HRVATSKA: Prvi svjetski bod D. Džumhura!

1234

Osijek (10.000, zemlja) - 1. kolo: (1) Aldin šetkić - Darko Mađarovski (SRB) 7:5, 6:7(4), 6:4; (q) Damir Džumhur - (q) Toni Androić (CRO) 6:1, 6:2; (q) Tomislav Brkić - Petar Jelenić (CRO) 5:7, 4:6.

Prvo kolo futuresa u Osijeku (Hrvatska, 10.000, zemlja) donijelo je odlične rezultate bh. tenisera. Nakon što je juče uspješan bio Ismar Gorčić, danas su mu se pridružili naš najbolji teniser i prvi nosilac ovog turnira Aldin šetkić i mladi Damir Džumhur, koji je zabilježio svoj prvi trijumf u profesionalnoj konkurenciji. šetkić je bio na velikoj kušnji jer je za protivnika imao veoma iskusnog 26-godišnjeg Darka Mađarovskog, čiji je najbolji ranking 332. pozicija, pa ne čudi da je sve trajao tri seta - 7:5, 6:7(4), 6:4. Doduše, naš teniser je sve mogao i ranije okončati, ali nažalost nije uspio iskoristiti tri meč lopte u drugom setu. A 17-godišnji Džumhur je svoju prvu profesionalnu pobjedu, a inače četvrtu na ovom turniru (prošao kvalifikacije!) zabilježio je protiv svog vršnjaka i takođe kvalifikanta Tonija Androića, iz Hrvatske, koji je već rangiran na ATP ljestvici (1415). Rezultat sve kaže - 6:1, 6:2 - a to je posebno važno kada se zna da i u prethodna tri meča Džumhur nije izgubio nijedan set. Zato je prava šteta što će ova dva naša tenisera morati međusobno odlučiti ko će u četvrtfinale.

Naš četvrti predstavnik u Osijeku Ljubušak Tomislav Brkić nije uspio da se pridruži Sarajlijama - zaustavio ga je 22-godišnji Petar Jelenić, CRO, čiji je najbolji ranking 508. pozicija. Ipak, Tomo nema za čime žaliti jer je pružio dostojan otpor - 5:7, 4:6. Tako će Gorčić u 2. kolu igrati protiv Jelenića, pa se nadamo da ćemo imati i bh. četvrtfinale. (mh)