Vijesti za mjesec: Juli 2015

1234

Davis Cup: 2:2

Fucsovics savladao Bašića, Brkić igra odlučujući meč

 

Marton Fucsovics (ATP 185) savladao je našeg Mirzu Bašića (ATP 195) u prvom današnjem meču koji se igra u Siofoku u okviru 2.kola II grupe Euroafričke zone Davis Cupa i time ukupni rezultat izjednačio na 2:2. Iako je naš teniser dobio prvi set u tie breaku, Fucsovics je u nastavku bio bolji u sva tri seta – 6:7, 6:1, 6:3, 6:2

 

Odlučujući meč u susretu teniskih reprezentacija Mađarske i BiH igrat će Tomislav Brkić (ATP 231) i Peter Nagy (ATP 786)

 

Podsjećamo na rezultate prethodnih mečeva:

 

Fucsovics – Brkić 3:2

Bašić – Nagy 3:1

Bašić/Delić – Fucsovics/Levente 3:1

 

Iako zbog velikih vrućina tek malobrojna publika prati mečeve na terenima Teniskog centra u Siofoku, u Mađarskoj ipak vlada veliki interes za ovaj susret Davis Cupa koji direktno prenosi državna televizija. 

1234

Davis Cup: Mađarska - BiH 3:2

Mađari ipak bolji od bh tenisera

 

Mađarski teniseri nadigrali su tenisku reprezentaciju BiH u 2.kolu II grupe EA zone Davis Cupa pobijedivši sa ukupnim rezultatom 3:2.

 

Posljednji meč u Siofoku danas su igrali Peter Nagy i Tomislav Brkić, a Mađar je bio bolji u sva tri seta (6:4, 6:3, 6:3)

 

Rezultati prethodnih mečeva:

 

Fucsovics – Brkić 3:2

Bašić – Nagy 3:1

Bašić/Delić – Fucsovics/Levente 3:1

Fucsovics – Bašić 3:1

 

Reprezentacija BiH takmičenje u Davis Cupu nastavit će naredne godine u grupi II, dok Mađari u septembru imaju šansu da pobjedom nad bugarskim teniserima ostvare prolaz u I grupu. 

1234

Davis Cup: Amer Delić nakon poraza

Amer Delić, kapiten Davis Cup reprezentacije BiH, nije krio razočarenje nakon poraza od Mađarske sa 3:2 u susretu koji se u okviru 2.kola grupe II igrao protekla tri dana u Siofoku.

 

„Mađari su se borili, igrali su bolje mečeve zadnji dan i zasluženo su dobili. Mi smo, naravno, očekivali bolji rezultat, a i na papiru smo bolji, ali to ne odlučuje mečeve. Protivnik se u zadnjem meču borio na terenu, trčao za svakom loptom i nekad zaista nije bitno ko ima bolji forhend ili bekhend, igrao je bolje i dobio meč“, kaže Delić i dodaje da je ovaj susret trebalo dobiti bez obzira na izostanak Damira Džumhura.

 

„Razočaran sam kao i svi ostali, ali šta je tu je, Mađari idu dalje, a mi ćemo svoju šansu tražiti slijedeće godine“, završava Delić koji je u ovom kolu bio prijavljen i kao selektor i kao igrač, te je juče u paru sa Mirzom Bašićem savladao mađarski dubl.

 

Rezultati svih mečeva:

 

Petak 17.7.

Marton Fucsovics – Tomislav Brkić 3:2

Mirza Bašić – Peter Nagy 3:1

 

Subota 18.7.

Mirza Bašić/Amer Delić – Marton Fucsovics/Gordy Levente 3:1

 

Nedjelja 19.7.

Marton Fucsovics – Mirza Bašić 3:1

Peter Nagy – Tomislav Brkić 3:0

1234

Davis Cup: Bašić i Delić doveli BiH u vodstvo

Pobjedom nad mađarskim dublom Fucsovics/Levente, bh teniska reprezentacija prešla je u vodstvo u okviru susreta 2.kola II grupe EA zone Davis Cupa. Mirza Bašić i Amer Delić slavili su 3:1 (3:6, 7:6, 6:4, 6:0)

 

 

U prvom setu su naši teniseri bili prilično neuigrani, ali u drugom, kod rezultata 4:2 za Mađare, preokreću igru i u tie breaku rješavaju set u svoju korist. U trećem setu prilično ujednačena igra, ali na kraju ipak naši teniseri prelaze u vodstvo, te u četvrtom setu potpuno dominiraju. Amer Delić, selektor naše Davis Cup reprezentacije, pokazao je da tri godine igračke penzije nisu mnogo utjecale na njegovu formu.

 

 

Podsjetimo, prvog dana ovog susreta Marton Fucsovics savladao je Tomislava Brkića rezultatom 3:2, a Mirza Bašić je bio bolji od Petera Nagya sa 3:1.

 

 

1234

DAVIS CUP: Bašić savladao Nagya i izjednačio na 1:1

Mirza Bašić (ATP 192) savladao je  Petera Nagya (ATP 786) sa 3:1 u setovima (4:6, 6:4, 6:3, 6:3) izjednačivši time ukupni rezultat na 1:1 u susretu reprezentacija BiH i Mađarske koji se u Siofoku igra u okviru 2.kola II grupe Euroafričke zone Davis Cupa.

 

 

„Šteta je što Tomo nije dobio prvi meč, vratio se nakon dva izgubljena seta, u finišu se dobro borio, na žalost, nismo uspjeli uzeti taj prvi poen, ali Tomina nova šansa je u nedjelju protiv Nagya“, kaže selektor Amer Delić koji je za ovo kolo Davis Cupa prijavljen i kao igrač, te će u paru sa Bašićem sutra igrati meč protiv mađarskog dubla Marton Fucsovics/Levente Godry.

 

Podsjetimo, u prvom današnjem meču  koji se igrao više od četiri sata, Tomislav Brkić (ATP 231) poražen je od Martona Fucsovicsa sa 3:2 (6:2, 6:3, 3:6, 4:6, 6:3)

 

Rezervni igrač naše reprezentacije je mladi Nerman Fatić (ATP 819)

 

 

Raspored ostalih mečeva:

 

Subota 18.7. 11:30,  dubl: Marton Fucsovics/Levente Godry - Mirza Bašić/Amer Delić

 

Nedjelja 19.7. 11h, singlovi: Marton Fucsovics – Mirza Bašić, Peter Nagy - Tomislav Brkić

1234

Davis Cup: Mađari vode nakon prvog meča

 

Dramatično u prvom meču!

 

Teniska reprezentacija Mađarske je povela sa 1:0  u susretu sa selekcijom BiH u okviru drugog kola II grupe Euroafričke zone koji je danas počeo u mađarskom Siofoku. U prvom meču koji se igrao više od četiri sata na velikim vrućinama, Marton Fucsovic (ATP 185) savladao je Tomislava Brkića (ATP 231) sa 3:2 u setovima (6:2, 6:3, 3:6, 4:6, 6:3)

 

Naš teniser se nekoliko puta žalio na probleme s disanjem, ali se ipak nakon izgubljena prva dva seta vratio u igru i bio bolji u naredna dva. Zanimljivo je da je Fucsovics u četvrtom setu imao vodstvo od 4:1, nakon čega je Brkić preokrenuo i uzeo set sa 6:4

 

U drugom meču igrajuPeter Nagy (ATP 786)   i Mirza Bašić (ATP 192).

 

 

 

Raspored ostalih mečeva:

 

Subota 18.7. 11:30  dubl

 

Marton Fucsovics/Levente Godry - Mirza Bašić/Amer Delić

 

 

Nedjelja 19.7. 11h

 

Marton Fucsovics – Mirza Bašić

Peter Nagy - Tomislav Brkić

1234

Davis Cup Mađarska - BiH: Žrijeb mečeva

Danas je obavljen žrijeb mečeva susreta Davis Cup reprezentacija Mađarske i BiH. 

Petak 17.7 11h 
 
Marton Fucsovics - Tomislav Brkic
Peter Nagy - Mirza Basic
 
Subota 18.7. 11:30  dubl
 
Marton Fucsovics/Levente Godry - Mirza Basic/Amer Delic
 
Nedjelja 19.7. 11h
 
Peter Nagy - Tomislav Brkic
Marton Fucsovics - Mirza Basic
 
Medju nasim igracima vlada optimizam pred ovaj susret drugog kola II grupe Euroafricke zone Davis Cupa koji se igra u mađarskom gradu Siofoku. 
Ukoliko ostvare pobjedu nad Madjarima, u septembru docekuju bolju ekipu iz susreta Luksemburg - Bugarska. 
 
Kontakt za medije: presstsbih@gmail.com
 
1234

Drugo kolo Davis Cupa: Sastavi reprezentacija BiH i Madjarske

 

 

Danas su objavljeni sastavi teniskih reprezentacija BiH i Mađarske za meč drugog kola II grupe Euroafričke zone Davis Cupa koji se igra u mađarskom Siofoku od 17. do 19. jula 2015 godine. 

Boje Bosne i Hercegovine ce braniti Mirza Bašić (ATP 214), Tomislav Brkić (ATP 224), Nerman Fatić (ATP 746), te Amer Delić (ATP -) koji je trenutno prijavljen i kao trener i kao igrač za meč protiv Mađara.

Za reprezentaciju Mađarske će igrati Marton Fucsovics (ATP 165), Gabor Borsos (ATP 865), Levente Godry (ATP 1569) i Mate Valkusz (ATP -).

 

Pred drugi ovogodišnji meč Davis Cupa, o atmosferi u našoj reprezentaciji i pripremama za ovaj meč direktor TSBiH Senad Hadžimešić kaže:

 "Atmosfera je,kao i uvijek, odlična, momci sa nestrpljenjem priželjkuju ovaj meč za koji vjerujem da posjedujemo kvalitet da prođemo dalje. Često sam spominjao da imamo zaista jako dobru generaciju sa mladim igračima koji su željni dokazivanja na najvećoj sceni, a ulazak u prvu grupu bi bio zaista veliki uspjeh bh tenisa. Moram spomenuti da je Mirza u jako dobroj formi, od narednog ponedjeljka se vraća u top 200. Tomo je u proteklih dva mjeseca napredovao oko 50 pozicija i igra jako dobro. Nerman je također u dobroj formi, prošle sedmice je nastupao u polufinalu ITF Futures turnira u Beogradu, što je svakako ohrabrujući rezultat pred ovaj meč i upućuje na to da idemo u Mađarsku po pobjedu.“

 

U ovom trenutku u našoj ekipi nema naseg reketa broj 1, Damira Džumhura (ATP 88), a koji ove sedmice nastupa na Challenger turniru u njemačkom Braunschweigu, objašnjava Hadžimešić:

"Ove godine drugo kolo Davis Cup-a pada u jako nezgodnoj sedmici za Damira s obzirom da je to zadnja sedmica u kojoj se mogu osvojiti bodovi pred prijavu za US Open. Damir je unaprijed obavijestio Savez da će možda propustiti meč protiv Mađarske jer igra za ranking koji bi mu bio dovoljan za direktan ulaz u US Open. Naime, ukoliko pobijedi i naredna meča u Njemačkoj, on se nama pridružuje za meč protiv Mađara, u suprotnom idemo tamo oslabljeni, ali i dalje veoma jaki sa Bašićem i Brkićem kao prva dva reketa i mladim Nermanom koji je u odličnoj formi i siguran sam da će svi biti na nivou zadatka. Amer Delić, koji je još uvijek u jako dobroj igračkoj formi je, za sada, prijavljen i kao četvrti igrač i vjerujem da je to zaista i najbolje rješenje u ovom trenutku jer drugih igrača koji imaju kvalitet da igraju na ovom nivou nemamo. Nadam se samo da naši navijači neće zaboraviti sve Damirove nesebične nastupe za BiH do sada i da će razumjeti njegovo odsustvo u ovom meču. Naravno, Damir će sigurno biti sa nama u trećem kolu ukoliko potvrdimo naš kvalitet i savladamo Mađare, a tamo nas čeka bolji iz meča Luksemburg-Bugarska. Sa Damirom sam u kontaktu i znam da je i njemu Davis Cup okupljanje među najljepšim periodima u teniskoj sezoni i iz razgovora sa njim znam da mu je krivo što mu je upitan ovaj nastup, ali ja u potpunosti razumijem njegov pristup i nadam se da će on već ove sedmice osigurati neophodne bodove i pridružiti se reprezentaciji. Mi imamo sve do nekoliko sati prije meča pravo da napravimo izmjene u timu tako da je još uvijek njegov nastup moguć, ali, sa njim ili bez njega, ostatak ekipe je maksimalno spreman i siguran sam da će odigrati mečeve na vrhunskom nivou i donijeti nam još jednu priliku da se borimo za ulazak u prvu grupu.“

 

Direktora TSBiH zamolili smo i za ocjenu protivničke ekipe:

"Poznajemo ih dosta dobro i to ponajviše Martona Fucsovicsa, koji je i njihov glavni igrač. Mirza je do sada protiv njega igrao samo jednom i to u kvalifikacijama ATP turnira u Beču i savladao ga je sa 6-1 6-1, dok protiv Tome Marton u međusobnim susretima ima 3-0 u svoju korist, ali zadnji meč su odigrali još u 2012. godini. Marton je i jedini igrač Mađarske ekipe koji je plasiran ispod 800. mjesta i iz tog razloga zaista mislim da smo ipak favoriti u ovom meču, ali svakako će se to trebati dokazati i na terenu, kao i u svakom sportu.", rekao je Hadžimešić.

 

Okupljanje reprezentacije BiH predviđeno je za 13.7. u Siofoku u Mađarskoj. Ukoliko naši teniseri ostvare toliko željenu pobjedu nad Mađarima, u trećem kolu koje je na rasporedu od 18. do 20.septembra, sastaju se sa boljim iz susreta Luksemburg – Bugarska.

 

presstsbih@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1234

EP JUNIORI 14&U Royan (Francuska)

Najbolja bosanskohercegovačka juniorska ekipa do 14. godina u sastavu Luka Đurđević, Vanja Dobrnjac i Luka Puljić, predvođeni selektorom Harisom Bašalićem na Europskom prvenstvu koje se održalo od 28.06. do 30.06. u dalekom Francuskom gradu Royanu, završila je na petom mjestu u grupi "B". Iako je bosanskohercegovčki tim ostvario dvije pobjede i jedan poraz, to nije bilo dovoljno da se plasiraju u finalno takmičenje u Španiji.
 
Prvi   dan: BIH-Portugal   1:2 
Drugi dan: BIH-Norveška 3:0
Treći dan : BIH-Italija        2:1
 
Naši momci su igrali veoma dobro na ovom turniru, predstavljajući BiH na najbolji mogući način, te im UO TSBIH ovim putem upućuje iskrene čestitke.
1234

EP JUNIORKE 14&U

Najbolje juniorke Bosne i Hercegovine do 14. godina su dd 28.06. do 30.06. učestvovale na Europskom prvenstvu u kvalifikacionoj grupi "B" u Francuskom gradu Saint Valery en Caux.

Veoma im je malo nedostajalo da se plasiraju u finalno takmičenje Europskog prvenstva juniorki do 14. godina.
Pobijede nad selekcijama Bugarske i domačina Francuske nisu im bile dovoljne da prođu dalje. Koban je bio poraz od reprezentacije Velike Britanije prvog dana takmičenja.
RAZULTATI:
1.DAN      BIH- Velika Britanija          1:2
2.DAN      BIH- Bugarska                   2:1
3.DAN      BIH- Francuska                 2:1
 
Reprezentacija Bosne i Hercegovine  igrala je u sastavu Laura Tomić, Milica Bojić i Senada Mujić. Selektor reprezentacije BiH je Duško Lepir.
Postignutim razultatima kod juniorki do 14. godina, moramo biti zadovoljni, ipak pobijedom nad domačinom Francuskom, koji je jedan od najboljih teniskih saveza u svijetu, vidjeli  smo da teniski sport u BiH ima perspektivu.
Iskrene čestitke našim juniorkama na pruženim igrama.
TSBIH