BiH F2: Aldin i u drugome finalu!

1234

Sarajevo (10.000, zemlja) - polufinale: (6) Aldin šetkić (BiH) - (q) Aljaž Bedene (SLO) 6:1 6:4; (7) Guillaume Rufin (FRA) - Thomas Cazes-Carrere (FRA) 6:2 6:3.

Polufinale drugog ovogodišnjeg bh. futuresa, koji se igra u Donjem Hotonju, kod Sarajeva, na zemljanim terenima i za 10.000 dolara nagradnog fonda, nije ponudilo previše neizvjesnosti. Prvo je u francuskom derbiju trijumfovao 7. nosilac Guillaume Rufin, koji je Thomasu Cazes-Carrereu prepustio svega pet gemova - 6:2 6:3, a onda je istu stvar napravio 6. nosilac Aldin šetkić, protiv Slovenca Aljaža Bedenea, koji bi morao biti izuzetno zadovoljan svojim nastupom u Sarajevu jer je u polufinale stigao iz kvalifikacija.

Naš najbolji teniser Aldin šetkić je bio potpuno dominantan u današnjem meču, što pokazuje i podatak da njegov protivnik nije imao niti jednu break priliku. Konačni rezultat to odlično pokazuje - 6:1, 6:4, pogotovu ako se zna da je najviše neizvjesnosti bilo u uvodnom gemu drugog seta, kada je šetkić propustio čak pet break prilika.
Ovaj uspjeh 21-godišnjeg Sarajlije Aldina šetkića, koji je prvi bh. teniser koji je izborio finale na sarajevskom futuresu, koji se igra i kao memorijal Huseina Arslanagića, ima posebnu težinu jer dolazi na domaćem terenu i pred domaćom publikom. Takođe je važno spomenuti da je šetkić uzoran sportista i uzoran momak, koji je redovno i uglavnom s odličnim ocjenama završio 13 godina školovanja (osnovnu školu, gimnaziju i prvu godinu fakulteta), a knjigu ni danas ne zaboravlja, mada mu je u posljednjih godinu-dvije tenis na prvom mjestu.
Nažalost, moramo pomenuti da ovaj poraz, baš kao i onaj u dublu od njemačko-australske kombinacije Dennis Bloemke (GER) / Jarryd Maher (AUS) - 3:6 6:3 (7:10), porodica Bedene nije sportski podnijela - ni na terenu ni u publici. Kod incidenta u dublu su sudjelovali svi, braća Bedene i majka im, a danas prije svega majka Bedene, a zatim i njen sin Aljaž. Sramotno! (mh)