Vijesti za mjesec: Avgust 2021

1234

MARKO MAKSIMOVIĆ I ANASTASIIA FIRMAN POBJEDNICI " OPEN RCT Barcelona 1899 --Sarajevo 2021 " in memorijal Namik Terzimehić/ Juana Marie Tintore

U Sarajevu je od 15.08. do 21.08.2021 godine odigran  je dvadeset i peti " OPEN RCT Barcelona 1899-Sarajevo 2021 " teniski turnir iz kalendara Tennis Europe za juniorke i juniore do 16 godina starosti. Tennis Europe je 2017 godine na godišnjoj konferencijii u Valenciji turniru  " OPEN RCT Barcelona 1899-Sarajevo 2021 " dodijelila PRVU kategoriju.
Dobivanjem PRVE kategorije  " OPEN RCT Barcelona 1899 --Sarajevo 2021 " turnir je ušao među dvanaest teniskih turnira u Europi za igrače/ce do 16 godina starosti na ovom nivou.
Najljepši poklon i čestitku turniru za dvadeset i peti rođendan dao je bosanskohercegovački reprezentativac Marko Maksimović  osvajanjem prvog mjesta u juniorskoj muškoj konkurenciji na 25-tom jubilarnog turniru. " OPEN RCT Barcelona 1899 -- Sarajevo 2021 ".
Marko Maksimović je pokazao najbolju  igru i dobru formu te je zasluženo podigao pobjednički pehar. Osvajanjem turnira PRVE kategorije Marko će već naredne sedmice svoj ranking na europskoj rang listi podići i ući u TOP 30 najboljih juniore Europe u konkurenciju U16.U finalnom meču Marko je pobijedio crnogorskog tenisera Milana Ristova rezultatom 6/0, 6/2. U finalnom meču parova sastali su se bosanskohercegovačko/hrvatska kombinacija Marko Maksimović/Antonio Voljavec i gruzijsko/srbijanski par Luka Januashvili/Nikola Jović. Gruzijsko/srbijanska kombinacija je za malo bila bolja i pobijedila rezultatom 6/4,4/6, 13/11.  ( Luka Januashvili/Nikola Jović --  Marko Maksimović/Antonio Voljavec 6/4,4/6, 13/11). Malo je nedostajalo da bude dupla kruna za dobojliju Marka Maksimovića.
Kod juniorki pobjednica turnira u pojedinačnoj konkurenciji je Ukrajinka Anastasiia Firman. Ukrajinska igračica je u finalnom meču pobijedila Slovačku teniserku Karolinu Krajmer rezultatom 6/2,6/1. U konkurenciji parova kod juniorki prvo mjesto osvojila je ukrajinsko/ruska kombinacija Anastasiia Firman/Mariia Masiianskaia koja je u finalu pobijedila rusko/slovački par u sastavu Ekaterina Ivanova/Karolina Krajmer, rezultatom 6/0, 6/1. Pobjedom i u parovima Ukrajinka Anastasiia Firman je u osvojila duplu krunu.
Osim učesnika i učesnica iz devetnaest zemalja svijeta na turniru su učestovali igračice i igrači iz Bosne i Hercegovine. Devetnaest juniora i osam juniorki predstavljalo je Bosnu i Hercegovinu igrajući na ovogodišnjem međunarodnom teniskom turniru u kategoriji U16 iz kalendara Tennis Europe I kategorije " OPEN RCT Barcelona 1899 -- Sarajevo 2021". Treba naglasiti da turnir u svom nazivu nosi imena dvojice utemeljitelja i vizionara ovoga turnira sarajlije Namika Terzimehića i građanina Barcelone Juana Marie Tintore Turulla, koji na žalost više nisu sa nama.
 

1234

ZAVRŠEN U14 I U16 TENISKI KAMP

U Sarajevu je od 09.08 do 12.08.2021 godine na teniskim terenima CSR-a u Općini Centar održan teniski kamp u organizaciji Teniskog saveza BiH za reprezentativce i perspektivne juniore i juniorke u kategoriji do 14 i 16 godina starosti. Koordinator teniskog kampa Kenan Maličbegović je zajedno sa trenerima Denisom Spahićem, Jasminom Džambićem, trenericom Vanjom Stuhli, te kondicionim trenerom Harisom Kormanom imao za cilj da bh teniskim nadama omogući vrhunski tenažni program kako bi učesnici kampa podigli nivo svoje teniske igre pred nastupajuća takmičenja u tekučoj sezoni. Ovo su ujedno bile i pripreme za nastupajući turnir I kategorije iz kalendara Tennis Europe." Open RCT Barcelona1899-Sarajevo 2021".koji poćinje naredne sedmice.
Učesnici kampa su bili:
KATEGORIJA JUNIORI U16:
Marko Maksimović, Luka Vojvodić, Adnan Vojvodić, Amar Silajdžić
KATEGORIJA JUNIORKE U16:
Asja Salkanović, Emina Lagarija, Emina Čabro, Sabina Hasančić
KATEGORIJA JUNIORI U14:
Kan Musabegović, Ian Boloban, Luka Đurđević, Amir Škrijelj
KATEGORIJA JUNIORKE U14:
Lana Petković, Karla Bakalar, Hena Kadić, Amna Kolić
Teniski savez Bosne i Hercegovine se ujedno ovim putem zahvaljuje Općini Centar Sarajevo i njenom Načelniku Srđanu Mandiću, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa Ministrom Samirom Avdićem na podršci ovoga veoma važnog projekta za razvoj mladih bosankohercegovačkih igračica i igrača. Posebne zahvalu upućujemo JP "CSR" i direktoru g.Mirzi Muzuroviću na veoma dobrim uslovima koje su sudioici teniskog kampa imali na teniskim terenima tokom trajanja kampa. #tenisBiH