno za ubjedljivu pobjedu i osvajenje prvog mjesta na ITF W25 LIMA profesionalnom teniskom turniru u Peruu.. Dea Herdželaš (BiH) vs Katharina Gerlach (Ger) 6/2, 6/2.
 

DEA SRENTO DALJE

1234

MARKO MAKSIMOVIĆ OSVOJIO EUROPSKI MASTERS

Na završnom teniskom juniorskom europskom Masters turniru za tenisere u kategoriji do 16 godina starosti bosanskohercegovački juniorski reprezentativac Marko Maksimović osvojio je prvo mjesto i podigao je pobjednički pehar.
Već sam plasman među osam najboljih juniora Europe u kategoriji 16&U bio je veliki uspijeh za Marka i njegovog trenera Denisa Spahića.
Za prvo mjesto na europskom Masters turniru bile su potrebne tri uzastopne pobjede nad igračima iz samog vrha rang liste Tennis Europe.
I krenulo se ka tituli:
13,10. Marko Maksimović - Petar Brunclik 6/0, 6/1.
14.10. Marko Maksimović - Jakub Jedrzejczak 3/6, 7/5, 7/5
15.10. Marko Maksimović - Michal Krajci 7/5, 6/3
Marko Maksimovič je prvi igrač iz Bosne i Hercegovine koji je osvojio "TENNIS EUROPE JUNIOR MASTERS". Definitivno je ovo najuspješnija Markova sezona do sada. U 2020 godini ukupno je osvojio četiri titule na teniskim turnirima iz kalendara TENNIS EUROPE.
Iskrene čestitke Marku i njegovom timu.Samo naprijed

1234

Marko Maksimović u finalu TENNIS EUROPE JUNIOR MASTERS

Finale prije finala bio je meč između Marka Maksimovića i trećeg nosioca  Jakuba Jedrzejczakoma . Kako se  očekivalo bio je to veoma težak i neizvjestan teniski meč do samog kraja. Nakon više od tri sata igre Marko Maksimović uspio je savladati Jakuba Jedrzejczakoma i doći finala TENNIS EUROPE JUNIOR MASTERS turnira u kategoriji juniora 16&U. Prvi set dobio je Poljak rezultatom 6/3, nakon čega je drugi set otišao u korist bosanskohercegovačkog reprezentativca 7/5. U trećem odlućujućem setu naš Marko je poveo sa 5/2, ali se Jakub vratio i poravnao rezultat na 5/5. Maksimović je skupio snagu dobivši dva uzastopna gema i u trećem setu slavio sa 7/5.
 
Rezultat: Marko Maksimović (BiH) - Jakubom Jedrzejczakom (POL) 3/6, 7/5,7/5.
 
U finalnom meču koje je na programu sutra (15.10.) u 16.30 sati na centralnom terenu "Country Club u Monte Karlu, Marko će igrati protiv godinu dana starijeg Slovaka Michala Krajcija koji je danas savladao prvog nosioca Poljaka Tomasza Berkieta rezultatom 6/7(3), 7/5, 7/5.
 
1234

ITF J5 ULCINJ: Titula za Tomića, finale za Anastasiju

Zvorničanin Radomir Tomić pobjednik je ITF World Tennis Tour juniorskog turnira "AURORA CUP 2021" koji se od 04.10 do 10.10.2021 godine održao u Ulcinju.
 
Tomić je u finalu bio bolji od domaćeg igrača Matije Samrdžića, pobijedivši ga u veoma neizvjesno meču rezultatom 2-1 u setovima (0/4, 4/0, 10/7). Ovo je prva osvojena titula Radomira na jednom ITF juniorskom turniru.

 

Pored Radomira Tomića na ITF World Tennis Tour juniorskom turniru "AURORA CUP 2021"u Ulcinju odličan rezultat postigla je i Anastasija Ignjatić koja je zauzela drugo mjesto. Na žalost u finalu je tijesno poražena od treće nositeljice turnira Slovenke Ane Lanišek rezultatom 5/4 (5), 5/3.
 
Osim Radomira i Anastasije na turniru u Ulcinju su učestvovali još  dva juniora i četiri juniorke iz Bosne i Hercegovine. 
Zbog kišovitog vremena tokom cijele sedmice turnira organizatori su morali primjeniti pravila skračenih setova kako bi uspjeli završiti turnir na vrijeme.
1234

MARKO MAKSIMOVIĆ NA MASTERS-u Tennis Europe ( 16U ) MONTE KARLO

Bosanskohercegovački juniorski reprezentativac Marko Maksimović će učestvovati na predstojećem "TENNIS EUROPE JUNIORS MASTERS" turnira u kategoriji 16&U. "TENNIS EUROPE JUNIORS MASTERS" će se održati od 13.10 do 15.10.2021 godine u Monte Karlu na teniskim terenima "Country Club-a". Na "TENNIS EUROPE JUNIORS MASTERS" turniru učestvuje osam najbolje rangiranih juniora po RACE rankingu Tennis Europe u ovogodišnjoj takmičarskoj sezoni. Dobojlija Marko Maksimović na ovaj prestižni turnir ulazi kao peti igrač po RACE rankingu Tennis Europe za juniore 16 godina starosti. Ovo je zaista veliki usijeh Marka i njegovog trenera Denisa Spahića koji već nekoliko godina postižu odlične rezultate na domaćoj i međunarodnoj teniskoj sceni.
Završni "TENNIS EUROPE JUNIORS MASTERS" turnir najboljih osam igrača i igračica europe se svake godine igra u juniorskim kategorijama do 14 i 16 godina starosti. Stoga smo veoma ponosni što će u 2021 godini Bosna i Hercegovina ponovno imati svog predstavnika.

1234

Tennis Europe izabrala IVU KDRERKU za Predsjednika

Na Generalnoj Skupštini Tennis Europe koja je održana u Luksemburgu 24 i 25 septembra 2021 godine izabran je novi/stari Predsjednik Ivo Kaderka i novi Upravni Odbor Tennis Europe u sastavu:
 
Florence Alix-Gravellier (France)
Nikolina Babić (Croatia)
Roger Davids (Netherlands)
Giorgio Di Palermo (Italy)
Razvan Itu (Romania)
Jordi Tamayo De Winne (Spain)
Cem Tinaz (Turkey)
Dietloff Von Arnim (Germany)
 
 
Na sastanku Generalne Skupštine Tennis Europe u Luksemburgu zabilježeno je rekordno učešće delegata. Od ukupno 50 članica europske teniske Federacije, njih 48 učestvovalo je u radu Skupštine TE i izborima za Predsjednika i Upravni Odbor Tennis Europe za mandat do 2024 godine.