Vijesti za mjesec: Januar 2024

1234

DAVIS CUP WORLD GROUP I BUG - BIH: Pripreme teku po planu

DAVIS CUP WORLD GROUP I BUG - BIH: Pripreme teku po planu

Seniorska teniska "Davis Cup" reprezentacija Bosne i Hercegovine je
ušla u završnu fazu priprema u bugarskom gradu Burgasu,  u kojem će 3
i 4 februara igrati svoj PLAY-OFF meč prve svjetske grupe, jedinog
zvaničnog svjetskom ekipnog teniskog takmičenja u tenisu, protiv

1234

ZDPBIH U14: Titule za Adija Džinđovskog i Teu Kovačević

U Sarajevu je na teniskim terenima CSR-Općine Centar od 27.01 do 29.01.2024.godine, odigrano Zimsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u tenisu za juniore i juniorke  u kategoriji do 14.godina starosti. 
Na turniru su učestvovala četvrdeset i tri juniora i juniorke, te je prikazan zadovoljavaljući nivo teniske igre, kao i lijepo sportsko ponašanje kod svih učesnika.
 
Tea Kovačević je osvojila još jedan naslov državne prvakinje Bosne i Hercegovine u svojoj teniskoj karijeri. U finalnom meču Tea Kovačević se sastala sa Zanom Kunosić.Tea je rezultatom 6/0, 6/0, 
pobijedila Zanu, te zasluženo ponijela titulu državne prvakinje. Dolaskom u finale Zana Kunosić je osvojila drugo mjesto na Zimskom prvenstvu Bosne i Hercegovine u kategoriji juniorki U14. Također čestitke idu i Edi-Lari Šaćiragić, te Tari Jokić, koje su došle do polufinala, te tako zauzele treće mjesto na Zimskom prvenstvu BiH u kategoriji juniorki do 14.godina.
 
Rezultati polufinalnih mečeva kod juniorki:
Tea Kovačević -  Tara Jokić   6/3,6/1
Zana Kunosić - Eda Lara Šačirović   5/7,6/1,6/0
 
 
1234

DAVIS CUP Bugarska - BiH: Bugarska bez Dimitrova

DAVIS CUP Bugarska - BiH: Bugarska bez Dimitrova

Jučer su objavljene nominacije timova za predstojeći Davis Cup meč prve svjetske grupe između teniskih reprezentacija Bugarske i Bosne i Hercegovine, koji će se odigrati 3. i 4. Februara 2024.godine u bugarskom gradu Burgasu.

Najbolji bosankohercegovački teniseri na meč sa Bugarskom putuju u sljedećem sastavu: Damir Džumhur, Nerman Fatić, Tomislav Brkić, Mirza Bašić i Andrej Nedić, će zajedno sa selektorom Zrnićem i ostalim članovima bh tima probati ostvariti pobjedu na teškom gostovanju u Burgasu.

Nakon objavljenih nominacija, bosankohercegovački Davis Cup tim može biti zadovoljan, jer se na listi nominacija Bugarskog tima ne nalazi ime Gligora Dimitrova, nekada 3-ćeg, a trenutno 13 tenisera svijeta.

Bugarska selekcija će u meču prve svjetske grupe u susretu sa BiH nastupati u sljedećem sastavu: Dimitar Kuzmanov, Yanaki Milev, Petr Nesterov, Aleksandar Lazarov, te Aleksander Donski, predvođena selektorom Valentinom Dimovim.

Bosanskohercegovačka seniorska “Davis Cup” teniska reprezentacija u Bugarsku ide u kompletnom sastavu, te se kao i uvijek svi teniseri odazovu pozivu za nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Upravo zajedništvo ove reprezentacije, je snaga teniskog seniorskog tima BiH, koji od 2016,godine nastupa u prvoj svjetskoj grupi najboljih tenskih reprezentcija svijeta.

Prvi dio priperema za meč protiv Bugarske, najbolji bh teniseri početi će u Sarajevu, dok će se završene pripreme odraditi u Burgasu od 28.01. do 02.02.2024.godine. Na završnim pripremama će se probati podići forma za predstojeće mečeve koji su na rasporedu 3.(subota) i 4. (nedelja) februara u Avenue Tennis centru u Burgasu (Bugarska).

Sretno momci.

PRESS TSBIH

#Tenis BiH #Davis Cup World Group I #DC Bug vs BiH

1234

ZPBIH U12: Sara Tripić i Adian Kurtćehajić prvaci BiH do 12 godina

Zimskim prvenstvima  Bosne i Hercegovine za juniorke i juniore do 12 godina starosti, održanim  20.01 i 21.01.2024.godine u Banja Luci,  otvorena je takmičarska teniska sezona  iz kalendara Teniskog saveza BiH u 2024.godini . Banjalučki Teniski klub "Elit" bio je domaćin za djevojčice U12, dok su dječaci svoje takmičenje odigrali u Teniskom klubu "Borac" iz Banja Luke.
 
U kategoriji juniorki do 12 godina starosti, svoje učešće imalo je osamanest djevojčica iz cijele Bosne i Hercegovine. Prva nositeljica Sara Tripić je opravdala ulogu favorita, te je zasluženo ponjela titulu najbolje bosankohercegovačke juniorke  na Zimskom prvenstvu BiH 12&U.Sara je u finalnom meču pobijedila godinu dana mlađu Amajlu Kadrić rezultatom 6/1, 6/3. Plasmanom u  finale Amajli je pripalo  drugo mjesto, dok su Jovana Jevtić i Dea Hadžimešić dolaskom u polfinale zauzele treće mjesto na Zimskog prvenstvu Bosne i Hercegovine u kategoriji juniorki do 12 godina starosti.
 
Kod juniora na Zimskom prvenstvu Bosne i Hercegovine do 12 godina starosti odigralo se veoma neizvjesno finale. U finale su se plasirali prvi i drugi nositelji, Adian  Kurtćehajić i Kan Ahić, koji su prikazali i najbolji tenis na turniru. Nakon ravnopravne borbe do same završnice, Adian je za nijansu bio bolji od Kana, te je rezultatom 4/6, 6/4, 11/9 osvojio naslov prvaka Bosne i Hercegovine na Zimskom državnom prvenstvu.Kan Ahić je bio drugi, a treće mjesto zauzeli su Nikola Golijanin i Nikola Sandalj.Na turniru kod juniora U12 učestvovala su dvadeset i dva juniora, registrovana u teniskim klubovima širom Bosne i Hercegovine.