Vijesti za mjesec: Februar 2014

1234

DAVIS CUP BOSNA I HERCEGOVINA – GRČKA 3:1

DAVIS CUP BiH – GRČKA 3:1

 SARAJEVO, DVORANA „RAMIZ SALČIN“, 31.1. – 2.2.2014.

II GRUPA EURO-AFRIČKE ZONE

TREĆI DAN TAKMIČENJA: SINGLES, 13h

DAMIR DŽUMHUR – ALEXANDROS JAKUPOVIC  3:2    4:6 3:6 6:2 6:3 6:4

MIRZA BAŠIĆ – MARKOS KALOVELONIS  neće biti odigran  

 

Damir Džumhur dobro otvara prvi set i prvi pravi break pri rezultatu 2:2, koji zatim i potvrđuje za vodstvo od 4:2. Ipak tu staje i svom protivniku prepušta sljedeća 4 gema za konačnih 6:4 za Alexandrosa Jakupovica. Prvi set je trajao 32 minute i na malo iznenađenje prepune dvorane „Ramiz Salčin“ grci su poveli sa 1:0.

 

U drugom setu, Jakupovic diže svoj nivo igre i Džumhuru ne pruža nikakve šanse za break, dok naš teniser nastavlja da griješi i uz ukupno 12 neprisiljenih grešaka spram 5 protivnikovih, gubi i drugi set nakon samo 30 minuta igre rezultatom 6:3.

 

U trećem setu Damir Džumhur počinje da igra bolje i prvi dolazi do breaka kod rezultata 2:1 za vodstvo od 3:1, ali ne uspijeva da potvrdi nakon čega gubi prednost breaka i rezultat se vraća na servu 3:2. Ipak, popularni Džumi uspijeva da povrati momentum trećeg seta i odmah pravi break za vodstvo od 4:2 i uz male poteškoće uspijeva napokon da potvrdi break za vodstvo od 5:2. Damir i u 8. gemu nastavlja da pritišće servis Jakupovića i na prvu sljedeću break, odnosno set loptu, Damir osvaja set  sa 6:3 nakon 32 minute igre u trećem setu vraća život u publiku prepune dvorane „Ramiz Salčin“ na Mojmilu. I statistika 3. seta pokazuje da je Damir našao svoju igru, ukupno 16 winnera spram protivnikovih 4, uz samo 8 neprisiljenih grešaka i uz solidan procenat prve serve od 63% spram protivnikovih 57%, koji je na svoj prvi servis osvojio samo 38% odigranih poena.

 

Četvrti set počinje vrlo izjednačeno, i iako Damir prvi ima break priliku pri vodstvu od 2:1 u gemovima, Jakupovic odličnim servisima izvlači 4. gem za izjednačenje od 2:2. Damir ipak dolazi do breaka pri rezultatu 3:2, a zatim pri rezultatu 5:3 servira za set i koristi drugu set loptu za 2:2 u setovima i priliku da ipak donese taj odlučujući 3. bod reprezentaciji BiH. Damir je bio mnogo odlučniji od svog protivnika u 4. setu, imao je 17 winnera spram protivnikovih 10, a na svoj prvi servis osvojio je čak 93% odigranih poena. Nakon 39 minuta igre u 4. setu, BiH : Grčka 2:2!

 

Peti set bolje otvara Damir i svima na Mojmilu postaje jasno da je to onaj Džumi kojeg smo imali priliku gledati na Australian Openu. Odličnom igrom Damir odmah uzima servis Jakupovica, a svoj drži sa lakoćom. Pri vodstvu od 3:1 Damir ima dvije vezane break lopte na 15:40, koje Jakupovic spašava, i dolazi do gem lopte, ali Damir fenomenalnim reternima uspijeva da dođe do nove, treće break lopte, koji Jakupovic ipak spašava i uspijeva da izvuče 5. gem u svoju korist. Damir sljedeći gem osvaja pri rezultatu 40:30, za vodstvo od 4:2. Sljedeća 2 gema oba igrača osvajaju svoj servis bez pretjeranih problema, ali rezultatska prednost je i dalje na strani BiH, 5:3 u gemovima na strani mladog Damira. I u 9. gemu petog seta Damir nastavlja da pritišće svog protivnika, spašava tri gem lopte ali ne i četvrtu. Gem za meč Damir otvara asom, svojim 13 u meču, ali Jakupovic osvaja sljedeća dva poena i dolazi na 15:30.

 

Nakon toga winner servis Džumhura i passing shot za eksploziju publike i prvu meč loptu, koju Damir osvaja nevrjerovatnom bekend paralelom za konačnih 4:6 3:6 6:2 6:3 6:4 nakon 168 minuta igre.

 

U aprilu ove godine, BiH putuje u Finsku gdje će pokušati da se plasira u treće kolo II Grupe Euroafriške Zone. Ovom pobjedom nad Grčkom od 3:1, BiH je ujedno osigurala najmanje opstanak u II Grupi Euroafričke zone.

 

Nedim.v@pass-line.ba   

 

 

 

 

1234

DAVIS CUP: BOSNA I HERCEGOVINA BOLJA OD GRČKE U DUBLU, VODIMO 2:1

Prvi set je bio neizvjestan sve do 6:5 za Grčku kada BiH dubl tim gubi svoj servis u kojem prave 3 duple servis greške od kojih jedna upravo na set loptu, i to treću za grčki tim. Grci su prvi set odigrali skoro pa bez greške, a našim reprezentativcima nisu prepustili niti jednu break loptu. Procenat prve serve oba tima je bio 72%, uz 4 asa na obje strane. 7:5 za Grčku nakon 45 minuta igre u prvom setu.

 

U drugom setu BiH kombinacija Bašić i Brkić odlično igra i preuzima kontrolu nad setom i to tako što dva puta uzimaju servis vrlo raspoloženom Kalovelonisu,  i Jakupovicu za vodstvo od 5:0, nakon kojeg Mirza privodi drug set kraju kvalitetnim servisima za BiH dubl tim rezultatom 6:0.

 

U drugom setu naši igrači su zadržali dobar procenat prve serve od 61%, dok grci vrlo loše serviraju i imaju samo 32% ubačenih prvih servisa, što na veoma brzoj podlozi na kojoj se igra ovaj meč u Sarajevu donosi očiglednu prevagu. Nakon svega 25 minuta igre u drugom setu naš tim je izjednačio na 1:1 u setovima.

 

U trećem setu naši reprezentativci nastavljaju sa odličnom igrom i otvaraju set sa vodstvom od 2:0, što je ujedno predstavljalo i 8 uzastopno osvojenih gemova nakon gubitka prvog seta. Uprkos vodstvu od 5:1, i prilikama da zatvorimo set već prilikom vodstva od 5:2 na servis Tome Brkića, treći set osvajamo rezultatom 6:4 nakon 38 minuta igre.

 

Četvrti i odlučujući set se lomi pri rezultatu 5:5 kada naši reprezetnativci prave break na servu Jakupovica za vodstvo od 6:5, nakon čega na servi Tomislava Brkića koriste prvu meč loptu pri rezultatu 40:30 i donose jako važan bod našoj reprezentaciji za vodstvo od 2:1 nakon drugog dana takmičenja.

 

 

PRESS:

nedim.v@pass-line

lejla.p@pass-line.ba